Tatar wołowy

Tatar. Niby proste danie, klasyczne, kojarzące się z dzieciństwem. Miękkie świeżo siekane lub mielone mięso, dodatki, żółtko. Tatar u mnie to jedna z najlepszych przystawek

Przystawkitatar

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 187 głosów)

Składniki:

  • 200 gram miękkiego mięsa wołowego (polędwica, gotowe mięso na tatar wołowy)
  • ogórek kiszony
  • siekana cebula
  • żółtko jaja
  • łyżeczka ulubionej musztardy (sprawi, że tatar będzie jeszcze lepszy!)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mięso dokładnie oczyszczamy ze wszystkich żyłek, mielimy w maszynce o ostrych nożach bądź siekamy - w przepisie na tatar ważna jest precyzja!
  • Cebulkę, ogórka i wybrane dodatki siekamy w kosteczkę
  • Gotowe mięso na tatar przekładamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz. Wyrabiamy do połączenia się składników.
  • Jak podać tatar? Na talerzu formujemy mięso. Obok podajemy dodatki. Żółtko ostrożnie przekładamy w wgłębienie zrobione w mięsie. Podajemy oczywiście na zimno.

Porady

Dodatki do tatara dobieramy według własnego uznania i smaku (mogą być to marynowane grzybki, kapary).

Tatar podajemy ze świeżym pieczywem

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Notka redakcyjna

Tatar musi odpowiednio smakować - zadbajmy więc o podstawowy, jakościowy produkt. Wybierajmy mięso ze sprawdzonego źródła, sprawdzajmy jego świeżość i pochodzenie. Później poświęćmy mu czas w trakcie drobnego siekania. Tak dopieszczony tatar będzie na pewno smakować wyśmienicie.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy