Tatar wołowy

Tatar wołowy ma wielu zagorzałych wielbicieli. Mówi się, że ci którzy go nie lubią po prostu nigdy nie jedli wystarczającego dobrego. Tatar wołowy to proste danie, bardzo klasyczne, wielu osobom kojarzące się z dzieciństwem i rodzinnymi spotkaniami. Miękkie świeżo siekane lub mielone mięso, dodatki, żółtko – sekret tkwi w jakości poszczególnych składników. Tatar u mnie to jedna z najlepszych przystawek lub smaczne danie główne. 

dodany przez: Facet w kuchni

przystawki tatar

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 190 głosów)

Tatar wołowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • tatar-wolowy1 1. Mięso dokładnie oczyszczamy ze wszystkich żyłek, mielimy w maszynce o ostrych nożach bądź siekamy - w przepisie na tatar ważna jest precyzja! Cebulkę, ogórka i wybrane dodatki siekamy w kosteczkę. Gotowe mięso na tatar przekładamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz. Wyrabiamy do połączenia się składników.
  • tatar-wolowy2 2. Jak podać tatar? Na talerzu formujemy mięso. Obok podajemy dodatki. Żółtko ostrożnie przekładamy w wgłębienie zrobione w mięsie. Podajemy oczywiście na zimno. Możemy posypać szczypiorkiem.

Porady

W przepisie na tatar wołowy wykorzystujemy:

  • mielone mięso wołowe – najlepiej polędwica, w sklepach można też znaleźć mięso oznaczone jako mięso na tatar
  • musztardę – według uznania, może być sarepska, klasyczna lub na przykład francuska

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Notka redakcyjna

Tatar wołowy - przepis

Tatar – przepis na tę przystawkę jest prosty, ale liczy się jakość poszczególnych składników. Tatar musi odpowiednio smakować - zadbajmy więc o podstawowy, jakościowy produkt. Składniki tatara to przede wszystkim mięso. Wybierajmy mięso wołowe ze sprawdzonego źródła, najlepiej od lokalnego rzeźnika, sprawdzajmy jego świeżość i pochodzenie. 

Jak zrobić tatar z mięsa wołowego? Przepis na tatara wołowego zakłada posiekanie lub zmielenie mięsa. Znajdziecie fanów zarówno jednego, jak i drugiego rozwiązania. Wielu purystów uważa jednak, że prawdziwy tatar musi być posiekany. Warto więc zadać sobie nieco więcej trudu i poświęcić czas na posiekanie mięsa. 

Co ważne, do siekania tatara wybierzmy dobry, ostry nóż. Powinniśmy mieć w kuchni osobny nóż do mięsa ze względów higienicznych. Mięso siekamy do momentu uzyskania pożądanej grubości. Tak dopieszczony tatar będzie na pewno smakować wyśmienicie. Dodatki do tatara dobieramy według własnego uznania i smaku (mogą być to marynowane grzybki, kapary). 

Przepis na tatara wołowego

Jakie przyprawy do tatara z wołowiny? W naszym przepisie używamy absolutnie podstawowych – pieprzu i soli. Możecie jednak dodać takie, które lubicie albo poeksperymentować z różnymi rodzajami soli. Ciekawa będzie na przykład sól wędzona. 

Tatar podajemy ze świeżym pieczywem i dodatkami. Przed jedzeniem powinniśmy wszystko razem wymieszać, ale sposób jedzenia zależy od naszych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy