Ligawa – przepis

Ligawa to część udźca wołowego, nazywana „oszukaną” polędwicą. To niedoceniany rodzaj mięsa, a niesłusznie. Aromatyczna marynata z dodatkiem rozmarynu, czosnku, majeranku, octu balsamicznego i oliwy nadaje potrawie wyjątkowego, bardzo bogatego smaku. Mięso jest delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Poniżej znajdziecie prosty przepis na przepyszną ligawę. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Ligawa – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie marynaty: do miseczki wlewamy ocet balsamiczny, oliwę (pozostawiamy 60 ml), majeranek, posiekany rozmaryn, obrany i pokrojony w kostkę czosnek oraz pieprz i sól. Mieszamy.

  • 2.

    Przygotowanie mięsa: myjemy je i osuszamy. Przekładamy do naczynia np. miski, garnka, polewamy marynatą i nacieramy nią mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy na 5–6 godzin do lodówki (czas maceracji nie został wliczony w czas przygotowania ligawy). W tym czasie mięso kilkakrotnie obracamy i za każdym razem nacieramy je marynatą.

  • 3.

    Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.

  • 4.

    Obsmażenie mięsa: na dużej patelni rozgrzewamy 60 ml oliwy. Mięso osączamy z marynaty i kładziemy je na patelnię. Smażymy ze wszystkich stron na brązowy kolor.

  • 5.

    Pieczenie mięsa: ligawę wkładamy do rękawa do pieczenia. Na wierzchu układamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę, wlewamy marynatę. Worek zamykamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 1 godzinę, w tym czasie mięso kilka razy obracamy. Na koniec rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 15 minut.

  • 6.

    Serwowanie: mięso wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy na 20–30 minut zanim zaczniemy ją kroić.

Porady

  • Nasze danie doskonale sprawdzi się z zapiekanymi łódeczkami ziemniaczanymi, kluseczkami, np. gnocchi. Danie dopełni lekka sałatka, np. z sałaty lodowej, cienkich plasterków marchewki oraz ogórka. Z sosem jogurtowym lub winegretem
  • Po rozcięciu rękawa można mięso posmarować musztardą francuską. Doda to ostrości daniu i stworzy przyjemną skorupkę.
  • Ligawa nadaje się do pieczenia, gotowania i duszenia. Świetnie sprawdzi się w roladkach oraz jako steki. Warto tu pamiętać, żeby mięsa za długo nie piec czy smażyć. Mięso wtedy stanie się twarde. Warto stosować zasadę: 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia.
  • Aby potrawa była aromatyczna, oprócz dodatków z naszego przepisu można dodać: sos sojowy, sos worcestershire, musztardę, miód oraz inne świeże zioła.
  • Najprostszym przepisem jest ligawa wołowa duszona w sosie własnym. Wystarczy podsmażyć cebulę, czosnek, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz wodę lub bulion i dusić do miękkości.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy