Artur Rogalski
0 (0)
Surówka kopenhaska rewelacyjnie smakuje w towarzystwie smażonych oraz pieczonych mięs. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla. Powstaje na bazie sałaty lodowej wymieszanej z marchewkami, ogórkami konserwowymi, cebulą oraz natką pietruszki. Całość podajemy z dodatkiem pysznego sosu musztardowego. Surówka kopenhaska jest lekka, mało kaloryczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa.
sałata lodowa 170 g
marchewka 3 szt.
konserwowe ogórki 4 szt.
cebula 1 szt.
natka pietruszki 20 g
czosnek 1 ząbek
musztarda 40 g
jogurt naturalny 100 g
sól 2 g
pieprz 2 g
Przygotowanie sałaty: dokładnie ją myjemy. Następnie odcinamy wierzchnie liście. Dzielimy warzywo na pół i usuwamy głąb. Do przygotowania surówki wystarczy nam jedna połowa sałaty, którą należy poszatkować. Na końcu wrzucamy ją do dużej miski.
Marchewki: myjemy je oraz obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Ogórki konserwowe: ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Cebula: obieramy ją, a następnie szatkujemy na drobną kostkę.
Natka pietruszki: myjemy ją pod bieżącą wodą, osuszamy za pomocą bawełnianej ściereczki i siekamy.
Sos: do małego naczynia wrzucamy jogurt, musztardę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Składanie surówki: marchewki, ogórki konserwowe, cebulę oraz natkę pietruszki przekładamy do miski z sałatą. Dodajemy sos. Wszystko dokładnie mieszamy. Surówka kopenhaska jest gotowa do jedzenia.
Porady
- Surówka kopenhaska wspaniale prezentuje się udekorowana z wierzchu posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
- Przed podaniem surówki polecamy odłożyć ją na 20 minut do lodówki. Schłodzona smakuje rewelacyjnie w towarzystwie pieczonego mięsa.
- Jeśli nie mamy w domu sałaty lodowej, równie dobrze możemy użyć kapusty pekińskiej, efekt będzie bardzo zbliżony.
- Niektórzy zamiast ogórków konserwowych, używają kiszonych. Warto mieć jednak na uwadze to, że zmienią one nieco smak naszej surówki.
- Świeży ząbek czosnku możemy zastąpić granulowanym. Wystarczy dodać jego niewielką ilość do sosu.