Nalewka z czerwonej porzeczki opiera się na tradycyjnej recepturze, znanej już od stuleci. Słodkie owoce zalewamy spirytusem, który rozcieńczamy z wodą w proporcji pół na pół. W ten sposób uzyskujemy słodką mieszankę o zawartości ok. 40% alkoholu. W smaku nalewka porzeczkowa zachowuje idealny balans pomiędzy słodyczą a kwasowością.
Nalewka z czerwonej porzeczki / fot.iStock
(średnia 4.27 z 242 głosów)
Porzeczki: oczyszczamy z ogonków i myjemy pod bieżącą wodą.
Sok na nalewkę: owoce umieszczamy w dużym (ok. 3l) słoiku i zasypujemy cukrem. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3–4 dni (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu tworzenia się syropu i maceracji).
Maceracja: do owoców dolewamy spirytus i wodę. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 1,5–2 miesiące.
Przecedzanie: nalewkę przelewamy przez podwójnie złożoną gazę do osobnego naczynia. Następnie rozlewamy do czystych butelek i zakręcamy.
Nalewka z czerwonej porzeczki jest gotowa: butelki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Porady
- Porzeczki możemy oderwać od ogonków już na etapie zrywania owoców. W tym celu przyda się widelec. Umieszczamy łodyżki między jego zębami i pewnym ruchem wyciągamy do góry. Oczywiście pamiętamy o podstawieniu miski na nasze zbiory.
- Zgodnie z tym przepisem możemy przygotować także nalewkę z czarnej i białej porzeczki.
- Zamiast cukru możemy dodać ksylitol lub erytrol, które są zdrowsze i mają niższy indeks glikemiczny.
- Spirytus i wodę możemy zastąpić wódką zbożową, np. żytnią.
- Nalewka z czerwonej porzeczki jest odpowiednia do spożycia już po 6 tygodniach, ale możemy ją przetrzymać nawet do 6 miesięcy – wtedy jej smak będzie jeszcze pełniejszy.
- Z proporcji podanych w przepisie powinniśmy uzyskać ok. 800 ml gotowego trunku.
Aby wzbogacić smak nalewki, możemy dodać:
Zamiast cukru sprawdzi się miód o delikatnym aromacie, np. lipowy lub wielokwiatowy. Do nalewki nie jest wskazany miód spadziowy czy gryczany, których mocny smak zdominowałby aromat porzeczek.
Nalewka z porzeczek to trunek, który z powodzeniem może być stosowany w celach leczniczych. Owoce kryją w sobie mnóstwo cennych witamin i związków mineralnych. Wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Uważa się, że nalewka z czerwonej porzeczki może być pomocna na przykład przy zapaleniu gardła lub nieżycie górnych dróg oddechowych, a także przy zaburzeniach trawiennych.
Owoce z nalewki możemy wykorzystać do deserów, ciast lub tortów. Sprawdzą się do bajaderki lub czekoladowych pralinek. Z powodzeniem zastąpią poncz, którym nasączamy biszkopt. Możemy je wykorzystać także jako dodatek do lodów waniliowych lub panna cotty.
Jeśli nie potrzebujemy ich w tym momencie, warto przełożyć je do słoika, żebyś sięgnąć po nie w późniejszym czasie. Możemy zostawić je w całości lub zblendować na gęsty sos, np. do polania pankejków lub klasycznych naleśników.
Komentarze