Eintopf pożywna zupa gulaszowa

według buciol78.Polecam na chłodne jesienne i mroźne zimowe dni.

dodany przez: buciol78 buciol78

zupy kluski dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Składniki:

  • 80 dag. łopatki wiep. b/k
  • ok. 3l.bulionu
  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 średnia pietruszka korzeń
  • 3 średnie cebule
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie buraki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki lub koperku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • imbir,gałka muszkatołowa,rozmaryn,majeranek,papryka słodka i ostra,sól,pieprz
  • Kluski kładzione:
  • -----------------------
  • 2 jajka duże
  • 8 lekko czubatych łyżek mąki pszennych
  • szczypta soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Eintopf pożywna zupa gulaszowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą,kroimy nie wielką kostkę.Posypujemy przyprawami,mąką pszenną.Mieszamy w misce,odstawiamy do lodówki na 1h.W między czasie warzywa obieramy płuczemy,kroimy w kostkę ( cebulę i buraki w bardzo małą kosteczkę ).W brytfance lub w szerokim garnku rozgrzewamy połowę oliwy podsmażamy na niej cebulę oraz buraki.Dodajemy mięso smażymy ok.20min na średnim ogniu często mieszając.Po czasie wlewamy połowę bulionu,dusimy pod przykryciem aż mięso będzie na pół miękkie.W między czasie rozgrzewamy resztę oliwy na patelni smażymy cukinię,paprykę,pieczarki na dużym ogniu często mieszając aż lekko się zrumienią,odstawiamy z ognia.W misce lub głębokim talerzu wbijamy jajka dodajemy mąkę pszenną mieszamy trzepaczką na jednolite ciasto bez grudek.Gdy mięso będzie już na pół miękkie wrzucamy wszystkie warzywa,wlewamy resztę bulionu.Gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Gdy mięso i warzywa będą już gotowe z ciasta robimy kluseczki.Kładziemy ciasto nawilżoną łyżką małymi porcyjkami bezpośrednio do zupy często mieszając.Zmniejszamy płomień.Doprawiamy do smaku.Gotujemy jeszcze kilka chwil aż kluseczki zrobią się twardsze.Porcjujemy do miseczek,Podajemy z grzankami oraz posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.
  • Zupę również można podawać jako ciepłą kolację.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy