Surówka z cukinii jest lekka, chrupiąca i zachwyca świeżością, a do tego świetnie łączy się z innymi składnikami. To zdrowy i pyszny dodatek do obiadu lub do dań z grilla. Stanowi ona alternatywę dla nieco popularniejszej mizerii, którą przygotowuje się z ogórków.Jest niezwykle orzeźwiająca, dlatego też dobrze sprawdzi się do tłustych potraw mięsnych. Poniżej podajemy prosty przepis na surówkę z surowej cukinii do obiadu i nie tylko.
Getty/iStock
(średnia 4.47 z 182 głosów)
Cukinia: myjemy ją, młodej nie trzeba obierać. Ścieramy ją na tarce o grubych oczkach.
Dressing: wyciskamy 10 ml soku z cytryny. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny, dokładamy miód i czosnek. Dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.
Surówka z cukinii: starte warzywo polewamy dressingiem. Można wymieszać, ale nie trzeba. Podajemy od razu.
Porady
- W naszym przepisie na surówkę z cukinii rekomendujemy zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach, ale z powodzeniem możemy ją też pokroić w cienkie plastry lub słupki.
- Przed przygotowaniem przepisu na surówkę z cukinii warto poświęcić czas na wybór odpowiednich warzyw. Najlepsze egzemplarze mają nie więcej niż 20 cm, cienką skórkę i jeszcze niewykształcone gniazda nasienne. Takie najlepiej sprawdzą się do surówek.Warto zwrócić uwagę również na to, by były one twarde, a ich skóra napięta. Istotne jest też właściwe przechowywanie cukinii po zakupie – maksymalnie przez 3 dni w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce).
- Zamiast dressingu możemy użyć jogurtu naturalnego, śmietany 18% lub zsiadłego mleka – w każdym wydaniu będzie smakować wybornie. Sprawdzi się też sama oliwa z oliwek lub olej lniany.
- Do ścierania cukinii można użyć też szatkownicy lub maszynki do mielenia mięsa ze specjalną nakładką do warzyw.
Surówkę z cukinii do obiadu można przygotować w wielu różnych odsłonach i formach. Chociaż bardziej jesteśmy przyzwyczajeni do cukinii po obróbce termicznej, to warto spróbować nowych wariantów smakowych. Nasz przepis zakłada użycie podstawowych składników, ale z powodzeniem możemy dołożyć też inne. Zastanawiacie się z czym jeść surową cukinię? Poniżej znajdziecie kilka propozycji.
Cukinia jest często wykorzystywana w polskiej kuchni, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy jest tańsza i łatwo dostępna. To warzywo uniwersalne, które można jeść na surowo, pieczone, a także duszone. Są dania, w których gra główną rolę i takie, w których towarzyszy innym składnikom. Większość potraw z jej udziałem robi się na szybko. Podpowiadamy kilka propozycji.
Zdecydowanie możemy pozwolić sobie na kreatywność i uzyskać niesamowite efekty. A to tylko kilka przykładów.
Komentarze