Konfitura z płatków róży jest niezwykle aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu. To zdecydowanie jeden z ulubionych przetworów, który co roku pojawia się na naszych stołach. Chętnie wykorzystujemy ją nie tylko na kanapki, lecz także jako dodatek do ciast i deserów. Genialnie smakuje też jako nadzienie do pączków i kruchych ciasteczek. Jak zrobić konfiturę z płatków róży, która smakuje jak u babci? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis!
Getty Images
Przygotowanie płatków róży: usuwamy z nich nożyczkami białe, stwardniałe końce, gdyż mogą one nadać konfiturze goryczkę.
Płukanie płatków: przelewamy je zimną wodą i delikatnie osuszamy. Rozcieramy je w dłoniach i wykładamy je warstwowo do salaterki, przesypując je 200 g cukru. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc (czas ten nie został wliczony w czas przygotowania konfitury).
Syrop cukrowy: wyciskamy sok z cytryny, odstawiamy go na później. Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy 300 g cukru i doprowadzamy do wrzenia, często mieszamy, żeby uniknąć przypalenia. Dolewamy sok z cytryny i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
Gotowanie: do przestudzonego syropu cukrowego wsypujemy dodajemy płatki z cukrem i płynem, który powstał. Gotujemy przez 15-20 minut, aż stanie się odpowiednio gęsty.
Wekowanie: gorącą konfiturę z płatków róży przelewamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie ubijamy, żeby nie było w nich pęcherzyków powietrza. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Porady
- Przetwory z płatków róży można wzbogacić dodatkami, które dodadzą im jeszcze więcej smaku. Dobrym pomysłem będzie dorzucenie do garnka odrobiny skórki otartej z cytryny, limonki lub pomarańczy. Wspaniałego aromatu nada też kilka listków świeżej mięty lub gałązka lawendy.
- Konfitura z płatków róży powinna być przechowywana w chłodnym, zaciemnionym miejscu, w przeciwnym razie starci piękny purpurowy kolor, choć nie wpłynie to na zmianę jej smaku.
- Żeby dżem z płatków róży przetrwał całą zimę, ważne jest wybranie słoików ze szczelnym zamknięciem. Wcześniej trzeba je dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć. Dla pewności i dodatkowego zabezpieczenia zakrętki warto posmarować odrobiną mocnego alkoholu.
- Dżem z płatków róży można też przygotować w szybszej wersji bez gotowania. Wystarczy utrzeć płatki z dodatkiem cukru na gęstą, jednolitą masę. Najlepiej robić to w makutrze lub moździerzu, ale proces uda się też w solidnej misce o grubych brzegach. Taka ucierana konfitura z płatków róży, dzięki dużej dawce cukru, może stać zamknięta w słoikach nawet bez pasteryzacji.
Konfitura z płatków róży to coraz popularniejszy dodatek, który znajdziemy już obecnie w większości dużych sklepów. Choć na półkach ten wyrób prezentuje się bardzo efektownie, to warto go zrobić w domowym zaciszu, dzięki temu wiemy, co jest w środku. Receptura nie jest skomplikowana, a do jej przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych akcesoriów.
Jak zrobić konfiturę z płatków róży? Podstawą są oczywiście dorodne kwiaty. Płatki dzikiej róży zbiera się zwykle od kwitnienia w kwietniu, maju aż do lipca. Warto pamiętać, żeby na zbiory udawać się tylko w suche i słoneczne dni, kiedy nie pada deszcz. Najlepiej robić to z samego rana lub późnym wieczorem.
Płatki powinno się zbierać do przewiewnego pojemnika, dlatego najlepiej sprawdzi się tu lniany woreczek lub wiklinowy koszyk. Należy zwrócić uwagę, na to, żeby nie zbierać płatków z krzaczków znajdujących się blisko ruchliwych dróg i dużych zakładów przemysłowych. W miarę możliwości dobrzej jest się zorientować, czy dana roślina nie była pryskana chemicznymi opryskami. W przeciwnym razie mogą znaleźć się na nich zanieczyszczenia.
Najprostszym sposobem, w jaki możemy wykorzystać różane przetwory, to dodawanie ich do herbaty. Mocny napar z dodatkiem słodko-kwaśnej konfitury różanej to najlepszy sposób na rozgrzanie. Kolejny pomysł to oczywiście ciasta. Dżem z płatków róży to pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków:
Płatki róży można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Z tego pachnącego składnika wyczarujemy między innymi:
Płatkami róż można też aromatyzować wiele gotowych produktów. Wystarczy zasypać je cukrem lub zalać oliwą z oliwek, żeby wyczarować wspaniałe dodatki do wielu dań. Są one również pięknym elementem dekoracyjnym, którym można ozdobić torty, drinki czy sałatki.
Komentarze