Łata wołowa to bazowy produkt, aby podać stek bavette. Cienkie, soczyste, wyśmienite mięso może być sycącym dodatkiem do sałatki, ale też składnikiem wypasionej kanapki. Przepis poleca Agata Wojda.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.45 z 150 głosów)
Porady
>>> Bavette, czyli cienki stek wycinany z łaty wołowej, jest idealnym dodatkiem do wszelkich sałatek, np. takiej z ogórka, selera naciowego i mięty: długi ogórek przekrawamy po długości na pół, łyżeczką usuwamy pestki, a resztę kroimy w 1-cm plastry. Tak samo kroimy 3 (obrane) łodygi selera naciowego. Mieszamy z ogórkiem, 3 czubatymi łyżkami greckiego jogurtu, sokiem z 1/2 cytryny, łyżką majonezu, szczyptą curry i łyżeczką świeżej posiekanej mięty. Po lekkim schłodzeniu podajemy do pokrojonych plastrów steka bavette.
>>> Kawałki bavette są też wspaniałym dodatkiem do grillowanych kanapek: ciabatty kroimy na plastry, kładziemy na ruszcie, rumienimy z jednej strony, następnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i kremowym serkiem śmietankowym, kładziemy kawałki steka, trochę żurawiny ze słoika i cieniutki plaster oscypka. Dajemy jeszcze na chwilę na grill – najlepiej na tacce, którą przykrywamy folią aluminiową, aby ser ładnie wtopił się w mięso. W dokładnie taki sam sposób warto nafaszerować kapelusze grzybów portobello lub dużych pieczarek.
Zobacz też: stek w sosie musztardowo-pieprzowym
Komentarze