REKLAMA

Nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni jest prosta i szybka w przygotowaniu,  i z pewnością o niebo lepsza od gotowych produktów ze sklepu. To idealna propozycja na wieczorny relaks lub do ciasta na podwieczorek. Niesamowity smak i barwa trunku, z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Poniżej znajdziecie podpowiedzi, do czego najlepiej pasuje i co zrobić z owocami z trunku. Podajemy przepis na nalewkę z wiśni zasypanych cukrem.

dodany przez: Kulinarna Ania

alkohole nalewki

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 186 głosów)


Nalewka z wiśni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wiśnie drylowanie 1.

    Przygotowanie: wiśnie myjemy i drylujemy, zostawiając 10 pestek. Wkładamy je do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Powstały sok zlewamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Następnie dolewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do butelek, odstawiamy.

  • Wiśniowa nalewka 2.

    Nalewka z wiśni – przepis: owoce, które zostały w słoju zalewamy wódką i odstawiamy na około 2 tygodnie. Po tym czasie mieszamy sok ze spirytusem i przecedzoną wódkę. Odsączamy ją przez gazę jeszcze 3 razy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.

Porady

  • Warto dodać kilka listków drzewa wiśni do nalewki. Trunek zyska bardzo mocno na aromacie i właściwościach prozdrowotnych, które są w nich zawarte. Przede wszystkim mają działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.
  • Nalewkę z wiśni warto przelać do estetycznych butelek – będzie można postawić je bezpośrednio na stole.
  • Jeśli nie odpowiada nam dodatek spirytusu, to z powodzeniem możemy zrobić nalewkę z wiśni na wódce. Będzie miała niższą zawartość alkoholu.
  • Ciekawą wariacją jest nalewka z aronii z liśćmi wiśni. Pita z umiarem, ma właściwości prozdrowotne.
  • Podkręcimy walory smakowe nalewki z wiśni, dodając do niej przyprawy, np. cynamon lub goździki.
  • Nalewka z wiśni zasypanych cukrem jest bardzo esencjonalna, owoce oddają dużo soku, a tym samym również smaku i pięknego, głębokiego koloru.

Notka redakcyjna

Nalewka z wiśni – z pestkami czy bez

Są różne szkoły robienia tego rodzaju trunku. Jedną z metod jest nalewka z wiśni z pestkami. Przy tej opcji musimy pamiętać, że pestki zawierają cyjanowodór, który spożywany w większych ilościach jest szkodliwy dla organizmu człowieka. Dlatego powinno się ich zostawiać w nalewce około 10 procent z wszystkich wiśni użytych do zrobienia trunku. Kolejny element to migdałowy posmak, który wytworzy się w nalewce dzięki obecności pestek. Jeżeli chcemy uzyskać czysty owocowy smak i aromat należy wykonać nalewkę z wiśni drylowanych. Taki alkohol może być również wypity w większej ilości.


Wiśnie z nalewki – jak przechowywać

Wiele osób zadaje sobie pytanie, co zrobić z wiśniami z nalewki. Takie owoce można z powodzeniem wykorzystać. Delikatnie nasączone alkoholem świetnie nadają się do ciast, tortów, wszelkiego rodzaju deserów i lodów. Jeżeli mamy ich naprawdę dużo, a nie robimy zbyt często wyrobów cukierniczych, to warto je zamrozić. Najlepiej podzielić je na porcje np. 150 gramów, szczelnie zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Dzięki temu, w razie potrzeby wyjmujemy jedną, dwie porcje i rozmrażamy w lodówce. Ewentualną opcją przed zamrożeniem jest ponowne zalanie ich wódką lub winem. Dzięki temu alkohol zyska nieco wiśniowego smaku i aromatu. Możemy też stosować je zamiast kostek lodu, dodawanych do wybranego przez nas alkoholu.


Nalewka z wiśni – ile cukru?

Ilość cukru, miodu i innych dodatków do nalewek są umowna. Z tego względu, że każdy powinien dostosować ich poziom do własnych smakowych preferencji. Proporcje można dobrać tak, żeby trunek wyszedł bardziej słodki lub bardziej wytrawny. Z reguły nalewki to raczej słodkie alkohole i zazwyczaj takie wersje uwzględniają przepisy. Jeśli to nasza pierwsza nalewka to warto bazować na sprawdzonych przepisach, a dopiero potem spróbować własnych modyfikacji.


Nalewka z wiśni – właściwości

Słynna wiśniówka odpowiednio przygotowana w domu ma świetny, intensywny, owocowy smak i aromat. Poza tym bordowa czasami nawet wchodząca w czerń barwa robi niesamowite wrażenie, zwłaszcza gdy jest podana w ozdobnych kieliszkach. To nie wszystkie zalety tego trunku. Owoce wiśni zawierają bardzo dużo wartości prozdrowotnych. Między innymi sporą ilość przeciwutleniaczy, które bronią ludzki organizm przed procesami starzenia się i nowotworami. Bardzo pozytywnie wpływają na pracę serca, produkcję czerwonych krwinek i uelastyczniają też naczynia włosowate. Lista zalet wiśni jest naprawdę długa, dlatego warto po nie sięgać. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy