Surówka z marchewki - najprostsza

T bardzo prosta surówka z marchewki, zrobi ją nawet dziecko, a smakuje wybornie.

sokPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.09 z 260 głosów)

Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • sok z jednej cytryny
  • 1 duże jabłko (albo 2 małe)
  • ew. 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki oliwy extra vergine

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę i jabłko umyć, obrać. Zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą i ew. cukrem, ale jeśli jabłko jest słodkie to nie ma potrzeby dodawać cukru. Przed podaniem dobrze jest surówkę odstawić na kilkanaście min. do lodówki. Dodatek oliwy do marchwi jest konieczny ponieważ wit. A, której dużo w marchewce, jest rozpuszczalna i przyswajalna tylko w towarzystwie tłuszczu. Taka surówka jest pysznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Jej łagodny, słodkawy smak odpowiada nawet dzieciom. Poza tym mogą ją przygotować same.

Porady

Nic tak nie cieszy, jak surówka marchewka przygotowana z własnoręcznie uprawianych warzyw. Ciekawym urozmaiceniem będą różne rodzaje marchwi - nie tylko pysznie smakują, ale też pięknie prezentują się na półmiskach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy