Surówka z brokuła to pyszny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Będzie się biła w Waszych domach o popularność z surówkami z kapusty lub pora. Przyrządza się ją błyskawicznie i pasuje praktycznie do wszystkiego. Surówka z brokuła do obiadu to dobry pomysł na wykorzystanie tego warzywa, a przy okazji zapewnienie solidnej porcji witamin i błonnika domownikom.
Archiwum redakcji
(średnia 4.43 z 180 głosów)
Przygotowanie: wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy. Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy. Liście koperku zdejmujemy z łodyg i opłukujemy delikatnie w zimnej wodzie, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Chcemy uzyskać około 2 łyżek. Przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się pestek i miąższu.
Brokuł: odkrajamy trzon. Surówkę zrobimy jedynie z różyczek, czyli jego kwiatów. Szatkujemy je w drobne kawałki. Możemy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 min, żeby nieco zmiękły.
Krojenie warzyw: usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę. Cebulę i koperek drobno siekamy. Możemy zostawić kilka listków do udekorowania surówki.
Łączenie składników: w jednej misce umieszczamy wszystkie warzywa. Dodajemy koperek, sok z cytryny, majonez i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Sprawdzamy, czy surówka z brokuła jest wystarczająco słona. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Porady
- Surówka z brokuła będzie najlepiej smakować, jeśli przed podaniem odstawimy ją na godzinę do lodówki, żeby się przegryzła. Jeśli jednak nie mamy czasu, możemy pominąć ten krok.
- Brokuła możemy poszatkować za pomocą malaksera lub thermomixa. Musimy jednak uważać, żeby nie pokroić go zbyt drobno. Chcemy, żeby małe różyczki były wyczuwalne i lekko chrupały.
- Majonez możemy zamienić na jogurt grecki lub naturalny. Jest to zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa. Można do niego dorzucić świeży czosnek. Powstanie w ten sposób klasyczny sos, który zazwyczaj podaje się do sałatki z brokułem.
- Surówka z brokułów jest potrawą wegetariańską, bezglutenową i nie zawiera laktozy. Jeśli chcemy, żeby była także odpowiednia dla osób, które nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych, możemy przyrządzić domowy wegański majonez. Surówka z brokuła do obiadu może być też zwyczajnie skropiona oliwą i sokiem z cytryny.
- Nasz zdrowy dodatek do drugiego dania będzie jeszcze bardziej aromatyczny i świeży, jeśli zamiast produktu z puszki dodamy ugotowaną kukurydzę zdjętą z kolby.
- Nie wyrzucajmy łodyg po odcięciu różyczek. Możemy zostawić je na później i przyrządzić z nich dania takie jak zupa krem z brokułów, śmietanowy sos do makaronu, stir fry lub zapiekanka warzywna. Trzon brokuła możemy także pokroić w mniejsze kawałki i ukisić. Uzyskamy w ten sposób ciekawą przekąskę lub dodatek do sałatek, który będziemy mieli zawsze pod ręką.
Prosta surówka z brokuła to świetny dodatek do drugiego dania. Dobrze komponuje się z cięższymi potrawami, które potrzebują przełamania w postaci świeżej, chrupiącej sałatki. Surówka brokułowa może zagościć na naszych stołach w połączeniu z:
Brokuł jest niezwykle wdzięcznym warzywem. Jego smak nie jest intensywny, dlatego można go łączyć z różnymi składnikami. Wymienione poniżej kombinacje to tylko niektóre przykłady na zmodyfikowanie surówki.
Surówkę, jak sama nazwa wskazuje, przyrządza się z warzywa, które nie zostało poddane obróbce termicznej. Natomiast do sałatki dodamy obgotowane wcześniej brokuły. Możemy w ten sposób stworzyć samodzielne danie, takie jak sałatka z brokułem i kurczakiem. Obie wersje są zdrowe i pożywne, ale surowe brokuły mają więcej witamin i zawierają moc antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami.
Komentarze