Surówka z młodej kapusty z rzodkiewkami

Surówka z młodej kapusty w najlepszym, sprawdzonym przepisie. Jest chrupiąca, lekka i bardzo prosta. Surówka z młodą kapustą, z koperkiem i marchewką sprawdzi się na grilla, jak i do obiadu. Ten zielony dodatek idealnie pasuje do mięs. Surówka z młodą kapustą to przepis, który każdy powinien znać.

dodany przez: Kulinarna Ania

Sałatki Surówki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 172 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kapusta biała 1.

    Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać.  Surówka z młodej kapusty powinna być przełożona do miski i doprawiona do smaku solą i pieprzem. Warto odstawić ją na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Porady

  • Do surówki z młodej kapusty możesz też dodać jogurt, śmietanę lub/i majonez.
  • Dressing do surówki z kapusty nie jest dodawany przez każdego. Niektórzy zadowalają się doprawieniem kapusty. Aby jednak dodać surówce smaku, warto skropić ja dodatkowo oliwą i sokiem z cytryny.
  • Surówka z młodą kapusta nabierze charakteru, jeśli oddamy do niej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub odrobinę chili.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić surówkę z kapusty?

Jednym ze wspomnień z dzieciństwa są surówki dodawane do obiadów – jedne dzieci za nimi przepadały, inne wręcz nie znosiły. Jedną z klasycznych „zielenin” podawanych do posiłku była surówka z młodą kapustą. Dzisiaj doceniamy jej lekkość i świeżość. Jest świetnym dodatkiem do mięs, szczególnie tych bardziej tłustych. Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Przepis należy zdecydowanie do tych prostych. Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pół i zacząć szatkować na drobne paski. Im mniejsze kawałki, tym surówka z kapusty będzie smaczniejsza. Surówki z młodej kapusty różnią się między sobą dodatkami. Najczęściej ludzie sięgają po startą marchewkę oraz drobno posiekany koperek. Surówkę można też podać z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewkami, cienko pokrojoną cebulą czy ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. 

Młoda kapusta w kuchni

Od maja do sierpnie trwa sezon na młodą kapustę. Jest ona w smaku zdecydowanie bardziej delikatna od tej białej czy czerwonej. Dużo osób ceni w tym warzywie jego słodycz. Surówka z młodą kapustą z koperkiem to nie jedyny sposób na jej przygotowanie. W bardzo prosty sposób można z niej przygotować inne danie zapewne dobrze znane nam z dzieciństwa – łazanki z młodą kapustą. Potrawą trochę nawiązującą do tradycyjnych dań, a jednocześnie dla wielu z nas zupełnie nową mogą być tureckie gołąbki z młodej kapusty. Nadają się one świetnie na przystawkę – w zblanszowanych liściach kapusty znajdziemy mięsny farsz. Wszystko jest gotowane w bulionie i na tyle małe, że wygodnie można zjeść takiego gołąbka „na dwa gryzy”. Jeśli natomiast chcemy eksperymentować w kuchni, warto spróbować przepisu na spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem. Jest to nietypowy obiad z dużą ilością warzyw.  A jeśli chcemy zachować trochę smaku na późniejsze miesiące – polecamy młodą kapustę na zimę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy