Surówka z białej kapusty

Prosta surówka z białej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i koperku jest bogatym źródłem witaminy C. To pyszny dodatek, który dobrze komponuje się z wieloma różnymi daniami – mięsnymi i wege. Pasuje do tradycyjnego polskiego obiadu, a także do kopytek z sosami grzybowymi lub warzywnych placków. A jej największą zaletą jest to, że z jednej główki kapusty wychodzi tyle, że na pewno dla nikogo nie zabraknie. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną wersję surówki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

surówki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 209 głosów)

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Szatkowanie kapusty: kroimy ją ostrym nożem na drobne paseczki. Wrzucamy do miski, dodajemy sól i ugniatamy, aby puściła soki i zrobiła się miękka.

  • 2.

    Przygotowanie dodatków: myjemy i obieramy jabłko oraz marchewkę – w tym przypadku najpierw obieramy, a potem myjemy.

  • 3.

    Ścieranie: jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach, a marchewkę – na małych.

  • 4.

    Koperek: siekamy go drobno, a następnie wszystkie składniki dodajemy do kapusty.

  • 5.

    Dressing: surówka z białej kapusty jest już prawie gotowa. Na koniec polewamy ją oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Porady

  • Jeśli macie całą główkę kapusty, podzielcie ją na pół – w zupełności wystarczy na surówkę dla 6 osób.
  • Surówka z białej kapusty dobrze smakuje również ze śmietaną 18% zamiast oliwy. Z dodatkiem majonezu (ok. 50 g na taką ilość warzyw) otrzymacie słynną surówkę colesław.
  • Zanim podacie surówkę z kapusty do obiadu, dobrze jej zrobi dłuższa chwila w lodówce. Po wymieszaniu wstawcie ją na 1–2 godziny do schłodzenia, aby wszystkie składniki przeszły smakiem.
  • Koperek można zastąpić natką pietruszki albo zmieszać ze sobą obydwa składniki.
  • Smaczna jest również wersja bez marchewki, więc jeśli jej nie dodacie, nic nie szkodzi. Taka surówka z kapusty będzie bardziej delikatna i łagodna w smaku.

Notka redakcyjna

Dodatki do surówki z kapusty

  • Cebula – drobno posiekaną cebulę zmieszajcie z kapustą na samym początku i zagniećcie z solą. Dzięki niej surówka będzie ostrzejsza.
  • Musztarda – można doprawić nią surówkę z kapusty, aby miała bardziej wyraźny smak.
  • Czerwona papryka – najlepiej smakuje posiekana na cienkie paseczki. Do tego przepisu wystarczy 1 papryka.
  • Sos winegret – to prosty sposób na doprawienie surówki.
  • Pestki słonecznika – sprawią, że klasyczna surówka z kapusty będzie przyjemnie chrupać.
  • Zielony ogórek – możecie go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki. Drugi sposób sprawi, że zatrzyma w sobie więcej soku.

Do czego pasuje surówka z białej kapusty?

Surówka z białej kapusty to uniwersalny dodatek, który możecie podać do: 

  • dań kuchni polskiej – takich jak kotlety schabowe z ziemniakami, żeberka w miodzie, pieczeń wieprzowa, kaczka pieczona czy pieczone udka z kurczaka,
  • dań kuchni azjatyckiej – jak np. ryż z kurczakiem i warzywami lub z wołowiną,
  • ryb – zwłaszcza do filetów smażonych w panierce, np. fish and chips. Do ryb pieczonych lub filetów gotowanych na parze lepsze będą dodatki w postaci kiszonej kapusty lub innych kiszonych warzyw,
  • klusek i kopytek z sosem – surówka z białej kapusty idealnie uzupełnia potrawy mączne, dodając im lekkości.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy