Wiśniówka wytrawna

Wiśniówka doskonale sprawdzi się na zimę. Przyjemnie rozgrzewa!

alkoholewiśniówka

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 171 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni
  • 20 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 krople esencji migdałowej
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 500 ml wódki 40%

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, wsypujemy do słoja, dodajemy 1/5 pestek, cukier, wanilię i aromat migdałowy. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na 6 tygodni. Nalew zlewamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy. Owoce ponownie zalewamy, tym razem wódką, i macerujemy 3 tygodnie.
  • Nalew zlewamy, owoce odciskamy. Łączymy nalewy: spirytusowy i wódczany, przefi ltrowujemy przez watę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy