Surówka z kalarepy nabiera charakteru dzięki dodatkowi marchewki i jabłka. Jest lekko kwaśna i bardzo świeża, a jednocześnie kremowa i sycąca. Stanowi doskonałe źródło witamin. Idealnie uzupełni każdy obiad, ale miłośnicy prostych przekąsek mogą ją także pałaszować z kromką chleba. Prosta surówka z kalarepy i marchewki powstaje błyskawicznie, w nie więcej niż 10 minut. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Archiwum prywatne
(średnia 4.44 z 152 głosów)
Przygotowanie składników: myjemy marchewkę, kalarepę i jabłko. Obieramy je i ścieramy na grubych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Koperek obrywamy z łodygi i opłukujemy w zimnej wodzie, po czym osuszamy i siekamy.
Dressing: w osobnej miseczce mieszamy majonez z kwaśną śmietaną. Dosypujemy posiekany koperek.
Surówka z kalarepy: łączymy starte jabłko, marchewkę i kalarepę z dressingiem śmietanowym. Delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki pokryją się sosem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
- Liście kalarepy, które nie zostaną użyte do przygotowania surówki, możemy ukisić lub dodać do bulionu warzywnego. Chociaż zazwyczaj wyrzucamy je do kosza, są ważnym składnikiem dania, jakim jest śląska oberiba, czyli zupa kalarepowa.
- Jeśli robimy dużą porcję surówki, możemy zetrzeć warzywa za pomocą maszynki do mielenia mięsa ze specjalną wkładką (z dużymi oczkami).
- Warto wybierać twarde, soczyste, kwaskowe jabłka, takie jak ligol lub szampion. Miękkie owoce trudniej zetrzeć na tarce. Kalarepa powinna być twarda i jędrna. Najsmaczniejsze będzie warzywo o mniejszych rozmiarach.
- Prosta surówka z kalarepy, marchewki i jabłka świetnie smakuje z młodym koperkiem, ale możemy też dodać do niej posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.
- Kwaśną śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Da się także całkowicie pominąć majonez, jeśli chcemy odchudzić danie. Dobrym pomysłem dla wegan jest surówka z kalarepy do obiadu z dressingiem na oleju lub oliwie.
- Osoby, które przygotowują własne przetwory i dbają o naturalne rozwiązania w kuchni, powinny sprawdzić, jak zrobić domowy majonez. Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego, a umiejętność ta przyda się podczas robienia różnych dodatków, takich jak sałatka z kalarepy.
Przepis na surówkę z kalarepy jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy zetrzeć na tarce wybrane warzywa, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, wymieszać z majonezem i gotowe. Klasyczna wersja z marchewką i jabłkiem nigdy nie zawodzi, ale polecamy Waszej uwadze także inne wariacje na temat tego dania:
Do czego serwować surówkę z kalarepy? Ten uniwersalny dodatek pasuje właściwie do każdego mięsnego lub jarskiego dania. Z przyjemnością podpowiadamy kilka niezawodnych zestawów na niedzielny obiad. Surówka z kalarepy i marchewki doskonale wzbogaci talerz, na którym znajdują się:
Szybka surówka z kalarepki to nieskomplikowany dodatek do obiadu lub szybka przekąska do świeżego pieczywa. Przychodzi do głowy jako pierwsza, kiedy zastanawiamy się, jak wykorzystać tę odmianę kapusty warzywnej. Żeby nie pozbawiać jej witamin, najlepiej jeść ją na surowo. Sprawdzi się nie tylko w sałatce, ale także jako element wegańskiego carpaccio, na przykład w towarzystwie zielonego jabłka, świeżego ogórka i orzechów włoskich. Największym miłośnikom tego warzywa z pewnością przypadnie do gustu danie, które w pełni wykorzystuje jego wdzięki – kalarepa faszerowana. Jest ona też uniwersalnym dodatkiem do wszystkich dań jednogarnkowych, takich jak pełen błonnika gulasz z soczewicy.
Komentarze