Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn. - Przepis na Nalewka z jeżynDomowa nalewka z jeżyn - przetwory dla dorosłych na długie, zimowe wieczory. Nalewka z jeżyn nie tylko pysznie smakuje, ale skutecznie rozgrzewa i wspomaga trawienie po obfitym posiłku.
Składniki:
- 2 kg zdrowych, dojrzałych ale jędrnych owoców jeżyny
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem. Lekko ucisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.4-5 dni aż puszczą dużo soku. Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus, wymieszać i odstawić na 2 tygodnie. Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy. Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy. Nalewka z jeżyn przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje.
- Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę z jeżyn.
Porady
A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
15 min.

Aksamitna, słodka nalewka kawowa.
Nalewka kawowa
Czas przygotowania:
50400 min.

Przygotowanie: 4-5 tyg.
Nalewka z pigwy
Czas przygotowania:
30 min.

To jednak z najbardziej lubianych nalewek - obok pigwówki, wiśniówki i aroniówki, nalewka gruszkowa króluje w domowych spiżarniach.
Nalewka gruszkowa
Czas przygotowania:
720 min.

Rozgrzewająca nalewka na jesienne chłody.
WIŚNIOWA NALEWKA
Czas przygotowania:
544320 min.

Przygotowanie: 1 rok
Nalewka z rokitnika
Poziom trudności:
Łatwy

Orzechówka - nalewka na wszelkie dolegliwości żołądkowe - bardzo skuteczna! Orzechówka przygotowana z zielonych orzechów włoskich - zrywanych na przełomie czerwca i lipca.
Orzechówka - nalewka zdrowotna
Czas przygotowania:
60 min.

Przygotowanie: 1 godzina
Nalewka Porterówka
Czas przygotowania:
15 min.

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 2 tygodnie