Surówka z kapusty pekińskiej w podstawowej wersji przygotowywana jest z marchewką i jabłkiem. W naszym przepisie dodaliśmy jeszcze zielony ogórek i koperek, które sprawiają, że całość prezentuje się atrakcyjnie i świeżo. Surówkę z kapustą pekińską możecie zrobić z majonezem i jogurtem – w tradycyjnym wariancie – lub oliwą i sokiem z cytryny w wersji light.
iStock
(średnia 4.37 z 212 głosów)
Kapusta pekińska: szatkujemy ją nożem, zaczynając od zielonych liści. Biały głąb zostawiamy. Przekładamy do miski i posypujemy solą. Następnie ugniatamy kapustę ręką lub przy pomocy drewnianego tłuczka przez 1–2 min.
Jabłko: obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z kapustą (kolejne warzywa również od razu wrzucamy do miski). Ogryzek wyrzucamy.
Marchewka: obieramy ją, myjemy i również ścieramy na tarce (na tych samych oczkach, co jabłko).
Ogórek: myjemy i kroimy w cienkie paseczki.
Koperek: myjemy i siekamy drobno.
Mieszanie: surówka z kapusty pekińskiej jest już prawie gotowa. Na koniec dodajemy łyżkę majonezu i jogurtu (po ok. 15 g). Mieszamy wszystkie składniki.
Porady
- Jeśli chcecie, aby surówka miała bardziej wyrazisty smak, dodajcie odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
- Z kolei, jeśli surówka ma być lżejsza, zamiast jogurtu z majonezem, dodajcie sam jogurt lub dressing z oliwy i soku z cytryny.
- Zielony ogórek można zastąpić kiszonym lub konserwowym.
- Można także dodać pokrojoną w cienkie paski czerwoną paprykę, aby surówka z kapusty pekińskiej była bardziej kolorowa.
- Jeśli lubicie więcej ziół w surówkach, dodajcie natkę pietruszki lub drobno posiekany szczypiorek.
Surówka sprawdza się jako dodatek praktycznie do każdego obiadu, w tym także do dań tzw. szybkiej kuchni. Świetnie smakuje np. w hot dogach lub miniburgerach. W pełni zastępuje inne warzywne dodatki i dobrze komponuje się z sosami na bazie majonezu.
Surówkę możecie wykorzystać także do kanapek z domową wędliną, np. schabem gotowanym lub pasztetem drobiowym. Sprawdza się także w roladkach z domowej tortilli.
W naszym przepisie użyliśmy zwykłego jogurtu naturalnego i majonezu. Można jednak wzbogacić smak surówki z kapusty pekińskiej, dodając bardziej złożony sos. Poniżej kilka propozycji:
Jeśli macie ochotę na surówkę w wietnamskim stylu, należy przygotować do niej gorącą zalewę. W niewielkim rondelku podgrzewamy:
Gdy sos się zagotuje, mieszamy go jeszcze przez chwilę, po czym zalewamy nim kapustę i warzywa, aby zmiękły. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 4 godz. Po tym czasie surówka z kapusty pekińskiej jest idealna, szczególnie do dań kuchni azjatyckiej, np. sajgonek.
Komentarze