Mizeria z koperkiem

Mizeria z koperkiem to klasyczny i uniwersalny dodatek do dań obiadowych. Najlepiej smakuje ona przygotowana latem, kiedy to panuje sezon na ogórki. Świetnie komponuje się z tradycyjnymi, polskimi obiadami – prawdziwy klasyk to schabowy z ziemniaczkami i mizerią. Na mizerię dobrze sprawdzą się świeże i chrupiące ogórki, najlepiej małe ogórki gruntowe. Ważnym składnikiem każdej mizerii z koperkiem jest śmietana 12%, którą z powodzeniem możemy zastąpić jogurtem naturalnym – wówczas nasza przystawka do obiadu będzie bardziej fit. Jak zrobić mizerię z koperkiem? Poniżej podajemy szybki przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Surówki mizeria Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 198 głosów)


Kroki przygotowania:

  • krojenie-ogórka 1.

    Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone ogórki solimy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie mieszamy w dużej misce śmietanę z jogurtem i cukrem. Siekamy koperek i dodajemy do sosu. Zlewamy wodę z ogórków i wrzucamy je do miski z sosem.  Wszystko dokładnie mieszamy.

Porady

  • Istnieją dwie szkoły przygotowania mizerii  - jedna mówi o konieczności obrania ogórków przed ich pokrojeniem, a druga wręcz przeciwnie. Jak jest w rzeczywistości? Ogórków na mizerię nie trzeba obierać, zwłaszcza gruntowych, ponieważ ich skórka jest drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych, w tym m.in. błonnika. Warto jednak pamiętać, by przed przygotowaniem mizerii dokładnie je umyć i obciąć dwa końce. 
  • Zamiast koperku do mizerii możemy dodać szczypiorku lub cebuli – najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany. 
  • Jeśli chcemy przygotować mizerię w wersji fit, to zamiast śmietany, powinniśmy użyć jogurtu naturalnego. 
  • Do mizerii z koperkiem warto dodać odrobinę soku z cytryny, dzięki któremu całość nabierze lekko winnego posmaku (opcjonalnie możemy dodać ocet jabłkowy – mizeria z octem to popularna przystawka a wielu domach). 
  • Mizeria z koperkiem najlepiej smakuje przygotowana tuż przed obiadem – maksymalnie 10-15 minut przed jedzeniem.
  • Przy przygotowaniu mizerii warto zastosować pewien trick – najpierw ogórki kroimy (wcześniej obieramy jeśli zachodzi taka potrzeba), a następnie solimy je i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie odsączamy wodę z ogórków. Dzięki temu będą one jeszcze smaczniejsze. Dodatkowo możemy także wyciąć gniazdo nasienne z dużymi pestkami z naszych ogórków na mizerię. 
     

Notka redakcyjna

Jakie ogórki na mizerię? 


Mizeria to klasyczna przystawka do obiadu, którą najczęściej przygotowujemy wiosną i latem – z uwagi na łatwą dostępność ogórków. Istnieją różne sposoby przygotowania mizerii – najbardziej podstawowy uwzględnia: ogórki, sól, pieprz i śmietanę (ewentualnie kefir, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny), a także koperek lub szczypiorek. Znana jest również mizeria z octem, cytryną i cukrem (najczęściej pudrem). Zdecydowanie najważniejszym składnikiem każdej mizerii są ogórki – należy wybierać świeże, chrupiące i nieprzerośnięte egzemplarze. Najlepiej sprawdzą się małe ogórki gruntowe np. z własnego ogródka. Z kolei poza sezonem na ogórki dobrze sprawdzą się ogórki szklarniowe – jeśli zdecydujemy się na takie ogórki, to warto pamiętać, by je umyć, obrać i obciąć dwa końce. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy