Nalewka z czerwonej porzeczki

Ocena:

4.27 (242)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Nalewka z czerwonej porzeczki opiera się na tradycyjnej recepturze, znanej już od stuleci. Słodkie owoce zalewamy spirytusem, który rozcieńczamy z wodą w proporcji pół na pół. W ten sposób uzyskujemy słodką mieszankę o zawartości ok. 40% alkoholu. W smaku nalewka porzeczkowa zachowuje idealny balans pomiędzy słodyczą a kwasowością.

Składniki:

  • porzeczki  1 kg

  • cukier  1 kg

  • spirytus  0.5 l

  • woda  0.5 l

Nalewka z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Porzeczki: oczyszczamy z ogonków i myjemy pod bieżącą wodą.

  • Krok 2:

    Sok na nalewkę: owoce umieszczamy w dużym (ok. 3l) słoiku i zasypujemy cukrem. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3–4 dni (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu tworzenia się syropu i maceracji).

  • Krok 3:

    Maceracja: do owoców dolewamy spirytus i wodę. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 1,5–2 miesiące.

  • Krok 4:

    Przecedzanie: nalewkę przelewamy przez podwójnie złożoną gazę do osobnego naczynia. Następnie rozlewamy do czystych butelek i zakręcamy.

  • Krok 5:

    Nalewka z czerwonej porzeczki jest gotowa: butelki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Porady

  • Porzeczki możemy oderwać od ogonków już na etapie zrywania owoców. W tym celu przyda się widelec. Umieszczamy łodyżki między jego zębami i pewnym ruchem wyciągamy do góry. Oczywiście pamiętamy o podstawieniu miski na nasze zbiory.
  • Zgodnie z tym przepisem możemy przygotować także nalewkę z czarnej i białej porzeczki.
  • Zamiast cukru możemy dodać ksylitol lub erytrol, które są zdrowsze i mają niższy indeks glikemiczny.
  • Spirytus i wodę możemy zastąpić wódką zbożową, np. żytnią.
  • Nalewka z czerwonej porzeczki jest odpowiednia do spożycia już po 6 tygodniach, ale możemy ją przetrzymać nawet do 6 miesięcy – wtedy jej smak będzie jeszcze pełniejszy.
  • Z proporcji podanych w przepisie powinniśmy uzyskać ok. 800 ml gotowego trunku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dodatki do nalewki z czerwonej porzeczki

Aby wzbogacić smak nalewki, możemy dodać:

  • przyprawy korzenne – takie jak imbir, cynamon, kardamon lub goździki,
  • zioła – melisę lub miętę,
  • inne owoce – np. drylowane wiśnie.

Zamiast cukru sprawdzi się miód o delikatnym aromacie, np. lipowy lub wielokwiatowy. Do nalewki nie jest wskazany miód spadziowy czy gryczany, których mocny smak zdominowałby aromat porzeczek.

Nalewka z czerwonej porzeczki – właściwości

Nalewka z porzeczek to trunek, który z powodzeniem może być stosowany w celach leczniczych. Owoce kryją w sobie mnóstwo cennych witamin i związków mineralnych. Wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Uważa się, że nalewka z czerwonej porzeczki może być pomocna na przykład przy zapaleniu gardła lub nieżycie górnych dróg oddechowych, a także przy zaburzeniach trawiennych.

Co zrobić z owocami z nalewki?

Owoce z nalewki możemy wykorzystać do deserów, ciast lub tortów. Sprawdzą się do bajaderki lub czekoladowych pralinek. Z powodzeniem zastąpią poncz, którym nasączamy biszkopt. Możemy je wykorzystać także jako dodatek do lodów waniliowych lub panna cotty.

Jeśli nie potrzebujemy ich w tym momencie, warto przełożyć je do słoika, żebyś sięgnąć po nie w późniejszym czasie. Możemy zostawić je w całości lub zblendować na gęsty sos, np. do polania pankejków lub klasycznych naleśników.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne