Surówka z buraczków

Surówka z buraczków to pyszny, pożywny i sycący dodatek do obiadu – świetnie komponuje się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, np. z kotletem (mielonym i schabowym), mięsną pieczenią, z ziemniakami, a także z różnymi sosami. Jest bardzo prosta w przygotowaniu – możemy ją przyrządzać z gotowanych bądź podpieczonych buraków (w zależności od preferencji). Istnieje wiele wariacji na temat surówki z buraczków, jednakże zdecydowanie największą popularnością cieszą się buraczki z cebulką, która świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym smakiem buraka. Jeśli przepadamy za surówkami na słodko, to polecamy wypróbować również przepis na surówkę z buraczków z cebulą i jabłkami. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

surówki przetwory z buraków buraczki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.14 z 267 głosów)

Surówka z buraczków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Buraki gotowanie 1.

    Buraczki myjemy i gotujemy w skórce aż do miękkości. W międzyczasie obieramy i siekamy drobno cebulę. Ugotowane buraczki studzimy i obieramy ze skórki. 

  • buraki tarka 2.

    Obrane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich posiekaną cebulę, olej i sok z cytryny, a następnie wszystko mieszamy i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotową surówkę odstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Porady

  • Surówkę z buraczków możemy przygotować z pieczonych, jak i gotowanych buraków. 
  • Do buraczków z cebulą świetnie pasuje również jabłko, które nadaje całości słodko-winnego posmaku. 
  • Część z osób poleca też dodanie marchewki - taka surówka z buraka surowego i marchewki to skarbnica betakarotenu i żelaza
  • Jeśli przepadamy za kwaśnymi surówkami, to możemy przygotować surówkę z buraczków z dodatkiem octu jabłkowego. 
  • Dobrym sposobem na zwiększenie poziomu sytości surówki z buraczków jest sos majonezowy, który przygotowuje się na bazie majonezu i jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany). 
  • W zależności od preferencji buraki możemy utrzeć na tarce o grubych lub drobnych oczkach. 
     

Notka redakcyjna

Burak jest powszechnie występującą w Polsce rośliną uprawną, wykorzystywaną m.in. w przemyśle spożywczym do produkcji cukru. Znajduje on również szerokie zastosowanie kulinarne m.in. i jest ważnym składnikiem wielu dań m.in. barszczu czerwonego. Z buraków przygotowuje się również surówki, zapiekanki i sałatki – dużą popularnością cieszy się ciasto czekoladowe z burakami. Co istotne, są one warzywem niskokalorycznym – w 100 g znajduje się zaledwie 45 kcal, co czyni go świetnym produktem dla osób na diecie odchudzającej. 


Właściwości odżywcze buraków 


Burak kryje w sobie bogactwo substancji odżywczych – znajdziemy w nim magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor, a także witaminy z grupy B, witaminę C, A, E, K i błonnik pokarmowy. Co ciekawe, wbrew pozorom najwięcej wartości odżywczych nie znajduje się w ugotowanych burakach, a w soku z nich wyciśniętych. Burak jest warzywem znanym już od czasu starożytności – już wtedy ceniono je za właściwości prozdrowotne. Prawdopodobnie pojawił się on w Polsce w XIV wieku, chociaż niektóre źródła podają XV wiek. Włączenie buraków do codziennej diety wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, a w dłuższej perspektywie zapobiega infekcjom. Oprócz tego buraki zalecane są osobom starszym, ponieważ pozytywnie wpływają one na pamięć. Wśród pozytywnych właściwości buraków można wymienić także: wzmacnianie zębów i kości oraz wspomaganie funkcjonowania mózgu. 


Co zrobić z buraków? 


Buraki są stosunkowo uniwersalnym warzywem – możemy z nich przygotować wiele różnych i urozmaiconych dań. Warto pamiętać, że zanim zaczniemy przygotowywać danie z burakami, to musimy wcześniej je ugotować lub upiec. Najlepsze będą małe lub średnie buraki o gładkiej skórce. Co istotne, nie należy ich obierać i doprawiać przed ugotowaniem. Jeśli nie chcemy gotować buraków, to z powodzeniem możemy je upiec w piekarniku – będą one wówczas znacznie słodsze


Wśród popularnych dań z burakiem należy w pierwszej kolejności wymienić carpaccio z buraka, które przygotowuje się poprzez pokrojenie go w cieniutkie plasterki i skropienie ich aromatycznym dressingiem. Jedną z ważnych potraw z burakiem jest również barszcz czerwony, który powinien powstawać na zakwasie buraczanym. Nie należy również zapominać o chłodniku, kotletach z buraka czy też pysznych surówkach do obiadu. Warto spróbować również brownie z buraka, które zaliczanie jest do fit słodyczy. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy