Eintopf to treściwa potrawa jednogarnkowa. Wywodzi się z tradycji niemieckiej, ale w Polsce znana jest jako danie kuchni śląskiej. Może przybrać formę gęstej zupy lub gulaszu. Nie istnieje jeden, konkretny przepis – ma być przede wszystkim oszczędnie, smacznie i pożywnie. Główne składniki na ajntopf to zazwyczaj mięso wołowe lub wieprzowe i warzywa korzeniowe.
Adobe Stock
(średnia 4.46 z 152 głosów)
Przygotowanie: obieramy marchewkę, seler, ziemniaki i cebulę. Kroimy w talarki, a większe plastry jeszcze na pół, tak żeby wszystkie kawałki warzyw miały mniej więcej jednakowy rozmiar. Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazdo nasienne. Dzielimy nożem na grube paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koncentrat pomidorowy podsmażamy w rondelku, żeby znajdujące się w nim cukry uległy karmelizacji.
Mięso: około 3 łyżek oleju rozgrzewamy w dużym garnku, tym samym, w którym przygotujemy eintopf. Mięso gulaszowe kroimy w sporą kostkę i oprószamy mąką. Wrzucamy je do garnka i obsmażamy ze wszystkich stron. Kiedy już lekko się przyrumieni, zdejmujemy z ognia i przekładamy do innego naczynia. Wlewamy do garnka odrobinę wody i zeskrobujemy wszystkie drobinki przypieczonego mięsa i mąki.
Warzywa: rozgrzewamy 2 łyżki olej w garnku na gulasz. Wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dorzucamy czosnek i podgrzewamy, aż poczujemy jego silny aromat. Dodajemy marchew i seler i smażymy wszystkie warzywa jeszcze przez chwilę.
Gotowanie: do garnka z jarzynami wkładamy ponownie mięso, zasypujemy przyprawami i suszonymi ziołami, a następnie całość zalewamy wodą. Gotujemy przez 1,5 godziny na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu dodajemy paprykę, ziemniaki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy eintopf przez kolejne 30 minut lub do momentu, kiedy kartofle staną się miękkie.
Podanie: przekładamy za pomocą łyżki wazowej na głębokie talerze lub bulionówki i dekorujemy natką pietruszki. Serwujemy na gorąco.
Porady
- Ziemniaki możemy ugotować oddzielnie i dodać do gulaszu na koniec gotowania. Łatwiej jest wtedy osiągnąć pożądaną strukturę warzywa. Daje nam to także pewną dowolność co do tego, z czym podajemy eintopf. Jeśli nie zjemy całego gulaszu, następnego dnia możemy ugotować do niego na przykład kaszę gryczaną lub jęczmienną.
- Mięso i warzywa możemy podsmażyć na maśle klarowanym zamiast na oleju. Ma ono wysoki punkt dymienia i nadaje potrawom niepowtarzalny aromat.
- Stwórzmy nasze danie jednogarnkowe z warzyw, które akurat mamy w lodówce bądź spiżarce. Tradycja przyrządzania tego typu zupy, gulaszu czy potrawki wzięła się z szacunku do produktu. Używajmy sezonowych warzyw i starajmy się, żeby nic się nie zmarnowało. Możemy wykorzystać kapustę, kalafior, fasolkę szparagową, cukinię, brokuła, buraki lub pieczarki. Musimy jednak uważać, na jakim etapie gotowania dodajemy wybrane składniki. Warzywa korzeniowe możemy wrzucić do zupy od razu, natomiast delikatniejsze jarzyny, takie jak brokuł, dodajemy na krótko przed zakończeniem gotowania.
- Najlepsze części na ajntopf (eintopf po śląsku) to łopatka, udziec lub karczek. Możemy także po prostu zapytać w swoim sklepie mięsnym o wołowinę na gulasz. Równie smaczny będzie eintopf z wieprzowiną. Możemy połączyć oba rodzaje mięsa, a także dodać kiełbasę lub boczek wędzony.
- Danie możemy wzbogacić o pożywne i sycące strączki, takie jak ciecierzyca lub soczewica. Mogą stanowić zdrowy dodatek lub całkowicie zastąpić ziemniaki.
- Dostosujmy konsystencję dania do własnych preferencji. Możemy je podać w formie zupy lub gęstszego gulaszu czy potrawki. Kontrolujmy ilość płynu, który będzie wyparowywać podczas duszenia. Pod koniec gotowania możemy przyrządzić zasmażkę z masła i mąki lub zabielić eintopf z wołowiną kwaśną śmietaną.
- Zupę gulaszową w podobnym stylu możemy przyrządzić również dla wegetarian. Ma tak dużo aromatycznych składników warzywnych, że można z powodzeniem ominąć mięsną wkładkę. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodamy do niej domowy bulion warzywny.
- Jeśli chcemy, żeby danie było bezglutenowe, pomińmy krok, w którym oprószamy mięso mąką.
Tak dużą dowolność, jaką mamy w doborze warzyw na eintopf, mamy także w komponowaniu dodatków skrobiowych, takich jak chleb, ryż czy kasza. Zupa gulaszowa, gulasz czy potrawka to dania, które zazwyczaj nie potrzebują uzupełnienia, zwłaszcza że zawierają już ziemniaki. Niemniej jednak śląski ajntopf można podać z dodatkami takimi jak:
Enitopf przywędrował do nas z Niemiec. Bardzo podobną potrawą jednogarnkową jest słoweński ričet, czyli gęsta zupa lub gulasz na bazie kaszy pęczak, z dodatkiem wędzonej lub suszonej wieprzowiny. Z mocno zakorzenionej tradycji wykorzystywania tanich i łatwo dostępnych składników wyrastają także takie słynne dania jak irish stew lub gulasz węgierski. Niegdyś miał być to treściwy i rozgrzewający posiłek przed ciężką pracą fizyczną w trudnych warunkach. Dziś jemy eintopf jako tzw. przegląd lodówki lub comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie, zwłaszcza w ponure, zimowe dni.
Komentarze