Surówka z pora i selera pasuje praktycznie do każdej potrawy. To świeży dodatek pełen witamin, który dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, kopytkami lub plackami z warzyw. Jest łatwa do zrobienia i doskonale sprawdza się na większe, rodzinne obiady. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na surówkę porowo–selerową z jabłkiem i natką pietruszki.
iStock
(średnia 4.54 z 157 głosów)
Seler: najpierw należy go obrać i sparzyć wrzątkiem. Następnie ścieramy go na tarce o grubych oczkach.
Por: obieramy go z zewnętrznych liści. Myjemy i kroimy w poprzek w drobne paseczki, zaczynąjąc od białej części. Dodajemy do miski z selerem.
Jabłko: myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do warzyw.
Dip: w osobnym naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Aby surówka z pora i selera była gotowa, mieszamy dip z innymi składnikami Siekamy natkę pietruszki i posypujemy po wierzchu.
Porady
- Aby dokładnie umyć pora, warto wcześniej naciąć go wzdłuż, by sprawdzić, czy w środku nie ma ziemi. Nacięty por płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
- W powyższym przepisie warzywa są starte na tarce, ale seler możecie także pokroić w słupki lub skorzystać z pomocy malaksera.
- Dip do surówki będzie lżejszy, jeśli zrobicie go z samym jogurtem. Aby był gęsty, warto użyć jogurtu greckiego.
- Oprócz, lub zamiast, natki pietruszki do sałatki możecie dodać także świeży koperek.
- Dzięki dodatkowi soku z cytryny jabłka i inne warzywa nie ciemnieją.
Dobrze zbilansowany posiłek powinien składać się z 2–3 grup produktów. Przygotowując zdrowe posiłki w domu, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
Surówka selerowo–porowa to doskonały kandydat na jeden z trzech komponentów zbilansowanego obiadu.
Aby posiłek zawsze był ciekawy, podajemy inne pomysły na surówkę z pora i selera:
A także na podobne kompozycje:
Por to warzywo lekkostrawne i dietetyczne – 100 g zawiera tylko 24 kcal. Nie znaczy to jednak, że nie dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Zawiera całe bogactwo witamin – C, A, E, B1, B2 czy PP. Jest także źródłem białka i żelaza.
Już w starożytności doceniano jego właściwości. Podobno rzymski cesarz Neron twierdził, że ugotowane pory połączone z oliwą wzmacniają głos, dlatego spożywał je w dużych ilościach przed wystąpieniami publicznymi.
Z kolei seler – zarówno korzeń, jak i seler naciowy – jest dobrym źródłem błonnika i potasu, który pozytywnie wpływa na pracę serca. Zawiera nawet mniej kcal niż por, bo w 100 g mieści się ich zaledwie 14. Ponadto wzbogaca organizm w witaminę A,C i K.
Komentarze