Nalewka z jeżyn

Nalewka z jeżyn - tak zwana jeżynówka - wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale też niezwykłymi wartościami zdrowotnymi. Polecana jest przede wszystkim osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia oraz chorobami serca, ale także osobom, które pragną zadziałać profilaktycznie, by się przed tymi chorobami ustrzec. Nalewka z jeżyn na spirytusie rozgrzeje jesienią i zimą - idealnie nadaje się na chłodniejsze dni! Można się nią jednak raczyć oczywiście przez cały rok. Co więcej, nalewkę możemy przygotować sami w domu. Istnieją doskonałe i dość proste przepisy na jeżynówkę, z których można skorzystać!

dodany przez: Julita gotuje

Przetwory Napoje alkohole nalewki

Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.19 z 247 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Jeżyny 1.

    Jeżyny przebieramy, delikatnie opłukujemy na sitku, odstawiamy, aby obciekły z wody. Wsypujemy jeżyny do dużego słoja, warstwy przesypując cukrem. Odstawiamy na 5 dni, aby puścił sok. Po tym czasie zlewamy sok z jeżyn i łączymy w drugim słoju ze spirytusem i odstawiamy na min. 2 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę, dolewamy wodę i rozlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Odstawiamy na 5-7 miesięcy. Pozostałe jeżyny z przygotowania nalewki będą idealne do ciasta lub galaretek.

Porady

  • Nalewkę możemy wykonać zarówno na spirytusie jak i na wódce.
  • Należy uzbroić się w cierpliwość! Nalewka najlepiej smakuje po upływie minimum 6 miesięcy.
  • Owoce z nalewki warto wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów.

Notka redakcyjna

Nalewka z jeżyn: przepis

Nalewka z jeżyn posiada wiele właściwości leczniczych. Oprócz wzmocnienia układu krwionośnego i sercowego wspomaga trawienie - polecana jest więc po obfitych posiłkach. Warto wiedzieć, że nalewka łagodzi także dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz z menopauzą. Ponadto działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie. Jest polecana przy grypie i przeziębieniu. 

Najwięcej zwolenników i fanów ma nalewka z jeżyn na spirytusie. Przygotowuje się ją z dojrzałych owoców jeżyn, dodając do nich spirytus, wodę oraz cukier. Nalewka jest najlepsza po upływie minimum 6 miesięcy. Jest to zatem produkt, którego nie skonsumujemy od razu - potrzeba cierpliwości by nabrał odpowiedniego smaku i mocy zdrowotnych. Warto jednak zaczekać, ponieważ później nalewkę można spożywać zarówno bez żadnych dodatków, jako alkohol, którym częstujemy siebie jak i gości, jak też na przykład z deserem czy z herbatą. Jedna lub dwie łyżeczki do herbaty doskonale rozgrzeją. Nalewka z jeżyn jest także źródłem antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki. 
 

Jak zrobić nalewkę z jeżyn?

Nalewka z jeżyn nie jest trudna w przygotowaniu. Może zostać wykonana na spirytusie lub na wódce. Można również dodać do jeżyn jeszcze inne owoce - na przykład maliny czy aronię. Do owoców może zostać również dodany miód, który sprawi, że smak będzie łagodny i delikatny, a zdrowotne właściwości jeszcze silniejsze. Podstawowy przepis z uwzględnieniem samych jeżyn zakłada ich dokładne umycie i zasypanie cukrem - warstwa na warstwę. Po puszczeniu przez owoce soku należy go zlać i dodać do niego spirytus. Po rozlaniu do butelek nalewka musi jeszcze leżakować odpowiednio długo - co najmniej pół roku. Jej smak w chłodniejszym okresie roku przypomni jednak o lecie.

Nalewka z jeżyn na wódce

Nalewka z jeżyn może zostać przygotowana na wódce - stosuje się ją zamiast spirytusu. W związku z tym musi jednak zostać zastosowana wódka mocna - co najmniej 40%. Smak nalewki można wzmocnić ciekawymi dodatkami - na przykład wanilią, cynamonem czy anyżem. Jeżyny posiadają specyficzny smak - bardziej kwaskowaty od malin, ale mimo wszystko raczej słodki. Są też soczyste. Wiele osób uwielbia jeść świeże jeżyny - tym chętniej posmakują nalewki z nich. Pyszna nalewka z jeżyn z wódką przygotowywana jest w taki sam sposób jak nalewka ze spirytusem. Można też je wymieszać, dodając do owoców pół litra spirytusu i pół litra wódki. 

A może nalewka z pigwy? Jest równie smaczna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy