Nalewka z wiśni według tradycyjnego przepisu jak u babci jest prosta i szybka w przygotowaniu. To idealna propozycja na wieczorny relaks lub do ciasta na podwieczorek. Niesamowity smak i barwa trunku z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Poniżej znajdziecie podpowiedzi, do czego najlepiej pasuje i co zrobić z owocami z alkoholu. Podajemy sprawdzoną recepturę na nalewkę z wiśni zasypanych cukrem.
StockFood
Przygotowanie: wiśnie myjemy i drylujemy, zostawiając 10 pestek. Wkładamy je do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Powstały sok zlewamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Następnie dolewamy spirytus, mieszamy. Nalewkę z wiśnią gotowaną przelewamy do butelek, odstawiamy.
Nalewka z wiśni – przepis: owoce, które zostały w słoju zalewamy wódką i odstawiamy na około 2 tygodnie. Po tym czasie mieszamy sok ze spirytusem i przecedzoną wódkę. Odsączamy ją przez gazę jeszcze 3 razy i rozlewamy do butelek. Nalewkę z wiśni odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.
Porady
- Warto dodać kilka listków drzewa wiśni do nalewki. Trunek zyska bardzo mocno na aromacie i właściwościach prozdrowotnych, które są w nich zawarte. Przede wszystkim mają działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.
- Nalewkę wiśniową warto przelać do estetycznych butelek – będzie można postawić je bezpośrednio na stole.
- Jeśli nie odpowiada nam dodatek spirytusu, to z powodzeniem możemy zrobić nalewkę z wiśni na wódce. Będzie miała niższą zawartość alkoholu.
- Ciekawą wariacją jest nalewka z aronii z liśćmi wiśni. Pita z umiarem, ma właściwości prozdrowotne.
- Podkręcimy walory smakowe nalewki z wiśni, dodając do niej przyprawy, np. cynamon lub goździki.
- Nalewka z wiśni zasypanych cukrem jest bardzo esencjonalna, owoce oddają dużo soku, a tym samym również smaku i pięknego, głębokiego koloru.
- Jeśli chcemy dodać naturalną nutę słodyczy, to do nalewki z wiśni możemy dodać trochę czereśni.
Są różne szkoły robienia tego rodzaju trunku. Jedną z metod jest nalewka z wiśni z pestkami. Przy tej opcji musimy pamiętać, że pestki zawierają cyjanowodór, który spożywany w większych ilościach jest szkodliwy dla organizmu człowieka. Dlatego powinno się ich zostawiać w nalewce około 10 procent z wszystkich wiśni użytych do zrobienia trunku. Kolejny element to migdałowy posmak, który wytworzy się w nalewce dzięki obecności pestek. Jeżeli chcemy uzyskać czysty owocowy smak i aromat należy wykonać nalewkę z wiśni drylowanych. Taki alkohol może być również wypity w większej ilości.
Wiele osób zadaje sobie pytanie, co zrobić z wiśniami z nalewki. Takie owoce można z powodzeniem wykorzystać. Delikatnie nasączone alkoholem świetnie nadają się do ciast, tortów, wszelkiego rodzaju deserów i lodów. Jeżeli mamy ich naprawdę dużo, a nie robimy zbyt często wyrobów cukierniczych, to warto je zamrozić. Najlepiej podzielić je na porcje np. 150 gramów, szczelnie zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Dzięki temu, w razie potrzeby wyjmujemy jedną, dwie porcje i rozmrażamy w lodówce. Ewentualną opcją przed zamrożeniem jest ponowne zalanie ich wódką lub winem. Dzięki temu alkohol zyska nieco wiśniowego smaku i aromatu. Możemy też stosować je zamiast kostek lodu, dodawanych do wybranego przez nas alkoholu.
Ilość cukru, miodu i innych dodatków do nalewek są umowna. Z tego względu, że każdy powinien dostosować ich poziom do własnych smakowych preferencji. Proporcje można dobrać tak, żeby trunek wyszedł bardziej słodki lub bardziej wytrawny. Z reguły nalewki to raczej słodkie alkohole i zazwyczaj takie wersje uwzględniają przepisy. Jeśli to nasza pierwsza nalewka to warto bazować na sprawdzonych przepisach, a dopiero potem spróbować własnych modyfikacji.
Słynna wiśniówka odpowiednio przygotowana w domu ma świetny, intensywny, owocowy smak i aromat. Poza tym bordowa czasami nawet wchodząca w czerń barwa robi niesamowite wrażenie, zwłaszcza gdy jest podana w ozdobnych kieliszkach. To nie wszystkie zalety tego trunku. Owoce wiśni zawierają bardzo dużo wartości prozdrowotnych. Między innymi sporą ilość przeciwutleniaczy, które bronią ludzki organizm przed procesami starzenia się i nowotworami. Bardzo pozytywnie wpływają na pracę serca, produkcję czerwonych krwinek i uelastyczniają też naczynia włosowate. Lista zalet wiśni jest naprawdę długa, dlatego warto po nie sięgać.
Komentarze