Surówka z młodej kapusty z dodatkiem koperku i marchewki jest niezwykle chrupiąca, lekka i przy tym bardzo prosta w przygotowaniu. Ten zielony dodatek idealnie pasuje do dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. To też częsty wybór do wszelkiego rodzaju potraw z grilla. Podajemy najlepszy, sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty, który każdy powinien znać.
Getty Images
(średnia 4.45 z 172 głosów)
Kapusta: zdejmujemy z niej wierzchnie uszkodzone lub zwiędnięte liście. Dzielimy ją na pół lub ćwiartki, żeby wygodniej się kroiło. Następnie szatkujemy kapustę nożem, maszynką lub szatkownicą.
Pozostałe składniki: marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Koperek dokładnie myjemy, delikatnie osuszamy i drobno siekamy.
Surówka z młodej kapusty: wszystkie warzywa przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Warto odstawić ją na pół godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły, a kapusta lekko skruszała.
Porady
- Surówka z młodej kapusty z majonezem będzie bardziej kaloryczna, ale zyska też dodatkowy smak. Zamiast niego można dodać jogurt lub śmietanę.
- Dressing nie jest obowiązkowy i nie każdy go lubi. Niektórzy zadowalają się jedynie dodatkiem soli i pieprzu. Żeby jednak dodać kapuście więcej smaku, warto skropić ją dodatkowo oliwą i sokiem z cytryny. Sprawdzi się też winegret.
- Ten dodatek obiadowy można wzbogacić też o inne składniki, dobrze sprawdzi się tu surówka z młodej kapusty i ogórka. Odpowiedni będzie zarówno świeży, jak i kiszony.
- Surówka z młodej kapusty colesław będzie idealna do domowych burgerów, kotletów ziemniaczanych i kopytek.
Jednym ze wspomnień z dzieciństwa są surówki dodawane do obiadów – niektóre dzieci za nimi przepadały, inne wręcz nie znosiły. Klasyczną „zieleniną” podawaną do posiłku była surówka z młodej kapusty. Dzisiaj doceniamy jej lekkość i świeżość. A do tego jest tanim i zdrowym dodatkiem obiadowym. Świetnie pasuje do mięs, szczególnie tych bardziej tłustych.
Surówki z młodej kapusty różnią się między sobą dodatkami. Najczęściej sięgamy po startą marchewkę oraz drobno posiekany koperek. Można ją też podać z:
Surówka z młodą kapusta nabierze charakteru, jeśli oddamy do niej:
Od maja do sierpnie trwa sezon na młodą kapustę. W smaku jest zdecydowanie delikatniejsza od białej i czerwonej. Dużo osób ceni w tym warzywie jego słodycz. Surówka z młodej kapusty z koperkiem to nie jedyny sposób na jej przygotowanie.
Komentarze