Ewa Niepytalska

Bandeja paisa – kolumbijskie danie mięsne

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Bandeja paisa to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań kuchni kolumbijskiej. Charakteryzuje się niezwykłą mnogością elementów. Słowo „bandeja” oznacza talerz, a „paisa” określa osobę z andyjskiego regionu Kolumbii. Danie składa się m.in. z fasoli, sosu hogao, ryżu, plantanów, chicharrones, jajka sadzonego, arepas, kiełbaski, mięsa mielonego i awokado. Bandeja paisa jest bardzo obfitą potrawą serwowaną zazwyczaj na lunch. Polecamy pominąć tego dnia śniadanie! 

Składniki:

  • fasola czerwona  100 g

  • woda  2.5 l

  • marchewka  60 g

  • plantany  1 szt.

  • boczek  300 g

  • wołowina  200 g

  • cebula  50 g

  • pomidor  400 g

  • czosnek  10 g

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • szalotka  50 g

  • kolendra  0.5 pęczka

  • olej  100 ml

  • mąka kukurydziana  75 g

  • ryż  100 g

  • kiełbaski  2 szt.

  • awokado  1 szt.

  • jajka  2 szt.

  • sok z cytryny  10 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  6 g

Bandeja paisa – kolumbijskie danie mięsne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: fasolę zalewamy zimną wodą dzień wcześniej, żeby moczyła się przez noc. Boczek kroimy w podłużne kawałki. Układamy je skórą do dołu na desce do krojenia i nacinamy dosyć głęboko, ale nie do końca. Zalewamy wodą wymieszaną z łyżeczką soli. Odstawiamy na 2 godziny. Łatę wołową umieszczamy w torebce foliowej, np. śniadaniowej lub w rękawie do pieczenia. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Zamykamy torebkę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Czas przygotowania fasoli, boczku i mięsa nie został ujęty w klasyfikacji dania.  

  • Krok 2:

    Plantan: zdejmujemy z niego skórkę za pomocą noża. Jedną połowę owocu kroimy w kostkę, a drugą w skośne, grube plastry.  

  • Krok 3:

    Marchew: myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

  • Krok 4:

    Fasola: odsączamy ją, umieszczamy w garnku i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy przez godzinę. Dodajemy pokrojonego w kostkę plantanta i startą marchewkę. Podgrzewamy na średniej mocy palnika przez kolejną godzinę lub do momentu, kiedy fasola będzie miękka. Z wywaru wyjmujemy marchewkę i plantana, miksujemy je na pastę i wkładamy z powrotem do garnka. Jeśli zostało jeszcze dużo płynu, odparowujemy go, żeby gotowa fasola miała konsystencję sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • Krok 5:

    Chicharrones: w tym samym czasie, w którym gotuje się fasola, przyrządzamy chrupiący boczek. Wyjmujemy go z wody, przekładamy do garnka i zalewamy świeżą, zimną wodą, tak żeby go przykryć. Gotujemy na małym ogniu. Chcemy, żeby boczek stawał się miękki, a jednocześnie powoli się wytapiał. Kiedy woda wyparuje, zacznie się smażyć we własnym tłuszczu. Od tego momentu musimy bardzo uważać na rozpryski. Najlepiej przykryć garnek uchyloną przykrywką. Kontynuujemy proces do momentu, kiedy boczek skurczy się i będzie chrupiący. Może to potrwać do 2 godzin od czasu zagotowania wody.

  • Krok 6:

    Mięso: zamarynowaną łatę wołową przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez około godziny lub do miękkości. Wyjmujemy je z wywaru i przekładamy do malaksera. Szatkujemy na drobno.  

  • Krok 7:

    Hogao: szalotkę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na łyżce oleju. Dodajemy kmin rzymski i świeżą, poszatkowaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez około 15 minut.  

  • Krok 8:

    Arepas: mąkę kukurydzianą i szczyptę soli przesypujemy do miski. Do suchych składników dodajemy stopniowo 160 ml wody. Mieszamy masę za pomocą drewnianej łyżki. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 10 minut, żeby zgęstniała. Formujemy z niej kulki i delikatnie rozpłaszczamy je w dłoniach. Tworzymy bułeczki o średnicy około 10 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Możemy go rozsmarować za pomocą ręcznika papierowego. Placki smażymy po 5 minut z każdej strony lub do momentu, kiedy zaczną się miejscami przypiekać na czarno. 

  • Krok 9:

    Plantan: grube plastry owocu podsmażamy na głębokim tłuszczu, do zarumienienia. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar oleju.  

  • Krok 10:

    Ryż: gotujemy na sypko. Używamy rodzaju o długich ziarnach – basmati lub jaśminowego. Unikajmy ryżu parboiled.  

  • Krok 11:

    Kiełbaski: nacinamy skórkę nożem, żeby wytopić tłuszcz. Podsmażamy na patelni, na oleju, dopóki kiełbaska nie stanie się lekko chrupiąca. 

  • Krok 12:

    Awokado: przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ. Kroimy na mniejsze kawałki i skraplamy sokiem z cytryny.  

  • Krok 13:

    Jajka: wybijamy do małych pojemniczków i solimy. Podgrzewamy olej na patelni. Wysmażamy według preferencji. Jeśli lubimy jajka z płynnym żółtkiem, zajmie to około 4 minut.  

  • Krok 14:

    Podanie: na dwóch dużych talerzach lub półmiskach układamy elementy bandeja paisa – fasolę, zmielone mięso, chrupiący boczek, placki kukurydziane, plantany, ryż i kiełbaski. Na wierzchu umieszczamy jajko sadzone, tak żeby płynne żółtko rozlało się po zawartości talerza. Na fasolce kładziemy sos hogao. Danie dekorujemy plastrami awokado. 

Porady

  • Część elementów, które składają się na bandeja paisa, lepiej przygotować dzień wcześniej. Ugotowanie fasoli, zrobienie chrupiącego boczku, przyrządzenie mielonej wołowiny i usmażenie placków kukurydzianych zajmuje sporo czasu, dlatego warto mieć je już gotowe do użycia w lodówce. 
  • Jeśli lubimy obfite posiłki na dobre rozpoczęcie dnia, spróbujmy przygotować także angielskie śniadanie (English breakfast), które składa się z bekonu, kiełbaski, jajka, pieczarek, fasolki i pomidora.  
  • Plantany możemy przyrządzić w formie placków patacones. Zielony banan warzywny musi być wtedy usmażony dwa razy – najpierw, żeby zmiękł, a następnie, żeby uzyskać chrupiącą skórkę. Plantany poddane pierwszej obróbce termicznej spłaszcza się za pomocą tostonery lub zwykłego płaskiego talerza. 
  • Do gotowania fasoli często dodaje się golonkę wieprzową. Hogao możemy połączyć ze strączkami, kiedy są już prawie całkiem miękkie. Otrzymamy wtedy mięsne danie w pomidorowym sosie podobne do naszej fasolki po bretońsku. Możemy ją podać w oddzielnym naczyniu, jeśli nie chcemy, żeby rozlała się po całym talerzu. Najlepiej, jeśli użyjemy odmiany pinto, ale może być to także fasola czerwona lub czarna. 
  • Arepas to tradycyjne kolumbijskie placki podobne do meksykańskiej tortilli, ale przyrządzane są z innego rodzaju mąki kukurydzianej. Żeby zrobić autentyczne danie, potrzebna jest nam masarepa. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach z produktami kuchni świata.
  • Zamiast zwykłej kiełbaski możemy użyć chorizo, które nada naszemu daniu pikantny, wędzony aromat. Innym popularnym elementem bandeja paisa jest kaszanka w hiszpańskim stylu (morcilla). Możemy ją podać zamiennie z kiełbasą lub jako dodatkowy składnik potrawy. 
  • Carne en polvo to mięso zmielone bardzo drobno po obróbce termicznej i jest jednym z tradycyjnych składników kolumbijskiego lunchu. Czasem można jednak spotkać ten element mięsny w formie grillowanego steka z łaty.  
  • Przepis na bandeja paisa często podpowiada, żeby boczek na chicharrones natrzeć sodą wymieszaną z solą. Jest to sposób na wyciągnięcie wilgoci z mięsa, dzięki czemu jego usmażone kawałki będą bardziej chrupiące. 
  • Nie wylewajmy wody, w której gotowaliśmy wołowinę. Może nam posłużyć za wywar mięsny do innych dań.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-20% na produkty marki
-20% na produkty marki
Rabat 20% na produkty marki Ri... więcej»
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
+
-20% na produkty marki
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne