Stek bavette na sałatce

Łata wołowa to bazowy produkt, aby podać stek bavette. Cienkie, soczyste, wyśmienite mięso może być sycącym dodatkiem do sałatki, ale też składnikiem wypasionej kanapki. Przepis poleca Agata Wojda.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Agata Wojda

dania mięsne stek

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 150 głosów)

Składniki:

  • ok. 1/2 kg łaty bavette (z marynaty, na którą przepis poniżej)
  • marynata do mięsa: łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sałatka: 1/2 kg świeżych grzybów shiitake
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • 2 średnie czerwone cebule pokrojone w półplasterki
  • sól morska
  • młotkowany pieprz
  • łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 400 g ugotowanej drobnej białej fasoli
  • winegret: cebula dymka, jak najdrobniej posiekana
  • 4 łyżki octu winnego białego
  • łyżka musztardy diżońskiej
  • sól, pieprz
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • dodatkowo: 150 g świeżej rukoli
  • płatki parmezanu (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Stek bavette na sałatce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mieszamy wszystkie składniki marynaty i bardzo dokładnie wgniatamy w kawałek mięsa, który chowamy na min. 4 godz. do lodówki.
  • Bavette wyjmujemy min. 1 godz. przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Smażymy dopiero wtedy, gdy mamy już gotową sałatkę.
  • Na sałatkę: grzyby kroimy w cienkie plastry, zalewamy sosem sojowym i miodem. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy
  • wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę, oprószamy solą i pieprzem, rumienimy przez 5 min. Dorzucamy grzyby z zalewą, rozmaryn i smażymy, lekko poruszając patelnią, ok. 5 min. Studzimy, dosypujemy fasolę i delikatnie mieszamy.
  • Na winegret: w małej misce mieszamy posiekaną dymkę, ocet winny, musztardę i szczyptę soli. Ubijamy, dopóki sól się nie rozpuści, małymi porcjami dolewamy olej. Doprawiamy do smaku pieprzem, możemy też dodać zgnieciony ząbek czosnku
  • odstawiamy. nadmiaru ziół i marynaty i wykładamy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy przez 4–5 min z jednej strony, przekładamy na drugą i smażymy jeszcze 4 min. Zdejmujemy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy, aby odpoczęło 8 min. Kroimy bardzo ostrym nożem w poprzek włókien – tylko tak mięso pozostanie kruche.
  • Podajemy: połowę przygotowanego winegretu mieszamy z rukolą, połowę – z fasolą z grzybami. Na dużym talerzu wykładamy całą rukolę, kładziemy na niej paski mięsa, obsypujemy fasolą i świeżo mielonym pieprzem (jeśli ktoś lubi, także płatkami parmezanu).
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

>>> Bavette, czyli cienki stek wycinany z łaty wołowej, jest idealnym dodatkiem do wszelkich sałatek, np. takiej z ogórka, selera naciowego i mięty: długi ogórek przekrawamy po długości na pół, łyżeczką usuwamy pestki, a resztę kroimy w 1-cm plastry. Tak samo kroimy 3 (obrane) łodygi selera naciowego. Mieszamy z ogórkiem, 3 czubatymi łyżkami greckiego jogurtu, sokiem z 1/2 cytryny, łyżką majonezu, szczyptą curry i łyżeczką świeżej posiekanej mięty. Po lekkim schłodzeniu podajemy do pokrojonych plastrów steka bavette.

>>> Kawałki bavette są też wspaniałym dodatkiem do grillowanych kanapek: ciabatty kroimy na plastry, kładziemy na ruszcie, rumienimy z jednej strony, następnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i kremowym serkiem śmietankowym, kładziemy kawałki steka, trochę żurawiny ze słoika i cieniutki plaster oscypka. Dajemy jeszcze na chwilę na grill – najlepiej na tacce, którą przykrywamy folią aluminiową, aby ser ładnie wtopił się w mięso. W dokładnie taki sam sposób warto nafaszerować kapelusze grzybów portobello lub dużych pieczarek.

Zobacz też: stek w sosie musztardowo-pieprzowym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy