Nalewka z czerwonej porzeczki zdecydowanie nie należy do tych najpopularniejszych. Znacznie częściej możemy się spotkać z domowymi trunkami przygotowanymi z wiśni, malin, czy nawet z pigwy. Nie oznacza to jednak, że nie warto pokusić się o taki smaczny eksperyment. Dzięki niemu możemy bowiem zachować w naszej spiżarni na dłużej smak lata, delektując się nim w jesienne i zimowe wieczory. Jest to tym bardziej dobry pomysł, iż przygotowanie takiej nalewki z czerwonej porzeczki nie jest szczególnie skomplikowane, a zatem każdy bez większych problemów da sobie radę z tym kulinarnym wyzwaniem.
Nalewka z czerwonej porzeczki / fot.iStock
Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Wsypywać do 5 litrowego słoja, przesypując cukrem. Odstawić na kilka dni, aż puszczą sok. Codziennie potrząsać zawartością słoja, delikatnie odkręcając zakrętkę.
Po kilku czterech-pięciu dniach wlać spirytus, wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na kolejny tydzień.Po tym czasie dodajemy zimną, przefiltrowaną wodę, odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Na koniec przecedzić zawartość przez gazę i rozlać do butelek. Schować na minimum 3 miesiące do spiżarni lub piwnicy.
Porady
Nalewka z czerwonej porzeczki może być również przygotowana na bazie wódki. Trunek zyska ciekawy smak, gdy dodamy do niego takie przyprawy jak cynamon lub zioła np. miętę. Nalewka z czerwonej porzeczki powinna być umieszczona w specjalnym słoju ułatwiającym macerowanie. Gotowa, może być butelkowana albo przechowywana w karafkach.
Jak zrobić nalewkę z czerwonej porzeczki?
Nalewka z porzeczek jest prosta w przygotowaniu, ale jednocześnie potrzebuje sporo czasu, aby dojrzeć. Musimy się zatem uzbroić w cierpliwość, ale efekt końcowy z pewnością nam to wynagrodzi. Co ciekawe nalewkę można też przyrządzić z mrożonych owoców porzeczki, pod warunkiem, że mamy pewność, iż są one smaczne. Większość osób decyduje się jednak na wykorzystanie świeżych, dojrzałych porzeczek. Owoce należy oczywiście odpowiednio przygotować, dokładnie je przebierając, aby odrzucić te nadpsute lub uszkodzone, oczyszczając z ogonków i płucząc. Dopiero potem porzeczki są zasypywane cukrem, najlepiej w szklanym naczyniu i odstawiane na jakiś czas, aby puściły sok. Zazwyczaj cały ten proces trwa kilka dni, w trakcie których warto potrząsać naczyniem, aby cukier mógł się lepiej rozpuścić. Kiedy porzeczki wypuszczą już soki można dopiero dodać alkohol, najlepiej spirytus i ponownie odstawić miksturę na minimum tydzień. W kolejnych krokach należy przecedzić nalewkę, aby pozostał tylko sok, dodać do niego wodę i znów odczekać jakiś czas, by możliwe było rozlanie trunku do butelek. W takiej postaci nalewka z porzeczek zostaje odstawiona w chłodne miejsce na kilka miesięcy, a najlepiej nawet na pół roku. Wówczas będziemy mogli w pełni poczuć jej walory smakowe - taka nalewka porzeczkowa podana po obiedzie to prawdziwy rarytas.
Nalewka z czerwonej porzeczki, choć wciąż niedoceniania, bardzo szybko znajduje coraz większą liczbę swoich miłośników. Nie może to jednak dziwić ponieważ ma ona dość niepowtarzalny smak, który urzeka swoją lekkością. Nieco kwaskowata, ale przy tym naprawdę orzeźwiająca i mocno owocowa - nasze kubki smakowe z pewnością będą nią zachwycone. Nalewka porzeczkowa ma fantastyczną rubinową barwę, która od razu zachęca do sięgnięcia po butelkę. A do tego, taki domowy trunek z czerwonych porzeczek pięknie pachnie, natychmiast przywołując w naszych myślach letnie wspomnienia.
Na szczęście przygotowanie nalewki z czerwonych porzeczek nie jest w ogóle skomplikowane, więc możemy z powodzeniem przygotować ją w domu, nawet jeśli nie mamy żadnego wcześniejszego doświadczenia. Oczywiście istnieją bardzo różne przepisy na ten trunek, ale najważniejsze o czym musimy pamiętać to to, aby przygotować go z dojrzałych i zdrowych owoców, które są gwarancją fantastycznego smaku.
Nalewka z czerwonych porzeczek na spirytusie to najczęściej przygotowywana opcja. Nie można się temu jednak dziwić, gdyż spirytus pozwala uzyskać nieco mocniejszy i wyrazistszy trunek, który według wielu osób po prostu smakuje znacznie lepiej. Bez problemu znaleźć można jednak sporo przepisów, w których do przygotowania nalewki wykorzystuje się wódkę. Nie można oczywiście uznawać, że jest to gorsze rozwiązanie. Po prostu w ten sposób uzyskamy nieco inny efekt końcowy, który również powinien być bardzo smaczny.
Generalnie od tego, jakiego alkoholu ostatecznie użyjemy zależy to, jak mocną nalewkę uzyskamy. Decydując się na skorzystanie ze spirytusu, taka domowa nalewka będzie miała znacznie wyrazistszy smak. Z kolei jeśli zależy nam na tym, aby taki trunek był nieco bardziej wytrawny, słabszy alkohol w postaci właśnie wódki sprawdzi się świetnie.
Nalewka z czerwonej porzeczki zazwyczaj jest przygotowywana z użyciem odpowiedniej ilości cukru. Jeśli jednak zajrzymy do nieco starszych zapisków dotyczących tego, jak powinna być robiona nalewka z czerwonej porzeczki, przepis babci może zawierać na przykład miód. Osoby, które chciałyby nieco poeksperymentować mogą spróbować tego sposobu z użyciem na przykład miodu wielokwiatowego. Znacznie łatwiej jest jednak zrobić nalewkę z cukrem, dlatego dla amatorów to rozwiązanie wydaje się być o wiele lepsze.
Warto przy tym podkreślić, że w zapiskach naszych babć przepis na nalewkę z porzeczek nie znalazł się przez przypadek. Od dawna docenia się bowiem właściwości zdrowotne tych pysznych owoców. Wystarczy już tylko wspomnieć, że kryją one w sobie mnóstwo cennych witamin i związków mineralnych, a także aminokwasy, pektyny, enzymy oraz kumarynę. Porzeczki wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Uważa się, że nalewka z czerwonej porzeczki może być pomocna na przykład przy zapaleniu gardła lub nieżycie górnych dróg oddechowych, a także przy zaburzeniach trawiennych. Niektórzy przekonują również, że taka domowa porzeczkówka może przyspieszać regenerację organizmu w stanach jego wyczerpania. Choć oczywiście w każdym z tych przypadków trzeba zachować zdrowy rozsądek i umiar.
Ciekawa w smaku będzie też smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki.
Komentarze