Tatar wołowy

Tatar. Niby proste danie, klasyczne, kojarzące się z dzieciństwem. Miękkie świeżo siekane lub mielone mięso, dodatki, żółtko. Tatar u mnie to jedna z najlepszych przystawek

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 osób
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 200 gram miękkiego mięsa wołowego (polędwica, gotowe mięso na tatar wołowy)
  • ogórek kiszony
  • siekana cebula
  • żółtko jaja
  • łyżeczka ulubionej musztardy (sprawi, że tatar będzie jeszcze lepszy!)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie oczyszczamy ze wszystkich żyłek, mielimy w maszynce o ostrych nożach bądź siekamy - w przepisie na tatar ważna jest precyzja!
  2. Cebulkę, ogórka i wybrane dodatki siekamy w kosteczkę
  3. Gotowe mięso na tatar przekładamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz. Wyrabiamy do połączenia się składników.
  4. Jak podać tatar? Na talerzu formujemy mięso. Obok podajemy dodatki. Żółtko ostrożnie przekładamy w wgłębienie zrobione w mięsie. Podajemy oczywiście na zimno.

Wskazówki

Dodatki do tatara dobieramy według własnego uznania i smaku (mogą być to marynowane grzybki, kapary).

Tatar podajemy ze świeżym pieczywem

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Komentarz redakcji

Tatar musi odpowiednio smakować - zadbajmy więc o podstawowy, jakościowy produkt. Wybierajmy mięso ze sprawdzonego źródła, sprawdzajmy jego świeżość i pochodzenie. Później poświęćmy mu czas w trakcie drobnego siekania. Tak dopieszczony tatar będzie na pewno smakować wyśmienicie.
jajka wołowina przystawka na zimno tatar kapary
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze