Surówka z pora, marchewki i jabłka ze śmietaną przyjemnie uzupełnia tradycyjne dania z rybą lub mięsem. Jest dobrze zbalansowana – ostry smak pora równoważą słodka marchewka i soczyste jabłko. Całość uzupełnia świeżo posiekany koperek. Dzięki śmietance surówka z pora jest kremowa i delikatna. To dobrze przemyślany, a przy tym prosty do wykonania, dodatek do smażonych i pieczonych mięs lub kotlecików warzywnych.
Stockfood
(średnia 4.35 z 196 głosów)
Por: dokładnie myjemy i kroimy w cienkie krążki. Przekładamy go na sitko i przelewamy wrzątkiem. Odsączamy z nadmiaru wody i wsypujemy do miski.
Marchewka: obieramy ją, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z porem.
Jabłko: myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do osobnej miski. Ogryzek wyrzucamy. Odsączamy nadmiar wody, po czym dodajemy do pozostałych składników.
Sos: do surówki z pora dodajemy śmietanę, majonez, sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Całość mieszamy.
Porady
- Starte jabłko możemy skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, nie przelewajcie pora wrzątkiem.
- Z kolei jeśli wolicie więcej słodyczy, dodajcie jeszcze jedno jabłko i odrobinę cukru.
- Surówkę z pora można od razu podać do obiadu. Jednak lepiej smakuje, gdy przed podaniem schłodzimy ją w lodówce – wystarczy dosłownie 20 min.
- Zamiast majonezu i śmietany, możemy dodać jogurt.
- Koperek można zastąpić innymi ziołami, np. natką pietruszki.
Tradycyjna surówka porowa składa się z trzech podstawowych składników – pora, marchewki i jabłka. Ten klasyczny przepis możecie jednak rozbudowywać o inne zdrowe dodatki, takie jak:
Por świetnie smakuje również w prostych zestawieniach, których przykłady znajdziecie w przepisach na: prostą surówkę z pora, surówkę z pora i jabłka lub surówkę z pora i selera.
Surówka z pora świetnie pasuje do dań z grilla, ryb pieczonych lub smażonych w panierce. Jest doskonałym uzupełnieniem klasycznych zestawów, takich jak:
Porowa surówka dobrze komponuje się również z daniami wegetariańskimi. Możecie ją podać do:
Składniki tej prostej surówki są źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów:
Komentarze