Surówka z buraków

Ocena:

4.13 (269)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Surówka z buraków gotowanych to pyszny, pożywny i sycący dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, na przykład z kotletami mielonymi, schabowymi lub bitkami wołowymi. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Warzywo należy ugotować lub upiec, zetrzeć na tarce i połączyć z kwaskowym jabłkiem i posiekaną cebulką. Ta prosta surówka z buraczków nigdy Wam się nie znudzi. 

Składniki:

  • buraki  350 g

  • cebula  60 g

  • jabłka  150 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Surówka z buraków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: buraki myjemy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Potrwa to około 60 minut. Studzimy je i zdejmujemy z nich skórkę. Cebulę pozbawiamy łupinki i drobno siekamy. Jabłko myjemy i obieramy. Robimy to tuż przed przygotowaniem sałatki, żeby nie zdążyło ściemnieć.

    Buraki gotowanie
  • Krok 2:

    Łączenie składników: ścieramy ugotowane i obrane warzywo na dużych oczkach tarki. Przekładamy je do miski. To samo robimy z jabłkiem. Dodajemy posiekaną cebulkę.

    buraki tarka
  • Krok 3:

    Surówka z buraków: skrapiamy składniki sokiem z cytryny. Wsypujemy szczyptę soli i pieprzu. Sprawdzamy, czy kompozycja jest dobrze doprawiona. W razie potrzeby dodajemy szczyptę cukru. Wstawiamy surówkę do lodówki, żeby się „przegryzła”. Podajemy do obiadu.       

    Surówka z buraków – podanie

Porady

  • Surówka z buraczków gotowanych to klasyczny dodatek do obiadu. Można ja przyrządzić także z pieczonego warzywa. Należy je wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Dobrze jest włożyć je do naczynia żaroodpornego, na wypadek, gdyby z kieszonki zaczął wyciekać sok. Burak powinien się piec przez około 60–90 minut w 200°C.  
  • Pamiętajmy, żeby obierać buraki w rękawiczkach, ponieważ mocno barwią skórę. Uważajmy też, żeby warzywo nie miało styczności z jasną drewnianą deską do krojenia. Trudno będzie ją potem domyć.  
  • Czy można zrobić surówkę z buraków surowych? Tak, ale twarde warzywo warto wtedy mocno rozdrobnić (na małych oczkach tarki lub w robocie kuchennym). Zaletą takiego rozwiązania jest to, że czerwona bulwa, która nie została poddana obróbce termicznej, ma niższy indeks glikemiczny.  
  • Miłośnicy wyrazistych, kwaśnych dodatków do obiadu mogą przygotować starte buraczki z dodatkiem octu jabłkowego lub winnego.  
  • Prosta surówka z burakiem będzie bardziej sycąca i kremowa, jeśli wymieszamy ją z sosem majonezowym z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Można go doprawić czosnkiem lub koperkiem. Jeśli nie chcemy przyrządzać dressingu na bazie nabiału, możemy po prostu skropić surówkę olejem rzepakowym lub oliwą.  
  • Posiekana cebula świetnie komponuje się ze słodkim warzywem i kwaskowym owocem. W zależności od tego, czy wolimy ostre czy łagodniejsze smaki, możemy wykorzystać białą lub czerwoną cebulę, a także dymkę lub szalotkę.   
  • Surówka z czerwonych buraków świetnie pasuje do tradycyjnych dań mięsnych, takich jak kotlet schabowy, mielony lub polędwica wołowa. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Co można dodać do surówki z buraczków?  

