REKLAMA

Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży to jeden z pomysłów na to, jak zamknąć zapachy i smaki wiosny oraz lata. Róża (rosa rugosa) przywędrowała do nas ze wschodniej Azji. Znalazła trwałe miejsce w polskim krajobrazie. Od lat chętnie wykorzystywana jest w kuchni, a konfitura z płatków róży to dodatek do pączków, ciast, deserów czy dań wytrawnych. Nada im nie tylko wyjątkowego smaku, ale też aromatu. W składnikach 250 kwiatów jadalnych odpowiada 250 g płatków róży dzikiej lub ogrodowej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory konfitury Dodatki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.23 z 191 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Z płatków usunąć nożyczkami białe, stwardniałe końce (mogą nadać konfiturze goryczkę). Purpurowe części płatków przelać na sitku wrzątkiem (nie przejmować się, że zbledną), aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odcisnąć z nich wodę. Płatki przełożyć do salaterki i skropić sokiem z cytryny. Z połowy szklanki wody i cukru ugotować syrop, stale mieszając. Do gorącego syropu wrzucić płatki i zdjąć z ognia. Wymieszać łyżką, aby płatki się rozdzieliły, i pozostawić do następnego dnia.
  • 2. Nazajutrz gotować na wolnym ogniu, aż płatki staną się przezroczyste. (Usuwać szumowiny, aby konfitura stała się klarowna). Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków (dokładnie ubić, aby nie było pęcherzyków powietrza). Warstwę wierzchnią polać łyżeczką spirytusu 95 proc. (na pokrywkę również wlać kilka kropli), zakręcić. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu, w przeciwnym razie konfitura starci piękny purpurowy kolor, choć nie wpłynie to na zmianę jej smaku.

Porady

Konfitura z płatków róży może być przechowywana bez obaw, jeśli odpowiednio zabezpieczymy słoiki z przetworami. Ważne jest tutaj, aby wybrać wyparzone słoiki ze szczelnym zamknięciem - słoiki z zakrętkami po przejściach mogą niestety przepuścić powietrze i na nic najlepsza pasteryzacja i dobre składniki. Dla pewności i dodatkowego zabezpieczenia zakrętkę warto posmarować odrobiną mocnego alkoholu.

Notka redakcyjna

Konfitura z płatków róży to tylko jeden z pomysłów, jak wykorzystać te jadalne kwiaty i dzikie owoce. Z płatków i owoców (niezwykle bogatych w witaminę C) można przygotować wspaniałe przetwory: galaretki, soki, no i konfiturę. Płatki z rozwiniętych kwiatów wystarczy zebrać w suchy,słoneczny dzień, pozbawić białych nasad, wypłukać, osączyć i szybciutko przerabiać. Owoce natomiast zbieramy, kiedy są już bardzo mocno dojrzałe (można zaczekać nawet do pierwszych przymrozków). Konfitura z płatków róży to dowód na to, że najlepsze przetwory możemy sami pozyskać prosto z natury. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup gotowego produkty, sprawdźmy, jaki skład ma wybrana przez nas konfitura z płatków róży. Cukier na pierwszy miejscu, wzmacniacze smaku czy nadmiar konserwantów powinny wzbudzić naszą czujność. Szczególnie, że konfitura z płatków róży - cena za słoik może tutaj zaskoczyć! Za kilogram domowych przetworów zapłacimy ok. 40 zł.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy