Mizeria

Mizeria to klasyczna i uniwersalna surówka do dań obiadowych. Zachwyca smakiem, zwłaszcza latem, a do tego robi się ją niezwykle prosto. W zależności od upodobań można ją robić z różnymi dodatkami, a także w wersji na słono i na słodko. Najlepsze są do niej świeże i chrupiące, małe ogórki gruntowe. Ważnym składnikiem jest również śmietana 12%, ale z powodzeniem możemy zastąpić jogurtem naturalnym – będzie bardziej fit. Poniżej podajemy szybki przepis na mizerię.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

surówki mizeria

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 199 głosów)


Mizeria - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ogórki: myjemy je i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki. A następnie solimy je i odstawiamy na kilka minut.

  • 2.

    Mizeria – przepis: mieszamy śmietanę z jogurtem i cukrem. Koperek myjemy i siekamy – dodajemy do sosu. Zlewamy wodę z ogórków i wrzucamy je do miski z sosem.  Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową mizerię podajemy w miseczkach lub bezpośrednio na talerzu z daniem obiadowym.

Porady

  • Istnieją dwie szkoły przygotowania mizerii – jedna mówi o konieczności obrania ogórków przed ich pokrojeniem, a druga wręcz przeciwnie. Jak jest w rzeczywistości? Ogórków nie trzeba obierać (ale można), zwłaszcza gruntowych, ponieważ ich skórka jest drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych, w tym m.in. błonnika. Warto jednak pamiętać, by przed przygotowaniem mizerii dokładnie je umyć i obciąć dwa końce.
  • Zamiast koperku do mizerii możemy dodać szczypiorek lub cebulę – najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany.
  • W wersji fit polecamy mizerię z jogurtem, zamiast śmietany lub z oliwą z oliwek. Warto też pominąć cukier w składnikach. Jeśli jednak chcemy zrobić mizerię na słodko to sprawdzi się też miód, erytrol lub odrobina syropu z agawy.
  • Do surówki z ogórków warto dodać odrobinę soku z cytryny, dzięki któremu całość nabierze lekko winnego posmaku. Opcjonalnie możemy dodać ocet jabłkowy – mizeria z octem to popularna przystawka w wielu domach.
  • Mizeria z ogórków najlepiej smakuje przygotowana tuż przed obiadem – maksymalnie 10–15 minut przed jedzeniem.
  • Przy przygotowaniu mizerii warto zastosować pewien trik – najpierw ogórki kroimy (wcześniej obieramy jeśli zachodzi taka potrzeba), a następnie solimy je i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie odsączamy wodę z ogórków. Dzięki temu będą one jeszcze smaczniejsze. Dodatkowo możemy także wyciąć gniazdo nasienne, jeśli ogórki mają duże pestki.
  • Jeśli chcemy cieszyć się smakiem takich ogórków przez cały rok to polecamy przygotować mizerię na zimę.

Notka redakcyjna

Jakie ogórki na mizerię?

To klasyczna przystawka do obiadu, którą najczęściej przygotowujemy wiosną i latem – w czasie sezonu na ogórki. To one są podstawowym i najważniejszym składnikiem każdej mizerii. Należy wybierać świeże, chrupiące i nieprzerośnięte egzemplarze. Najlepiej sprawdzą się małe ogórki gruntowe np. z własnego ogródka, od lokalnego rolnika lub sprawdzonego warzywniaka. Z kolei poza sezonem dobrze sprawdzą się ogórki szklarniowe. Warto pamiętać, by je umyć, obrać i obciąć dwa końce.


Mizeria – różne wariacje

Istnieją różne sposoby przygotowania mizerii – najbardziej podstawowy uwzględnia: ogórki, sól, pieprz i śmietanę (ewentualnie kefir, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny), a także koperek lub szczypiorek. Znana jest również mizeria z octem lub cytryną i cukrem (najczęściej pudrem). W wersji o bardziej zdecydowanym smaku sprawdzi się dodatek pieprzu ziołowego. Z kolei, jeśli lubimy nieco pikantne surówki to odpowiedni będzie tu pieprz czarny lub kolorowy, koniecznie świeżo zmielony. Ogórki dobrze komponują się również z chili – może być mielone bądź świeże, pokrojone w plasterki. Pamiętajmy, że najbardziej pikantne są pestki.

Przepis na mizerię można zmodyfikować jeszcze bardziej, dodając do niej inny składnik warzywny. Zdecydowanie ciekawą propozycją jest surówka z cukinii i ogórka. Jeśli są młode i świeże, nie trzeba ich obierać, a jedynie dokładnie umyć. Doprawiamy ją podobnie jak mizerię. Inną opcją, bardziej klasyczną, jest połączenie ogórków i rzodkiewek, pokrojonych w plastry.  


Do czego podawać mizerię?

Ogórki przygotowane w ten sposób idealnie pasują do tradycyjnych, polskich obiadów. Prawdziwy klasyk to mizeria w towarzystwie schabowego z ziemniaczkami, obsypanymi koperkiem. Nie można też pominąć tu kotletów mielonych, filetu z piersi kurczaka, a także gulaszu wieprzowego z kaszą gryczaną. To także świetny dodatek do wszelkiego rodzaju wegetariańskich kotletów, np. ziemniaczanych, z soczewicy, z cukinii i grillowanych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy