Surówka z cukinii

Surówka z cukinii jest lekka, chrupiąca i zachwyca świeżością. To zdrowy i pyszny dodatek do obiadu czy też dań z grilla. Stanowi ona alternatywę dla nieco popularniejszej mizerii, którą przygotowuje się z ogórków. Taki dodatek jest niezwykle orzeźwiający, dlatego też dobrze sprawdzi się do tłustych potraw mięsnych. Poniżej podajemy prosty przepis na surówkę z cukinii do obiadu i nie tylko!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

surówki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 182 głosów)

Surówka z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukinia-plastry 1.

    Przygotowanie składników: myjemy ją ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie solimy ją i pozostawiamy na ok. 15 minut, do czasu aż puści soki. W międzyczasie na tarcie jarzynowej ścieramy cebulę (ewentualnie możemy pokroić ją w kostkę) oraz ogórki gruntowe.

  • Cebula-starta 2.

    Surówka z cukinii – przepis: ogórki i cebulę mieszamy ze sobą i odstawiamy na 3 minuty, po czym odsączamy nadmiar wody. Następnie cukinię dodajemy do pozostałych warzyw, dokładnie mieszamy i doprawiamy cukrem, pieprzem i jogurtem naturalnym.

     

Porady

  • W naszym przepisie na surówkę z cukinii rekomendujemy zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach, ale z powodzeniem możemy ją też pokroić w cienkie plastry. Podobnie postępujemy z ogórkami. W ten sposób powstanie wariacja na temat mizerii.
  • Przed przygotowaniem przepisu na surówkę z cukinii warto poświęcić czas na wybór odpowiednich warzyw. Najlepsze egzemplarze mają nie więcej niż 20 cm, cienką skórkę i jeszcze niewykształcone gniazda nasienne. Takie najlepiej sprawdzą się do surówek. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę również na to, by były one twarde, a ich skóra napięta. Warto pamiętać również o właściwym przechowywaniu cukinii po zakupie – maksymalnie przez 3 dni w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce).
  • Surówkę z cukinii i ogórka możemy przygotować na bazie jogurtu naturalnego, śmietany 18% lub zsiadłego mleka – w każdym wydaniu będzie smakować wybornie. Sprawdzi się też oliwa z oliwek lub olej lniany.
  • Surówkę z cukinii do obiadu z powodzeniem możemy wzbogacić, dodając do niej również inne warzywa np. pomidorki koktajlowe, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki.
  • Ciekawą propozycją jest też surówka z cukinii i marchewki, która będzie znakomitym dodatkiem do obiadu.

 

 

 


Notka redakcyjna

Surówka z cukinii – pomysły

Surówkę z cukinii do obiadu można przygotować w wielu różnych odsłonach i formach. Nasz przepis jest alternatywą dla mizerii, którą w tradycyjnej wersji przyrządza się na bazie ogórków. Równie dobrze smakuje surówka z samej cukinii, z solą i pieprzem, ewentualnie z dodatkiem oliwy i ziół.


Świetnym pomysłem jest przygotowanie również surówki z cukinii i marchewki – wystarczy cukinię (ze skórką) i marchewkę (obraną) obrać na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać ze sobą i dodać kolejno: majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym nasza surówka jest gotowa do spożycia. Tę wariację na temat surówki z cukinii możemy wzbogacić również o inne warzywa, np. paprykę, kapustę pekińską, cebulę i pomidory, a także podawać w towarzystwie pysznego sosu winegret z ziołami. Więcej słodyczy będzie miała surówka z cukinii, marchewki i jabłka.


Inną popularną wersją jest surówka z cukinii i pomidorów, które kroimy w kostkę, najlepiej wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Świetnie będą prezentowały się pomidorki koktajlowe w różnych kolorach.


Potrawy z cukinii bez mięsa

Cukinia jest często wykorzystywana w polskiej kuchni, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy jest tańsza i łatwo dostępna. To warzywo uniwersalne, które można jeść na surowo, pieczone, a także duszone. Są dania, w których gra główną rolę i takie, w których towarzyszy innym składnikom. Jedną z popularnych potraw jest leczo, czyli duszona cukinia, cebula, różnokolorowe papryki i pomidory, z dużą ilością przypraw i ziół. Klasycznie przyrządzane jest z kiełbasą, ale równie dobrze smakuje bez niej. Pojawia się jako składnik wielu zup warzywnych, ale też zupy krem z cukinii, robionej na bulionie bez mięsa, z cebulą. Nie można pominąć też cukinii faszerowanej, z nadzieniem z kaszy, np. kuskusu, warzyw (np. marchewki i papryki), z dodatkiem fasoli lub soczewicy. Cukinię też grillujemy, stanowi również dodatek do szaszłyków. Można ją też po prostu usmażyć samą lub w panierce. To także kotlety z cukinii startej na tarce. Zdecydowanie możemy pozwolić sobie na kreatywność i uzyskać niesamowite efekty.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy