Wiśniówka wytrawna

Wiśniówka doskonale sprawdzi się na zimę. Przyjemnie rozgrzewa!

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg wiśni
  • 20 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 krople esencji migdałowej
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 500 ml wódki 40%

Przygotowanie

  1. Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, wsypujemy do słoja, dodajemy 1/5 pestek, cukier, wanilię i aromat migdałowy. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na 6 tygodni. Nalew zlewamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy. Owoce ponownie zalewamy, tym razem wódką, i macerujemy 3 tygodnie.
  2. Nalew zlewamy, owoce odciskamy. Łączymy nalewy: spirytusowy i wódczany, przefi ltrowujemy przez watę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
wiśnie nalewka wiśniówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze