Surówka z rzodkiewki to dodatek z charakterem. Wyrazisty ostry smak warzyw delikatnie łagodzi kremowy jogurt, nie odbierając im pierwszych skrzypiec. Prosta kompozycja idealnie pasuje do dań z młodymi ziemniakami, klasycznych kotletów lub potraw z grilla. Aby surówka z rzodkiewek była smaczna nie potrzeba skomplikowanych składników – wystarczy świeży koperek i szczypta soli.
Getty Images
(średnia 4.43 z 185 głosów)
Rzodkiewki: myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy, a po chwili odciskamy nadmiar wody.
Koperek: myjemy, osuszamy i siekamy drobno.
Kompozycja: do rzodkiewek dodajemy jogurt i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Podawanie: surówka z rzodkiewki najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu, ale nie jest to obowiązkowe.
Porady
- Do surówki z rzodkiewki najlepszy będzie gęsty jogurt naturalny typu bałkańskiego lub islandzki skyr.
- Z liści rzodkiewek możemy zrobić sałatkę lub zielone pesto. Mają podobny smak do różowych korzeni, jednak są bardziej delikatne. Świetnie sprawdzą się także w koktajlach owocowo–warzywnych.
- Zamiast jogurtu możemy dodać śmietanę 12% lub 18%.
- Jeśli chcemy podkręcić trochę smak surówki, dodajemy odrobinę soku z cytryny.
- Zamiast koperku możemy wykorzystać także inne zioła z domowego ogródka – natkę pietruszki, szczypiorek lub kolendrę.
Klasyczny przepis na surówkę z rzodkiewki możemy wzbogacić o dodatek zielonego ogórka lub sałaty masłowej. Poniżej kilka najciekawszych propozycji na przystawki z rzodkiewką w roli głównej:
Niepozorna surówka z rzodkiewek zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem potasu, który nazywany jest „pierwiastkiem życia”. Usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację.
Ma niewielką ilość kalorii, więc jest odpowiednia dla osób na diecie, a przy tym dba o nasz zdrowy wygląd. To zasługa siarki, która znajduje się w uroczych, różowych bulwach, a przy tym jest głównym budulcem włosów i paznokci.
Urocze, różowe główki i liście rzodkiewki możemy wykorzystać w kuchni do wielu różnych potraw, takich jak:
Świetnym dodatkiem do wielu różnych dań są marynowane lub kiszone rzodkiewki, którymi możemy cieszyć się również poza sezonem.
Komentarze