Surówka z rzodkiewki

Ocena:

4.43 (185)

  • 10 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Surówka z rzodkiewki to dodatek z charakterem. Wyrazisty ostry smak warzyw delikatnie łagodzi kremowy jogurt, nie odbierając im pierwszych skrzypiec. Prosta kompozycja idealnie pasuje do dań z młodymi ziemniakami, klasycznych kotletów lub potraw z grilla. Aby surówka z rzodkiewek była smaczna nie potrzeba skomplikowanych składników – wystarczy świeży koperek i szczypta soli.

Składniki:

  • rzodkiewka  150 g

  • sól  2 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • jogurt naturalny  50 g

Surówka z rzodkiewki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rzodkiewki: myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy, a po chwili odciskamy nadmiar wody.

  • Krok 2:

    Koperek: myjemy, osuszamy i siekamy drobno.

  • Krok 3:

    Kompozycja: do rzodkiewek dodajemy jogurt i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

  • Krok 4:

    Podawanie: surówka z rzodkiewki najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu, ale nie jest to obowiązkowe.

Porady

  • Do surówki z rzodkiewki najlepszy będzie gęsty jogurt naturalny typu bałkańskiego lub islandzki skyr.
  • Z liści rzodkiewek możemy zrobić sałatkę lub zielone pesto. Mają podobny smak do różowych korzeni, jednak są bardziej delikatne. Świetnie sprawdzą się także w koktajlach owocowo–warzywnych.
  • Zamiast jogurtu możemy dodać śmietanę 12% lub 18%.
  • Jeśli chcemy podkręcić trochę smak surówki, dodajemy odrobinę soku z cytryny.
  • Zamiast koperku możemy wykorzystać także inne zioła z domowego ogródka – natkę pietruszki, szczypiorek lub kolendrę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Surówka z rzodkiewki – propozycje dodatków

Klasyczny przepis na surówkę z rzodkiewki możemy wzbogacić o dodatek zielonego ogórka lub sałaty masłowej. Poniżej kilka najciekawszych propozycji na przystawki z rzodkiewką w roli głównej:

  • sałatka wiosenna – czyli liście sałaty w kompozycji z rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i jajkiem,
  • tatar z cukinii i rzodkiewki – pożywna przekąska z dodatkiem orzechów włoskich i świeżych ziół,
  • sałata z rzodkiewką i śmietaną – do prostej sałaty ze śmietaną dodajemy rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki lub paski.

Surówka z rzodkiewek – pełna wartości odżywczych

Niepozorna surówka z rzodkiewek zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem potasu, który nazywany jest „pierwiastkiem życia”. Usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację.

Ma niewielką ilość kalorii, więc jest odpowiednia dla osób na diecie, a przy tym dba o nasz zdrowy wygląd. To zasługa siarki, która znajduje się w uroczych, różowych bulwach, a przy tym jest głównym budulcem włosów i paznokci.

Nie tylko sałatki i surówki z rzodkiewek

Urocze, różowe główki i liście rzodkiewki możemy wykorzystać w kuchni do wielu różnych potraw, takich jak:

Świetnym dodatkiem do wielu różnych dań są marynowane lub kiszone rzodkiewki, którymi możemy cieszyć się również poza sezonem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne