REKLAMA

Surówka z marchewki - najprostsza

Tarta marchewka to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Lubią ją dzieci i dorośli. To pyszny i lekki, a przede wszystkim zdrowy pomysł na szybką surówkę. Jak zrobić surówkę z marchewki? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i podajcie ją do dzisiejszego obiadu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Surówki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
35 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.08 z 263 głosów)


Kroki przygotowania:

  • marchew 1.

    Przygotowanie surówki z marchewki jest bardzo proste.  Marchewkę i jabłko dokładnie myjemy w zimnej wodzie i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystko doprawiamy sokiem z cytryny i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli jabłko nie jest wystarczająco słodkie, można dodać odrobinę cukru.  Tak przygotowaną surówkę z marchewki odstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby surówka przeszła smakami.

Kalorie: 35

Węglowodany: 7

Tłuszcz: 0.2

Białko: 0.7

Porady

  • Tradycyjną surówkę z marchewki i jabłka robi się ścierając marchewkę na tarce, ale możesz pokroić marchewkę ostrym nożem na cienkie słupki lub użyć wielofunkcyjnej obieraczki do warzyw. Tak przygotowaną surówką zaskoczysz swoich domowników i gości. 
  • Tradycyjną surówkę z marchewki możesz wzbogacić dodając do niej świeżą miętę oraz rodzynki. Jeśli zdecydujesz się na dodanie rodzynek, to pamiętaj, aby wymoczyć je w letniej wodzie przez około 10 minut. 
  • Jeśli dbasz o linię możesz zastąpić oliwę jogurtem naturalnym. 
  • Jeśli lubisz marchewkę w trochę innym wydaniu niż surówka, to wypróbuj przepis na marchewkową nocną owsiankę.

Notka redakcyjna

Surówka z marchewki jak w barze 


Surówka z marchewki to klasyka polskiej kuchni, dlatego często gości w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ surówka z marchewki jest zdrowa, tania i prosta w przygotowaniu. Dodatkowo marchewka doskonale komponuje się z innymi dodatkami, więc śmiało można wymienić poszczególne elementy surówki. Wystarczy dodać do klasycznej wersji surówki pokrojonego na drobno pora i surówka z marchewki jak w barze gotowa. 
 

Właściwości odżywcze surówki z marchewki 


Surówka z marchewki, w składzie której znajdziemy jabłko, rodzynki i/lub pora to bomba witaminowa, dlatego też warto ją podawać do dań mięsnych lub rybnych. Surówka może stanowić także osobny posiłek np. drugie śniadanie lub podwieczorek. Dlaczego warto jeść marchewkę? Marchewka jest bogata w witaminę A, a dokładnie jej roślinną prowitaminę, czyli beta-karoten. W marchewce znajdziemy także witaminy K, C, E oraz witaminy z grupy B (1,2,3 i 6), a także kwas foliowy, potas, mangan, magnes, żelazo, cynk, miedź, błonnik oraz pektyny. Marchewka jest niskokaloryczna - 100g świeżej marchewki to 40-45 kcal. 

Lubisz marchewkę? Wypróbuj nasze przepisy z marchewką w roli głównej. Na szczególną uwagę zasługuje przepis na babeczki marchewkowe ze słonym karmelem oraz muffinki marchewkowe. Takie słodkości to doskonały pomysł na przemycenie do diety dziecka marchewki.  Jeśli lubisz marchewkę w wersji wytrawnej, powinieneś spróbować falafela z marchewką i dip jogurtowy. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy