REKLAMA

Surówka z pora i jabłka

Surówka z pora i jabłka to tani i prosty w wykonaniu dodatek do rodzinnego obiadu. Warto go przygotować, aby urozmaicić tradycyjny posiłek. Zobaczcie, jak ją zrobić.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 191 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pory krojenie 1.

    Przygotowanie pora: Na początku pora trzeba umyć, oczyścić i drobno pokroić. Następnie jabłko należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
     

  • jogurt naturalny 2.

    Przygotowanie sosu majonezowego: Składniki należy umieścić w misce. Do salaterki należy dodać majonez wymieszany z jogurtem naturalnym. 

     

  • Surówka z pora i jabłka 3.

    Łączenie składników: Surówka z pora i jabłka powinna być doprawiona solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec surówkę trzeba dokładnie wymieszać. 

Porady

Przygotowanie składników do surówki

Por z jabłkiem - tak naprawdę są to dwa główne produkty, które trzeba mieć w kuchni. Z białej części pora należy zdjąć wierzchnią, grubszą warstwę, a następnie pokroić go, tak jak lubimy najbardziej. Mogą to być krążki, półokręgi lub kostka. W niektórych przepisach znajdziemy też informację, że pokrojonego pora należy sparzyć wrzątkiem lub podsmażyć na maśle. Do tego wystarczy dodać starte albo pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Na koniec pozostaje przygotowanie odpowiedniego sosu, który połączy ze sobą te składniki.

Pomysły na surówkę porową z jabłkiem

Sałatka porowa do obiadu może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Jeden z nich to dodanie do surówki startej marchwi
Bardzo ważnym elementem surówki jest też sos, który najczęściej przyrządza się z majonezu i kwaśnej śmietany. Jeżeli jednak taki przepis nie do końca nam odpowiada, produkty te możemy zamienić na przykład na jogurt naturalny. Surówka z pora i jabłka bez majonezu smakuje równie dobrze, zwłaszcza jeśli dodamy do niej odrobinę oleju słonecznikowego oraz musztardę. Pamiętajmy też o odpowiedniej ilości przypraw, wśród których zdecydowanie króluje klasyczny zestaw, czyli sól i pieprz.
 

Notka redakcyjna

Prosta surówka z pora i jabłka

Surówka z pora i jabłek to wciąż niedoceniany dodatek do obiadów, który z pewnością doskonale skomponuje się z wieloma daniami. Warto dać jej szansę, by zagościła na naszych stołach, bo jej smak jest naprawdę wyjątkowy - intensywny smak pora jest łagodzony przez słodycz jabłka. Dodatkową zaletą takiej kompozycji jest również fakt, iż do jej wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, a sam proces jej przygotowywania jest naprawdę łatwy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy