Agnieszka Pietroń

Surówka kopenhaska

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Surówka kopenhaska rewelacyjnie smakuje w towarzystwie smażonych oraz pieczonych mięs. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla. Powstaje na bazie sałaty lodowej wymieszanej z marchewkami, ogórkami konserwowymi, cebulą oraz natką pietruszki. Całość podajemy z dodatkiem pysznego sosu musztardowego. Surówka kopenhaska jest lekka, mało kaloryczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa.

 

Składniki:

  • sałata lodowa  170 g

  • marchewka  3 szt.

  • konserwowe ogórki  4 szt.

  • cebula  1 szt.

  • natka pietruszki  20 g

  • czosnek  1 ząbek

  • musztarda  40 g

  • jogurt naturalny  100 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Surówka kopenhaska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie sałaty: dokładnie ją myjemy. Następnie odcinamy wierzchnie liście. Dzielimy warzywo na pół i usuwamy głąb. Do przygotowania surówki wystarczy nam jedna połowa sałaty, którą należy poszatkować. Na końcu wrzucamy ją do dużej miski.

  • Krok 2:

    Marchewki: myjemy je oraz obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 3:

    Ogórki konserwowe: ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 4:

    Cebula: obieramy ją, a następnie szatkujemy na drobną kostkę.

  • Krok 5:

    Natka pietruszki: myjemy ją pod bieżącą wodą, osuszamy za pomocą bawełnianej ściereczki i siekamy.

  • Krok 6:

    Sos: do małego naczynia wrzucamy jogurt, musztardę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 7:

    Składanie surówki: marchewki, ogórki konserwowe, cebulę oraz natkę pietruszki przekładamy do miski z sałatą. Dodajemy sos. Wszystko dokładnie mieszamy. Surówka kopenhaska jest gotowa do jedzenia.
     

Porady

  • Surówka kopenhaska wspaniale prezentuje się udekorowana z wierzchu posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
  • Przed podaniem surówki polecamy odłożyć ją na 20 minut do lodówki. Schłodzona smakuje rewelacyjnie w towarzystwie pieczonego mięsa.
  • Jeśli nie mamy w domu sałaty lodowej, równie dobrze możemy użyć kapusty pekińskiej, efekt będzie bardzo zbliżony.
  • Niektórzy zamiast ogórków konserwowych, używają kiszonych. Warto mieć jednak na uwadze to, że zmienią one nieco smak naszej surówki.
  • Świeży ząbek czosnku możemy zastąpić granulowanym. Wystarczy dodać jego niewielką ilość do sosu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne