Mizeria

Mizeria to surówka ze świeżych ogórków, które się ściera lub kroi w plasterki. Ta klasyczna i uniwersalna surówka do dań obiadowych zachwyca smakiem, zwłaszcza latem, a do tego robi się ją niezwykle prosto. W zależności od upodobań można ją robić z różnymi dodatkami, a także w wersji na słono i na słodko. Najlepsze są do niej świeże i chrupiące, małe ogórki gruntowe. Ważnym składnikiem jest również śmietana 18%, ale z powodzeniem możemy zastąpić ją jogurtem naturalnym – będzie bardziej fit. Poniżej podajemy szybki przepis na mizerię.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

surówki mizeria

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 199 głosów)

Mizeria - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ogórki: myjemy je i obieramy ze skórki (świeżych, zwłaszcza gruntowych nie trzeba obierać) i kroimy w plasterki. A następnie solimy je i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, którą oddały ogórki.

  • 2.

    Koperek: dokładnie go myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

  • 3.

    Sos: kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, wciskamy do niej sok z cytryny, dosypujemy odrobinę cukru (może być puder). Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekany koperek - łączymy ze śmietaną.

  • 4.

    Mizeria: do lekko odciśniętych ogórków wlewamy sos ze śmietany i koperku. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • 5.

    Podanie: gotową mizerię serwujemy w miseczkach lub bezpośrednio na talerzu z daniem obiadowym.

Porady

  • Istnieją dwie szkoły przygotowania mizerii – jedna mówi o konieczności obrania ogórków przed ich pokrojeniem, a druga o pokrojeniu ich ze skórką. Która jest właściwa? Ogórków nie trzeba obierać (ale można), zwłaszcza gruntowych, ponieważ ich skórka jest drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych, w tym m.in. błonnika. Warto jednak pamiętać, by przed przygotowaniem surówki dokładnie je umyć i obciąć dwa końce.
  • Zamiast koperku do mizerii możemy dodać szczypiorek lub cebulę – najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany.
  • Jeśli chcemy zredukować ilość kalorii, polecamy zamiast śmietany użyć jogurtu lub oliwy z oliwek. Warto też pominąć cukier w składnikach. Do zrobienia mizerii na słodko sprawdzi się erytrol lub odrobina syropu z agawy.
  • Do surówki z ogórków warto dodać odrobinę soku z cytryny, dzięki któremu całość nabierze lekko winnego posmaku. Opcjonalnie możemy dodać ocet jabłkowy – mizeria z octem to popularna przystawka w wielu domach.
  • Mizeria z ogórków najlepiej smakuje przygotowana tuż przed obiadem – maksymalnie 10–15 minut przed jedzeniem.
  • Przy przygotowaniu warto zastosować pewien trik – najpierw ogórki kroimy (wcześniej obieramy jeśli zachodzi taka potrzeba), a następnie solimy je i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie odsączamy z nich wodę. Dzięki temu będą one jeszcze smaczniejsze. Dodatkowo możemy także wyciąć gniazdo nasienne, jeśli mają duże pestki.
  • Żeby cieszyć się smakiem takich ogórków przez cały rok to polecamy przygotować mizerię na zimę.

Notka redakcyjna

Mizeria – różne wariacje

Istnieją różne sposoby przygotowania mizerii – najbardziej podstawowy uwzględnia: ogórki, sól, pieprz i śmietanę (ewentualnie kefir, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny), a także koperek lub szczypiorek. Znana jest również:

  • mizeria z octem lub cytryną i cukrem (najczęściej pudrem).
  • z dodatkiem pieprzu ziołowego - w tej wersji ma o wiele bardziej zdecydowany smak. 
  • z pieprzem - jest odpowiednia dla osób, które wolą nieco pikantne surówki. Odpowiedni będzie tu pieprz czarny lub kolorowy, koniecznie świeżo zmielony.
  • z chili - górki dobrze komponują się z ostrą papryką – może być mielone bądź świeże, pokrojone w plasterki. Pamiętajmy, że najbardziej pikantne są pestki.

Przepis na mizerię można zmodyfikować jeszcze bardziej, dodając do niej inny składnik warzywny. Zdecydowanie ciekawą propozycją jest surówka z cukinii i ogórka. Jeśli są młode i świeże, nie trzeba ich obierać, a jedynie dokładnie umyć. Doprawiamy ją podobnie jak mizerię. Inną opcją, bardziej klasyczną, jest połączenie ogórków i rzodkiewek, pokrojonych w plastry.  

Jakie ogórki na mizerię?

To klasyczna przystawka do obiadu, którą najczęściej przygotowujemy wiosną i latem – w czasie sezonu na ogórki. To one są podstawowym i najważniejszym składnikiem każdej mizerii. Należy wybierać świeże, chrupiące i nieprzerośnięte egzemplarze. Najlepiej sprawdzą się małe ogórki gruntowe np. z własnego ogródka, od lokalnego rolnika lub ze sprawdzonego warzywniaka. Z kolei poza sezonem dobrze sprawdzą się ogórki szklarniowe. Warto pamiętać, by je umyć, obrać i obciąć dwa końce.

Do czego podawać surówkę z ogórków?

Ogórki przygotowane w ten sposób idealnie pasują do tradycyjnych, polskich obiadów:

  • schabowego z ziemniaczkami, obsypanymi koperkiem - to prawdziwy klasyk podawany w towarzystwie mizerii,
  • kotletów mielonych - to równie często spotykana propozycja,
  • kotletów z piersi kurczaka, grillowanych lub w panierce,
  • gulaszu wieprzowego z kaszą gryczaną.

To także świetny dodatek do wszelkiego rodzaju wegetariańskich kotletów:

  • ziemniaczanych,
  • z soczewicy,
  • z cukinii,
  • z kaszy gryczanej,
  • z selera.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy