Surówka z kalafiora

Ocena:

4.46 (200)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Surówka z kalafiora, marchewki i cebuli dostarczy nam solidnej porcji witamin. Mieszankę warzyw łączymy z miodem, sokiem z cytryny oraz niewielką ilością majonezu. Warto zaznaczyć, że przygotowanie jej zajmie nam mniej niż 30 minut. Surówka z kalafiora fantastycznie komponuje się z mięsnymi potrawami, plackami ziemniaczanymi, a nawet pieczywem.

Składniki:

  • kalafior  300 g

  • marchewka  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • sok z cytryny  20 ml

  • miód  12 g

  • majonez  75 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Surówka z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalafior: zdejmujemy z niego liście i usuwamy głąb. Następnie myjemy go oraz osuszamy. Warzywo dzielimy na różyczki. Na końcu ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

  • Krok 2:

    Pozostałe warzywa: obieramy je. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

  • Krok 3:

    Sos: majonez mieszamy z sokiem z cytryny oraz miodem. 

  • Krok 4:

    Surówka z kalafiora: warzywa łączymy ze sobą. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Następnie wylewamy na nie sos i całość dokładnie mieszamy.

Porady

  • Surówka z kalafiora świetnie smakuje solo lub jako dodatek do dań obiadowych. Niektórzy podają ją również w formie lekkiej przystawki.
  • Jeśli chcemy złagodzić smak cebuli, wystarczy, że przed dodaniem jej do sałatki, wrzucimy ją do miski z lodowatą wodą. Warzywo moczymy przez ok. 15 minut. Po tym czasie odsączamy je na sitku, osuszamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
  • W wersji fit zamiast majonezu dodajemy jogurt naturalny. Niektórzy zastępują go również śmietaną 12%. Należy jednak zaznaczyć, że jest ona dosyć kwaśna. W konsekwencji jej dodatek może wpłynąć na smak gotowej surówki. Osoby unikające produktów pochodzenia zwierzęcego, mogą sięgnąć po śmietankę roślinną, a nawet oliwę extra virgin.
  • W zależności od własnych preferencji możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość miodu. Jeśli nie jesteśmy fanami słodko-słonych smaków, polecamy pominąć ten składnik.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Surówka z kalafiora – do czego ją podać?

Surówka z kalafiora to smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Poza tym zrobimy ją w kilka minut. Z powodzeniem możemy podać ją do:

  • mięsa – surówka z kalafiora to zarówno świetny dodatek do soczystej pieczeni, jak i smażonego kotleta schabowego lub mielonego. Polecamy wzbogacić taki posiłek o ugotowane ziemniaki,
  • pieczywa – świeża kromka chleba idealnie komponuje się z lekką surówką. Takie połączenie stanowi ciekawą propozycję na śniadanie bądź kolację,
  • ryb – najlepiej sprawdzi się ta upieczona lub usmażona. Warto również zaznaczyć, że niektórzy sięgają po tą wędzoną,
  • placków ziemniaczanych – polane śmietaną rewelacyjnie smakują z dodatkiem zdrowej surówki z kalafiora. Całość możemy dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.

Surówka z kalafiora – inne warianty

Surówkę z kalafiora możemy z łatwością urozmaicić, dodając do niej wiele smacznych składników. Dzięki temu nadamy jej nieco innego smaku i sprawimy, że będzie zdrowsza. Wystarczy wzbogacić ją o:

  • koperek – przed dodaniem do sałatki należy go umyć, osuszyć i drobno pokroić. Z powodzeniem zastąpimy go natką pietruszki lub szczypiorkiem,
  • czosnek – obieramy 2-3 ząbki, a następnie przeciskamy je przez praskę. Warzywa łączymy z pozostałymi składnikami, 
  • przyprawy – sprawdzą się zarówno te świeże, jak i suszone. Polecamy sięgnąć po rozmaryn, macierzankę, a nawet miętę. Wspaniale wzbogacą aromat potrawy,
  • brokuł – myjemy go, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. To zielone warzywo rewelacyjnie komponuje się z kalafiorem,
  • kaszę pęczak – płuczemy ją, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Potem odcedzamy ją na sitku. Kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu łączymy ją z warzywami oraz sosem majonezowym,
  • jajko – to bogate źródło cennych aminokwasów. Gotujemy je, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Jajka mieszamy z kalafiorem, marchewka i cebulą,
  • ogórek – najlepiej sprawdzi się ten szklarniowy. Wystarczy, że przed dodaniem, umyjemy go i zetrzemy na tarce.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne