Nalewka wiśniowa

Domowa nalewka z wiśni według przepisu babci, który zawsze się udaje. Przepyszna wiśniówka bardzo prosta w wykonaniu. Nalewka wiśniowa na spirytusie i na wódce. Niesamowity smak i barwa trunku, który zrobi wrażenie na twoich gościach. Jak zrobić nalewkę z wiśni? Co zrobić z wiśniami z nalewki? Z czym najlepiej podawać trunek? Co zrobić, aby wzbogacić skład nalewki? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziecie w tekście poniżej. Zapraszamy!

dodany przez: Kulinarna Ania

Napoje alkohole nalewki

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 185 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Wiśnie drylowanie 1.

    Wiśnie myjemy i drylujemy, zostawiając 10 pestek. Wiśnie i pestki włożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Powstały sok zlać do garnka, zagotować i ostudzić. Do zimnego dolać spirytus, wymieszać i przelać do butelek, odstawić.

  • Wiśniowa nalewka 2.

    Wiśnie, które zostały w słoju, zalać wódką i odstawić na około 2 tygodnie. Po tym czasie wymieszać sok ze spirytusem i przecedzoną wódkę. Przecedzić jeszcze przez gazę i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.

Porady

Warto dodać kilka listków drzewa wiśni do nalewki. Trunek zyska bardzo mocno na aromacie i właściwościach prozdrowotnych, które są w nich zawarte. Przede wszystkim mają działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Notka redakcyjna

Wiśnie z nalewki - jak przechowywać

Bardzo często zadawane pytanie przez osoby, które nie mają dużego doświadczenia z nalewkami to w tym przypadku - co zrobić z wiśniami z nalewki. fakt, że ludzie zadają to pytanie bardzo cieszy, ponieważ oznacza to, iż nie chcą marnować owoców tylko jeszcze je w jakiś sposób wykorzystać. Takie wiśnie z nalewki delikatnie nasączone alkohole świetnie nadają się do ciast i deserów. Co natomiast zrobić jeżeli jest ich naprawdę sporo, a wyroby cukiernicze nie są przez nas robione zbyt często? Odpowiedź jest bardzo prosta. Najlepiej podzielić sobie wiśnie na porcje np. 150 gramów, szczelnie zawinąć w folię i zamrozić. Jeżeli przyjdzie moment, że będą potrzebne nie trzeba będzie odmrażać całej zgromadzonej ilości tylko jedną lub dwie porcje. Ewentualną opcją przed zamrożeniem jest ponowne zalanie je wódką lub winem. Dzięki temu alkohol zyska nieco wiśniowego smaku i aromatu.

Nalewka z wiśni - z pestkami czy bez

Jeżeli chodzi o to czy nalewkę wiśniową powinno się robić z pestkami czy bez to szkoły są różne. Jeżeli już chcemy zrobić nalewkę z pestkami to należy pamiętać, że zawierają cyjanowodór, który spożywany w większych ilościach jest szkodliwy dla organizmy człowieka. Dlatego powinno się ich zostawiać w nalewce około 10 procent z wszystkich wiśni użytych do zrobienia trunku. Kolejny element to migdałowy posmak, który wytworzy się w nalewce dzięki obecności pestek. Jeżeli chcemy uzyskać czysto owocowy smak i aromat należy wykonać nalewkę z wiśni drylowanych. Wybór należy do was.

Nalewka z wiśni - ile cukru

Kwestie cukru, miodu i innych dodatków do nalewek są umowne. Z tego względu, że każdy powinien dostosować ich ilość do własnych smakowych preferencji. Zabawa z ilością cukru w nalewce wiśniowej to raczej opcja dla bardziej doświadczonych “nalewkowiczów”, którzy wiedzą jakie proporcje zachować, żeby trunek wyszedł bardziej słodki, lub bardziej wytrawny. Z reguły nalewki to raczej słodkie trunki i zazwyczaj przepisy będą przedstawiały takie wersje, natomiast pierwsze razy warto spróbować właśnie na takich sprawdzonych przepisach, a dopiero po kilku próbach wziąć się za własne modyfikacje.

Nalewka z wiśni - właściwości

Słynna wiśniówka odpowiednio przygotowana w domu ma świetny, intensywny, owocowy smak i aromat. Poza tym bordowa czasami nawet wchodząca w czerń barwa robi niesamowite wrażenie, zwłaszcza gdy jest podana w ozdobnych kieliszkach. To nie wszystkie zalety tego trunku. Owoce wiśni zawierają bardzo dużo wartości prozdrowotnych. Między innymi spora ilość przeciwutleniaczy, które bronią ludzki organizm przed procesami starzenia się i nowotworami. Wiśnie również bardzo pozytywnie wpływają na pracę serca, produkcję czerwonych krwinek i uelastyczniają naczynia włosowate. Lista zalet wiśni jest naprawdę długa dlatego warto po nie sięgać zwłaszcza, że być może rosną na twoim bądź sąsiada ogródku.

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy