REKLAMA

Surówka z cukinii

Surówka z cukinii to zdrowy i pyszny dodatek do obiadu czy też dań z grilla. Stanowi ona alternatywę dla nieco popularniejszej mizerii, którą przygotowuje się z ogórków. Taki dodatek jest niezwykle orzeźwiający, dlatego też dobrze sprawdzi się do „ciężkich” i tłustych potraw mięsnych. Możemy przygotować ją na bazie jogurtu naturalnego, śmietany 18% lub zsiadłego mleka – w każdym wydaniu będzie smakować wybornie! Surówkę z cukinii do obiadu z powodzeniem możemy wzbogacić, dodając do niej również inne warzywa np. cebulę dymkę czy też marchewkę. Poniżej podajemy prosty przepis na surówkę z cukinii do obiadu i nie tylko! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Surówki Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Cukinia-plastry 1.

    Przygotowanie przepisu na surówkę z cukinii zaczynamy od jej umycia i starcia na tarce o grubych oczkach (opcjonalnie możemy użyć tarki jarzynowej).  Następnie cukinię solimy i pozostawiamy na ok. 15 minut do czasu aż puści ona soki.  W międzyczasie na tarcie jarzynowej ścieramy cebulę (ewentualnie możemy pokroić ją w kostkę) oraz ogórki gruntowe. 

  • Cebula-starta 2.

    Wszystkie składniki na surówkę z cukinii mieszamy ze sobą, odstawiamy na 3 minuty, po czym odsączamy nadmiar wody. Następnie cukinię dodajemy do pozostałych warzyw, dokładnie mieszamy i doprawiamy cukrem, pieprzem i jogurtem naturalnym.

     

Porady

  • W naszym przepisie na surówkę z cukinii rekomendujemy zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach, ale z powodzeniem możemy ją też pokroić w cienkie plastry. 
  • Przed przygotowaniem przepisu na surówkę z cukinii warto poświęcić czasu na wybór odpowiedniej cukinii. Najlepsze egzemplarze mają nie więcej niż 20 cm, cienką skórkę i jeszcze niewykształcone gniazda nasienne. Tego typu cukinie najlepiej sprawdzą się do surówek. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę również na to, by były one twarde, a ich skóra napięta. Warto pamiętać również o właściwym przechowywaniu cukinii po zakupie – maksymalnie przez 3 dni w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). 
  • Surówka z cukinii także znakomicie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany. Warto też przygotować surówkę z cukinii i marchewki, która będzie znakomitym dodatkiem do obiadu. 

Notka redakcyjna

Surówka z cukinii do obiadu – pomysły 

Surówkę z cukinii do obiadu można przygotować w wielu różnych odsłonach i formach. Nasz przepis jest alternatywą dla mizerii, którą w tradycyjnej wersji przyrządza się na bazie ogórków. Świetnym pomysłem jest przygotowanie również surówki z cukinii i marchewki – wystarczy cukinię (ze skórką) i marchewkę (obraną) obrać na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać ze sobą i dodać kolejno: majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym nasza surówka jest gotowa do spożycia. Tę wariację na temat surówki z cukinii możemy wzbogacić również o inne warzywa, np. paprykę, kapustę pekińską, cebulę i pomidory, a także podawać w towarzystwie pysznego sosu winegret z musztardą.   
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy