Surówka z marchewki

Surówka z marchewki to jeden z najbardziej popularnych dodatków do obiadu. Lubią ją osoby w każdym wieku, a jej wyraźny, pomarańczowy kolor ładnie kontrastuje z innymi barwami na talerzu. Jest pyszna, lekka, a przede wszystkim zdrowa i pełna witamin. To najprostszy i najszybszy dodatek ze świeżych warzyw. Poniżej znajdziecie nasz sprawdzony przepis na surówkę z tartej marchewki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

surówki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.08 z 264 głosów)


Surówka z marchewki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Starcie marchewek: obrane i umyte marchewki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach.

  • 2.

    Dodatki: surówka z marchewki nie potrzebuje ich wiele. Wystarczy odrobina soku z cytryny i oliwa z oliwek.

Porady

  • Tradycyjna surówka z marchewki to po prostu tarta marchewka na drobnych lub grubych oczkach. Możecie także pokroić ją ostrym nożem na cienkie słupki lub użyć wielofunkcyjnej obieraczki do warzyw. Tak przygotowaną surówką zaskoczycie swoich domowników i gości.
  • Surówkę z marchewki możecie wzbogacić, dodając do niej świeżą miętę i rodzynki. Jeżeli zdecydujecie się na dodanie rodzynek, pamiętajcie, aby wcześniej namoczyć je w letniej wodzie przez około 10 minut.
  • Osoby dbające o linię, mogą zastąpić oliwę jogurtem naturalnym.
  • A jeśli lubicie marchewkę w trochę innym wydaniu niż surówka, wypróbujcie nasz przepis na marchewkową nocną owsiankę.

Notka redakcyjna

Dodatki do tradycyjnej surówki z marchewki

  • Por – to częsty dodatek do surówki z marchewki, który dodaje je nieco ostrości. Dobrze smakuje z odrobiną śmietany 18%. Wystarczy dodać 15 ml śmietany i wymieszać składniki.
  • Jabłka – również starte na tarce. W ten sposób powstanie surówka z marchewki i jabłka.
  • Mandarynki – do marchewki pasują słodkie owoce, stąd powyższe propozycje dodatków w postaci jabłka czy rodzynek. Mandarynki przed dodaniem do surówki należy pokroić na mniejsze kawałki.
  • Pestki dyni i słonecznika – to ciekawy chrupiący dodatek, który urozmaici wizualnie marchewkową surówkę.
  • Seler – do marchewki można dodać paseczki marynowanego selera ze słoika.

Surówka z marchewki – wartości odżywcze

Surówka z marchewki to prawdziwa bomba witaminowa, zwłaszcza jeśli jest wzbogacona o dodatki, takie jak jabłko, rodzynki czy por. Dlatego warto ją podawać do dań mięsnych lub rybnych. Tarta marchewka świetnie pasuje do smażonego dorsza lub kotletów z ryby. Taka surówka jest również doskonała jako osobna mała przekąska, np. podczas krótkiej przerwy w pracy.

Dlaczego warto jeść marchewkę? Przede wszystkim jest bogata w witaminę A, a dokładnie jej roślinną prowitaminę, czyli beta-karoten. W marchewce znajdziemy także witaminy K, C, E oraz witaminy z grupy B (1,2,3 i 6). Jest także źródłem kwasu foliowego, potasu, manganu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, błonnika i pektyny. Ponadto jest niskokaloryczna – 100 g świeżej marchewki to tylko 40–45 kcal. Tarta marchewka do obiadu jest więc dodatkiem, który nie zwiększy kaloryczności dania, a na pewno wzbogaci je w wiele cennych witamin i minerałów.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy