Tatar wołowy ma wielu zagorzałych wielbicieli. Mówi się, że ci którzy go nie lubią po prostu nigdy nie jedli wystarczającego dobrego. Tatar wołowy to proste danie, bardzo klasyczne, wielu osobom kojarzące się z dzieciństwem i rodzinnymi spotkaniami. Miękkie świeżo siekane lub mielone mięso, dodatki, żółtko – sekret tkwi w jakości poszczególnych składników. Tatar u mnie to jedna z najlepszych przystawek lub smaczne danie główne.
Tatar wołowy - przepis / fot. Stockfood
(średnia 4.48 z 190 głosów)
Porady
W przepisie na tatar wołowy wykorzystujemy:
- mielone mięso wołowe – najlepiej polędwica, w sklepach można też znaleźć mięso oznaczone jako mięso na tatar
- musztardę – według uznania, może być sarepska, klasyczna lub na przykład francuska
Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni
Tatar – przepis na tę przystawkę jest prosty, ale liczy się jakość poszczególnych składników. Tatar musi odpowiednio smakować - zadbajmy więc o podstawowy, jakościowy produkt. Składniki tatara to przede wszystkim mięso. Wybierajmy mięso wołowe ze sprawdzonego źródła, najlepiej od lokalnego rzeźnika, sprawdzajmy jego świeżość i pochodzenie.
Jak zrobić tatar z mięsa wołowego? Przepis na tatara wołowego zakłada posiekanie lub zmielenie mięsa. Znajdziecie fanów zarówno jednego, jak i drugiego rozwiązania. Wielu purystów uważa jednak, że prawdziwy tatar musi być posiekany. Warto więc zadać sobie nieco więcej trudu i poświęcić czas na posiekanie mięsa.
Co ważne, do siekania tatara wybierzmy dobry, ostry nóż. Powinniśmy mieć w kuchni osobny nóż do mięsa ze względów higienicznych. Mięso siekamy do momentu uzyskania pożądanej grubości. Tak dopieszczony tatar będzie na pewno smakować wyśmienicie. Dodatki do tatara dobieramy według własnego uznania i smaku (mogą być to marynowane grzybki, kapary).
Jakie przyprawy do tatara z wołowiny? W naszym przepisie używamy absolutnie podstawowych – pieprzu i soli. Możecie jednak dodać takie, które lubicie albo poeksperymentować z różnymi rodzajami soli. Ciekawa będzie na przykład sól wędzona.
Tatar podajemy ze świeżym pieczywem i dodatkami. Przed jedzeniem powinniśmy wszystko razem wymieszać, ale sposób jedzenia zależy od naszych upodobań.
Komentarze