Notka redakcyjna
Jakie mięso na zrazy wołowe?
Kupując mięso na zrazy wołowe, zwróć uwagę, by było świeże, w zwartym kawałku i koniecznie z młodej sztuki. Łatwo to poznasz po bardzo jasnym, wręcz białym tłuszczu: mięso starych sztuk ma tłuszcz ciemnożółty. Zrazy z wołowiny starej będą twarde i łykowate nawet po bardzo długim duszeniu. Zdaniem wielu osób jasna barwa mięsa dowodzi tego, że jest młode. Ale bywa to mylące – ciemny kolor może nadać pasza, którą jadło zwierzę. Zrazy, czy inaczej – roladki, możesz również przygotować z mięsa drobiowego, cielęciny, wieprzowiny albo dziczyzny.
Jak zrobić zrazy wołowe żeby były miękkie?
Aby zrazy wołowe były naprawdę miękkie, należy bardzo dokładnie rozbić mięso. Dobrze jest je także odłożyć na kilka godzin do lodówki (np. wieczór wcześniej). Warto także nie żałować musztardy - zawarty w niej ocet również sprawi, że zrazy wołowe będą delikatniejsze. Ponadto należy pamiętać, że zrazy to danie przede wszystkim duszone, a nie smażone. Zatem jak długo smażyć zrazy wołowe? Wystarczy, że podsmażysz roladki wołowe zaledwie kilka minut, do zrumienienia - zbyt długo smażone zrazy będą suche i twarde.
Jak kroić mięso wołowe na zrazy?
Wołowina to szczególne mięso, które wymaga również wyjątkowego traktowania. Przede wszystkim, użyj bardzo dobrze naostrzonego noża - nie można szarpać mięsa. Kierunek krojenia jest także bardzo istotny. Aby wołowina (a co za tym idzie, nasze zrazy) była miękkie i soczyste, należy ją kroić zawsze w poprzek, a nie wzdłuż włókien.
Jak długo dusić zrazy wołowe?
Aby zrazy były odpowiednio miękkie, zrazy (po krótkim podsmażeniu) należy dusić minimum godzinę. Zależnie od rodzaju i grubości mięsa, zrazy mogą potrzebować trochę więcej czasu, dlatego regularnie sprawdzaj miękkość mięsa widelcem.
Jaka surówka do zrazów wołowych?
Zrazy wołowe będą dobrze smakować np. z czerwoną kapustą, zasmażanymi buraczkami czy prostą surówką z pora.
Wypróbuj też inne przepisy nazrazy