Nalewka z wiśni według tradycyjnego przepisu jak u babci jest prosta i szybka w przygotowaniu. To idealna propozycja na wieczorny relaks lub do ciasta na podwieczorek. Niesamowity smak i barwa trunku z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Poniżej znajdziecie podpowiedzi, do czego najlepiej pasuje i co zrobić z owocami z alkoholu. Podajemy sprawdzony przepis na nalewkę z wiśni na wódce i spirytusie.
StockFood
Przygotowanie: wiśnie obrywamy z ogonków, myjemy i drylujemy. Wkładamy je do dużego słoja i zalewamy najpierw wódką, a potem spirytusem. Odstawiamy w ciepłe, ale zaciemnione miejsce na około 6 tygodni (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
Syrop: zlewamy alkohol do oddzielnego naczynia, a wiśnie zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na kilka dni i co jakiś czas potrząsamy, aż uzyskamy gęsty sok.
Nalewka z wiśni: łączymy powstały syrop z oddzielonym wcześniej alkoholem. Rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy ją do spiżarni, żeby dojrzała. Jeśli chcemy pozbyć się osadu, możemy przefiltrować ją przez bibułkę, gazę lub ściereczkę tetrową.
Porady
- Nalewka wiśniowa na wódce i spirytusie nadaje się do degustacji po kilku tygodniach, ale pełne walory smakowe uzyska po roku leżakowania.
- Jeśli chcemy, żeby nasz trunek miał lekko migdałowy aromat, możemy zostawić kilka pestek do maceracji lub włożyć do nastawu liście z drzewka wiśniowego. Pamiętajmy, że twarde wnętrze owoców zawiera cyjanowodór, który może być szkodliwy dla organizmu człowieka. Proces maceracji, w którym powstaje nalewka z wiśni bez drylowania, nie powinien trwać dłużej niż 14 dni, a otrzymany alkohol nadaje się do spożycia tylko w niewielkich ilościach.
- Niektórzy miłośnicy trunków własnej roboty robią nalewkę z wiśni zasypanych cukrem. My jednak polecamy zalanie ich w pierwszej kolejności alkoholem. W ten sposób na pewno nie sfermentują i oddadzą cały świeży smak. Wiśniówka uzyska wtedy piękny kolor i czysty owocowy aromat.
- Każdy powinien dostosować poziom słodyczy nalewki do własnych smakowych preferencji. Polecamy dodać od 250 do 500 g cukru na 1 kg owoców, ale proporcje można też dobrać tak, żeby trunek wyszedł bardziej wytrawny. Jeśli to nasza pierwsza nalewka, najlepiej bazować na sprawdzonych przepisach, a dopiero potem spróbować własnych modyfikacji.
- Wyjmowanie pestek z wiśni jest czasochłonnym i żmudnym zajęciem. Warto je sobie ułatwić drylownicą. Jeśli nie mamy tego specjalnego urządzenia, możemy wykorzystać zwykłą słomkę do napojów, którą da się precyzyjnie wypchnąć pestkę ze środka owocu. Pamiętajmy, żeby robić to nad miską, żeby nie utracić cennego soku.
- Ciekawą wariacją na temat sezonowych trunków jest nalewka z aronii z liśćmi wiśni. Pita z umiarem ma niezwykłe właściwości prozdrowotne.
- Przepis na nalewkę z wiśni przyda się szczególnie w lipcu lub sierpniu, kiedy trwa na nie sezon, ale można też zrobić domowy trunek z mrożonych owoców. Dobrze oddają one sok, co ułatwia proces maceracji.
Pyszna wiśniówka domowej roboty może powstać na kilka sposobów. Szukając najlepszego przepisu, natkniemy się na różne proporcje i rodzaje alkoholu, co może wywołać mętlik w głowie. Nasz wybór receptury powinien zależeć przede wszystkim od tego, jak mocny trunek chcemy otrzymać. Nie poleca się macerowania owoców wyłącznie w czystym spirytusie. Należy go rozcieńczyć z wodą źródlaną, tak żeby uzyskać alkohol o mocy 70%, lub z wódką, w proporcji 1:1. Innym pomysłem jest wykorzystanie spirytusu nalewkowego (60–70%). Jeśli nie lubimy mocnych trunków, możemy całkiem pominąć ten składnik – wiśniówka na wódce to dobry pomysł na delikatny owocowy napitek. Jeśli nie jesteśmy pewni, który przepis wybrać, a dopiero zaczynamy przygodę z domowymi przetworami na bazie alkoholu, możemy skorzystać z różnych kalkulatorów internetowych, które pomagają wyliczyć moc nalewki. Co ciekawe, wiśniówkę da się też zrobić na whisky lub rumie. To doskonały napój na zimowe wieczory. Warto dodać go do rozgrzewającej herbaty wraz z przyprawami korzennymi.
Nalewka z wiśni na spirytusie i wódce odpowiednio przygotowana w domu ma świetny, intensywny, owocowy smak i aromat. Poza tym jej bordowy, czasami nawet wchodzący w czerń kolor robi niesamowite wrażenie, zwłaszcza gdy podajemy ją w ozdobnych kieliszkach. To nie wszystkie zalety tego trunku. Spożywany w umiarkowanych ilościach reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga pracę układu trawiennego. W sezonie letnim można zrobić także inne nalewki owocowe o różnych właściwościach zdrowotnych, takie jak:
Jak zrobić nalewkę z wiśni, żeby nic się nie zmarnowało? Koniecznie trzeba wykorzystać owoce, które pozostały po maceracji i odlaniu syropu. To doskonały składników wszelkich deserów dla dorosłych łasuchów. Słodkości, które skorzystają na tym dodatku, to między innymi:
Jeśli mamy naprawdę dużo owoców, a nie robimy zbyt często deserów, to warto je zamrozić. Najlepiej podzielić je na porcje (na przykład 150 g) i szczelnie zawinąć w folię. Należy przechowywać je w temperaturze -18°C. Możemy je stosować zamiast kostek lodu do różnych orzeźwiających drinków.
Komentarze