Nalewka z jeżyn

Domowa nalewka z jeżyn - przetwory dla dorosłych na długie, zimowe wieczory. Nalewka z jeżyn nie tylko pysznie smakuje, ale skutecznie rozgrzewa i wspomaga trawienie po obfitym posiłku.

PrzetworyNapojealkoholenalewki

Ocena:

(średnia 4.2 z 244 głosów)

Składniki:

  • 2 kg zdrowych, dojrzałych ale jędrnych owoców jeżyny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem. Lekko ucisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.4-5 dni aż puszczą dużo soku. Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus, wymieszać i odstawić na 2 tygodnie. Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy. Nalewka z jeżyn przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje.
  • Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę z jeżyn.

Porady

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy