Spirytus - zastosowanie w kuchni

449 przepisów

Spirytus może nie wydawać się oczywistym składnikiem w naszej kuchni, jednak warto mieć go pod ręką. Przyda się nie tylko do domowych nalewek, ale także do słodkich wypieków i innych potraw. Oto nasze wskazówki, jak stosować spirytus w kuchni.

Spirytus - zastosowanie w kuchni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni jest pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory, bo niezbyt mocna. Podobnie, jak nalewka z aronii gotowana będzie dobrym domowym trunkiem po ciężkim obiedzie. Smaczku i aromatu dodają właśnie liście wiśni z mojego sadu - schyłek lata to ostatni dzwonek, żeby je zerwać, a warto bo nalewka z aronii z liśćmi wiśni to babciny sposób na różne przypadki. Sprawdźcie składniki i kroki przygotowania, jak zrobić nalewkę z aronii z dodatkiem liści wiśni - nie za mocną, a smakowitą.

Julita

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Spirytus - zastosowanie w kuchni

Spirytus w kuchennej szafce to przydatny składnik dla miłośników ciast i deserów. Sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do tortów. Żeby wzbogacić smak słodkiej masy, którą przekładamy ciasto, warto dolać do niej właśnie łyżeczkę spirytusu. Jeśli nie chcemy dodawać alkoholu do kremu, możemy zamiast tego zmieszać go z ponczem, którym nasączymy tort.

Spirytusu warto użyć także przy smażeniu pączków lub faworków. Dwie łyżki dodane do ciasta poprawią smak naszych słodkości i sprawią, że wchłoną one mniej tłuszczu.

Wysokoprocentowy alkohol pomoże nam przedłużyć trwałość przetworów owocowych, warzywnych lub mięsnych. Potrzebujemy do tego niepełnej łyżeczki 95-procentowego spirytusu, którą wlewamy na powierzchnię przetworu, a następnie podpalamy. Gdy ogień obejmie ją w całości, zakręcamy słoik. W ten sposób wytworzymy próżnię, dzięki której zakrętka zostanie odpowiednio zassana.

Spirytus jest ponadto niezbędny w technice flambirowania, czyli przygotowywania płonących dań. Kiedy podczas smażenia potrawy dodamy do niej alkoholu i go podpalimy, szybko zredukujemy nadmiar wody, a przy tym poprawimy smak. Do flambirowania używamy niewielkiej ilości alkoholu, który gasimy po maksymalnie 30 sekundach. To bardzo ważna zasada, która pozwoli nam uniknąć oparzenia się lub spalenia potrawy.

Jak rozcieńczyć spirytus?

Spirytus wysokoprocentowy przydaje się w kuchni, lecz przy niektórych przepisach niezbędne jest jego rozcieńczenie za pomocą wody. Możemy wykorzystać do tego celu wodę źródlaną lub dobrej jakości kranówkę.

Jak rozrobić spirytus, żeby uzyskać jak najlepszy efekt? Najważniejsze jest wyliczenie odpowiednich proporcji wody i alkoholu. Możemy określić je następującym wzorem: posiadaną ilość spirytusu podajemy w mililitrach i mnożymy ją przez różnicę pomiędzy mocą procentową naszego alkoholu, a tą, którą chcemy uzyskać. Na końcu dzielimy otrzymany wynik przez moc, do której dążymy. Jeśli zatem chcemy uzyskać alkohol o mocy 70% z litra 95-procentowego spirytusu, musimy dolać do niego 357 ml wody.

Jak zrobić wódkę ze spirytusu? Do obliczeń używamy tego samego wzoru, do którego podstawiamy liczbę 40, ponieważ taką moc procentową powinien mieć docelowy trunek. Po wymieszaniu spirytusu z wodą objętość uzyskanego alkoholu nieco się zmniejszy na skutek fizycznego zjawiska kontrakcji. W procesie tym wytwarzane jest ciepło, dlatego najlepiej mieszać ze sobą schłodzone ciecze.

W jakiej kolejności łączyć substancje - woda do spirytusu czy spirytus do wody? Prawidłowa jest ta druga opcja. Wlanie alkoholu do wody pozwoli składnikom dobrze się połączyć i zapobiegnie zmętnieniu mieszanki.

Przepisy ze spirytusem

Spirytus wykorzystamy w szeregu przepisów, szczególnie na domowe trunki. Wśród najlepszych receptur królują tradycyjne nalewki. Wytrawna wiśniówka doskonale ogrzeje nas w zimowe wieczory. Aby zyskała najszlachetniejszy smak, powinna postać przez kilka miesięcy, dlatego najlepiej przygotować ją z sezonowych wiśni z myślą o przyszłym roku.

Świetnym wspomnieniem letnich owoców będzie też nalewka malinowa lub nalewka z jeżyn. Jaki spirytus wybrać do nalewek? Najlepszy będzie rektyfikowany rozcieńczony do 70%. Takie stężenie alkoholu wydobędzie z owoców najwięcej smaku i aromatu.

Tort orzechowy zyska bardziej wyrazisty smak, jeśli do masy dodamy spirytusu. To trik szczególnie przydatny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi i mdłymi deserami.

Odrobina spirytusu sprawi, że konfitura z płatków róży zyska dłuższą trwałość. Dzięki takiej metodzie konserwacji będziemy mogli cieszyć się przetworami przez długie miesiące.

Pączki z piekarnika nie są co prawda smażone w głębokim tłuszczu, ale dodatek spirytusu również zadziała korzystnie na ich smak. Dzięki łyżce alkoholu wypieki będą równie pyszne jak te przygotowane według tradycyjnej receptury.

Artykuły powiązane

Pigwa do przetworów i nie tylko
21.10.2020

Pigwa do herbaty i przepisy na przetwory do domowej spiżarni

Pigwa to jeden z produktów, który idealnie nadaje się na przetwory. Pigwa do herbaty, na nalewki, dżem czy sok to najpopularniejsze zastosowania tego kwaśno-słodkiego przysmaku. W cyklu "Smak" przedstawiamy wyjątkowe właściwości pigwy i przepisy na przysmaki z tym produktem.

Fondue serowe
05.01.2019

Fondue czekoladowe czy fondue serowe – uczta na gorąco!

Fondue to potrawa, która narodziła się w domach szwajcarskich górali, a dziś jest chętnie spożywana na całym świecie. Nie tylko w oryginalnej, serowej wersji. Wielu zwolenników ma słodkie fondue, np. czekoladowe. W cyklu "Przyjemności na weekend" wyjaśniamy, jak powstało fondue i podpowiadamy przepisy na różne wersje tej potrawy.

Wódka z żurawiną
09.11.2018

Prostsze od nalewki – infuzowanie jest super!

Chcesz nadać alkoholom niepowtarzalny smak? Infuzowanie to coś dla ciebie! To sposób na trunki o przeróżnych walorach, gotowe już w kilka dni. Pomyśl, po jaką kompozycję chciałbyś sięgnąć i… po prostu to zrób!

Porzeczki - sezonowe kulki smaku
04.07.2018

Sezonowe porzeczki - na sok, dżem, nalewki i do mięsa

Porzeczki, czyli jedne z skarbów lata, to owoce, które kupujemy z myślą o domowych przetworach - sok, dżem czy nalewki z porzeczkami w roli głównej przydają się zimą. Ale porzeczki doskonale smakują też do dań obiadowych i podkreślą smak mięsa. Zebraliśmy sprawdzone przepisy i triki na porzeczki.

Nalewka z pigwy
02.08.2016

Nalewki z pigwy, aronii, wiśni... Najlepsze przepisy

To wyjątkowa kategoria przetworów z letnich i jesiennych owoców - domowe nalewki to prawdziwy powód do dumy. Szczególnym powodzeniem cieszy się pigwówka, wiśniówka i aroniówka, ale znamy też świetne przepisy na podobne trunki bez owoców, na przykład z herbaty. Spróbujecie?

moje_gotowanie_2_2012
18.01.2012

Moje Gotowanie się zmienia!

Magazyn Moje Gotowanie zmienia się dla Ciebie. Sprawdź co przygotowała redakcja. Poznaj sekret pączków z różą.