Klasyczna surówka z buraków do obiadu powstaje z ugotowanego do miękkości warzywa, kwaśnego jabłka i drobno posiekanej cebulki. Można jednak dodawać do niej przeróżne elementy warzywne (ale nie tylko, bo sprawdzą się też na przykład bakalie), takie jak:   

  • marchewka – taka surówka z buraków gotowanych to skarbnica beta-karotenu i żelaza.   
  • ogórki kiszone – w tej wersji właściwie nie będzie konieczne skrapianie składników sokiem z cytryny. Dzięki startym ogórkom ze słoika jabłka nie ściemnieją, a surówka z buraczków stanie się wystarczająco kwaśna.   
  • chrzan – dla miłośników ostrzejszych smaków. Taka surówka przekona szczególnie tych, którzy nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu lub zimnej płyty bez ćwikły z chrzanem.  
  • orzechy włoskie – dodają kompozycji charakterystycznej goryczki i sprawiają, że surówka przyjemnie chrupie. 
  • papryka – jej łagodny, słodkawy smak i zwarty miąższ idą w parze z miękkimi buraczkami. Pokrojone w kostkę warzywo można dodać zamiast marchewki. 

Sałatka z buraków do obiadu – inne pomysły  

Prosta sałatka z buraków gotowanych pasuje zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich obiadów. Wzbogaca posiłek o wartościowe składniki odżywcze i zapewnia prawdziwą eksplozję słodko-kwaśnych smaków. To doskonała propozycja na co dzień, ale jeśli chcemy ją nieco zmodyfikować, możemy zrobić też takie dodatki do obiadu jak: 

  • surówka z kiszonych buraków – pozornie bardzo podobna do sałatki z gotowanego warzywa, ale w rzeczywistości ma zupełnie inny profil smakowy. Kiszone buraki tracą swoją słodycz, za to są genialnym naturalnym probiotykiem. Można je zetrzeć na tarce i połączyć z jabłkiem. 
  • sałatka z burakiem i fetą – w tej wersji warzywo piecze się i kroi w kostkę lub plastry, zamiast ścierać na wiórki. Doskonale łączy się ze słonym serem, zieloną rukolą, orzechami włoskimi i dressingiem miodowo-musztardowym. Zazwyczaj podaje się ją na kolację, z grzankami, ale może być też ciekawym dodatkiem do placków ziemniaczanych lub kotletów z cukinii.  
  • surówka z czerwonej kapusty i buraczków – to wariacja na temat klasycznego coleslaw. Przyjemnie chrupie, jest skarbnicą właściwości odżywczych i zachwyca głęboką, purpurową barwą. 

Właściwości odżywcze buraków  

Burak jest warzywem znanym już od czasu starożytności – już wtedy ceniono go za właściwości prozdrowotne. Prawdopodobnie pojawił się w Polsce w XIV wieku, chociaż niektóre źródła podają wiek XV. Warzywo kryje w sobie bogactwo substancji odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi: 

  • magnez,  
  • potas,  
  • cynk,  
  • żelazo, 
  • fosfor, 
  • witaminy z grupy B,  
  • witaminę C, A, E i K, 
  • błonnik pokarmowy.  

Włączenie tego warzywa do codziennej diety wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, a w dłuższej perspektywie zapobiega infekcjom. Oprócz tego buraki polecane są osobom starszym, ponieważ pozytywnie wpływają na pamięć. Nie tylko wspomagają funkcjonowania mózgu, ale także wzmacniają zęby i kości. Na dodatek są niskokaloryczne – w 100 g mają zaledwie 45 kcal. Surówka z gotowanych buraków na zimno to dobry dodatek do obiadu dla osób na diecie redukcyjnej.   

Co można zrobić z buraków? 

Burak jest powszechnie występującą w Polsce rośliną uprawną. Znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Jest ważnym składnikiem naszych tradycyjnych dań, takich jak barszcz czerwony. Dzięki niemu powstaje pyszna surówka z buraków i jabłek, ale można z niego zrobić także różne przystawki, zupy, zapiekanki, a nawet słodkie wypieki.   

Wśród popularnych dań należy w pierwszej kolejności wymienić carpaccio z buraków, które przygotowuje się poprzez pokrojenie warzywa w cieniutkie plasterki i skropienie go aromatycznym dressingiem. Nie należy też zapomnieć o chłodniku, wegańskich burgerach i hummusie, które wiele zyskują na dodatku tego uniwersalnego warzywa. Warto choć raz wypróbować także brownie z buraka, które zaliczanie jest do fit słodyczy.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne