Nalewka z czerwonej porzeczki

Gdy chcesz zaskoczyć zimą swoich gości, zaopatrz się w nalewki domowej produkcji. Nalewka z czerwonej porzeczki to przykład napoju, którym znajomi i rodzina będą zachwyceni!

alkoholenalewki

Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.33 z 222 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood-czerwone-porzeczki-min (1)1.Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Wsypywać do 5 litrowego słoja, przesypując cukrem. Odstawić na kilka dni, aż puszczą sok. Potrząsać codziennie słojem. Na chwilkę odkręcać co jakiś czas nakrętkę, by nie rozsadziło nam słoika.
  • StockFood-cukier-bialy-2.Zalać po upływie kilku (2-5) dni spirytusem, wymieszać i odstawić na minimum tydzień. Po tym czasie zlać sok i dodać przegotowaną, zimną wodę. Odstawić na około 3 tygodnie, przefiltrować przez filtr do kawy i rozlać do butelek. Schować na co najmniej pół roku w chłodne miejsce.

Porady

Nalewka z czerwonej porzeczki może być również przygotowana na bazie wódki. Trunek zyska ciekawy smak, gdy dodamy do niego takie przyprawy jak cynamon lub zioła np. miętę. Nalewka z czerwonej porzeczki powinna być umieszczona w specjalnym słoju ułatwiającym macerowanie. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy