Surówka z młodej kapusty z koperkiem i marchewką jest chrupiąca, lekka i bardzo prosta. Jej smak będzie jeszcze bardziej orzeźwiający, gdy dodamy do niej rzodkiewkę. Ten zielony dodatek idealnie pasuje do mięs, sprawdzi się zarówno na grilla, jak i do obiadu. Podajemy najlepszy, sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty, który każdy powinien znać.
Magda Pomorska
(średnia 4.45 z 172 głosów)
Przygotowanie warzyw: z kapusty zdejmujemy wierzchnie uszkodzone lub zwiędnięte liście. Rozkrajamy ją na pół lub ćwiartki, żeby wygodniej się kroiło. Następnie szatkujemy kapustę nożem lub maszynką bądź szatkownicą. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Koperek dokładnie myjemy i drobno siekamy.
Surówka z młodej kapusty: wszystkie warzywa przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Warto odstawić ją na pół godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły, a kapusta lekko skruszała. Na wierzchu możemy ułożyć kilka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki.
Porady
- Surówka z młodej kapusty z majonezem będzie bardziej kaloryczna, ale zyska też dodatkowy smak. Można dodać do niej jogurt lub śmietanę.
- Dressing do surówki z młodej kapusty nie jest obowiązkowy i nie każdy go lubi. Niektórzy zadowalają się jedynie dodatkiem soli i pieprzu. Żeby jednak dodać kapuście więcej smaku, warto skropić ją dodatkowo oliwą i sokiem z cytryny.
- Surówka z młodą kapusta nabierze charakteru, jeśli oddamy do niej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub odrobinę chili.
- Ten dodatek obiadowy można wzbogacić też o inne składniki, dobrze sprawdzi się tu surówka z młodej kapusty i ogórka. Odpowiedni będzie zarówno świeży, jak i kiszony.
- Surówka z młodej kapusty colesław będzie idealna do domowych burgerów albo kotletów ziemniaczanych.
Jednym ze wspomnień z dzieciństwa są surówki dodawane do obiadów – niektóre dzieci za nimi przepadały, inne wręcz nie znosiły. Klasyczną „zieleniną” podawaną do posiłku była surówka z młodej kapusty. Dzisiaj doceniamy jej lekkość i świeżość. A do tego jest tanim i zdrowym dodatkiem obiadowym. Świetnie pasuje do mięs, szczególnie tych bardziej tłustych.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Przepis należy zdecydowanie do tych prostych. Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pół i zacząć szatkować na drobne paski. Im mniejsze kawałki, tym surówka z kapusty będzie smaczniejsza.
Surówki z młodej kapusty różnią się między sobą dodatkami. Najczęściej ludzie sięgają po startą marchewkę oraz drobno posiekany koperek. Można ją też podać z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewkami, papryką, ogórkiem, cienko pokrojoną cebulą lub ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Od maja do sierpnie trwa sezon na młodą kapustę. W smaku jest zdecydowanie delikatniejsza od białej i czerwonej. Dużo osób ceni w tym warzywie jego słodycz. Surówka z młodej kapusty z koperkiem to nie jedyny sposób na jej przygotowanie. W bardzo prosty sposób można z niej zrobić inne danie zapewne dobrze znane nam z dzieciństwa – łazanki z młodą kapustą.
Potrawą trochę nawiązującą do tradycyjnych dań, a jednocześnie dla wielu z nas zupełnie nową mogą być tureckie gołąbki z młodej kapusty. Nadają się one świetnie na przystawkę – w zblanszowanych liściach kapusty znajdziemy mięsny farsz. Wszystko jest gotowane w bulionie i na tyle małe, że wygodnie można zjeść takiego gołąbka na dwa gryzy. Jeśli natomiast chcemy eksperymentować w kuchni, warto spróbować przepis na spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem. Jest to nietypowy obiad z dużą ilością warzyw. A jeśli chcemy zachować trochę smaku na późniejsze miesiące – polecamy młodą kapustę na zimę.
Komentarze