Surówka z kalarepy

Najprostsza surówka z kalarepy nabiera charakteru dzięki dodatkowi soku z cytryny. Jest delikatnie pierna i bardzo świeża. Idealnie uzupełni każdy obiad. Część osób pamięta z dzieciństwa, jak smaczna była surówka z kalarepy i marchewki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować surówkę z obu warzyw. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Surówki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 151 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kalarepa cytryna 1.

    Kalarepę pozbawiamy liści. Zcieramy warzywo na tarce o grubszych lub średnich oczkach. Z cytryny wyciskamy sok. Zalewamy nim kalarepę w misce. Natkę siekamy. Surówka z kalarepy powinna być doprawiona do smaku solą, pieprzem i natką.

Porady

  • Liście z kalarepy, które nie zostaną użyte do przygotowania surówki, można wykorzystać do kiszenia albo dodać do bulionu. 
  • Surówka z kalarepy i marchewki jest równie pyszna. Wystarczy obrać korzeń marchewki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do kalarepy.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić surówkę z kalarepy

Przepis na surówkę z kalarepy jest bardzo prosty i szybki. Kalarepę należy zetrzeć na tarce na średnich lub dużych oczkach. Można również wykorzystać do tego celu maszynkę do milenia mięsa z wkładką do warzyw (z dużymi oczkami). Surówkę należy doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. 

W ten sposób może powstać pyszna surówka lub sałatka z kalarepy. Przepis na tę najbardziej podstawową znajduje się powyżej, my jednak polecamy uwadze kilka innych wariacji na temat tego dania. Sałatka z kalarepy, buraczków i rzodkiewek to świeża i chrupiąca opcja. Bulwy mają mnóstwo witamin i składników mineralnych – w końcu są magazynem odżywczym roślin. Ta sałatka podawana z sosem z prażonej kolendry i kwaśnej śmietany jest zdecydowanie warta uwagi. Sałatka z kalarepy to inny ciekawy sposób na podanie talerza warzyw. W tym przypadku łączymy mało popularny w Polsce fenkuł, kalarepę i jabłka z gładkim dressingiem z musztardy Dijon. Kto powiedział, że surówka z kalarepy musi być nudna?

Kalarepa

Kalarepa to letnie, chrupiące warzywo, łatwo dostępne w sezonie. Warzywo jest niskokaloryczne i dostarcza masę cennych witamin i minerałów. Kalarepa powinna być twarda i jędrna. Najlepiej wybierać warzywa o jak najmniejszych rozmiarach – są wtedy najsmaczniejsze. 

Surówka jest jednym z pierwszych pomysłów, jakie przychodzą do głowy, gdy mowa o wykorzystaniu tego warzywa w kuchni. Surowa kalarepa jest pyszna i zdrowa. Można przygotować z niej na przykład lekkie Carpaccio. Zielony ogórek, zielone jabłko i zielona kalarepa – takie trio świetnie sprawdzi się jako przystawka. Nie jest to jednak jedyna opcja! Do czego jeszcze może posłużyć kalarepa? Warto z nią poeksperymentować i przygotować na przykład pyszny chłodnik z botwiny w kalarepowej miseczce. Forma tego dania zaskoczy niejedną osobę, ale już teraz podpowiadamy, że ta zupa to strzał w dziesiątkę na letni, upalny dzień. Kalarepę można też zapiekać. Zapiekane warzywa z kurczakiem idealnie sprawdzą się na obiad, szczególnie w dni, kiedy nie mamy za dużo czasu, aby ugotować pełen obiad, jednak nie chcemy się zadowalać byle posiłkiem. Warzywo to jest też wdzięcznym dodatkiem do wszystkich dań jednogarnkowych. Kalarepa może uzupełnić na przykład zielony gulasz z agrestem lub fit gulasz z soczewicy. Warto także dodać ją do wegańskiej zupy kalafiorowej z mlekiem kokosowym
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy