Notka redakcyjna
Tatar wołowy - przepis
Tatar – przepis na tę przystawkę jest prosty, ale liczy się jakość poszczególnych składników. Tatar musi odpowiednio smakować - zadbajmy więc o podstawowy, jakościowy produkt. Składniki tatara to przede wszystkim mięso. Wybierajmy mięso wołowe ze sprawdzonego źródła, najlepiej od lokalnego rzeźnika, sprawdzajmy jego świeżość i pochodzenie.
Jak zrobić tatar z mięsa wołowego? Przepis na tatara wołowego zakłada posiekanie lub zmielenie mięsa. Znajdziecie fanów zarówno jednego, jak i drugiego rozwiązania. Wielu purystów uważa jednak, że prawdziwy tatar musi być posiekany. Warto więc zadać sobie nieco więcej trudu i poświęcić czas na posiekanie mięsa.
Co ważne, do siekania tatara wybierzmy dobry, ostry nóż. Powinniśmy mieć w kuchni osobny nóż do mięsa ze względów higienicznych. Mięso siekamy do momentu uzyskania pożądanej grubości. Tak dopieszczony tatar będzie na pewno smakować wyśmienicie. Dodatki do tatara dobieramy według własnego uznania i smaku (mogą być to marynowane grzybki, kapary).
Przepis na tatara wołowego
Jakie przyprawy do tatara z wołowiny? W naszym przepisie używamy absolutnie podstawowych – pieprzu i soli. Możecie jednak dodać takie, które lubicie albo poeksperymentować z różnymi rodzajami soli. Ciekawa będzie na przykład sól wędzona.
Tatar podajemy ze świeżym pieczywem i dodatkami. Przed jedzeniem powinniśmy wszystko razem wymieszać, ale sposób jedzenia zależy od naszych upodobań.