Bardzo szybkie faworki

Ocena:

4.2 (238)

  • 35 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Faworki-przepis na ten karnawałowy specjał znany jest niemal w każdym domu. Kluczem do zrobienia kruchych chrustów jest napowietrzenie masy. Następnie ważnym krokiem jest dodanie do ciasta na faworki spirytusu, wódki lub octu. Faworki dzięki alkoholowi mają ograniczone wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Faworki to przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Faworki zjedzone w czasie karnawału, wedle ludowych podań, są gwarancją szczęścia na cały nowy rok. 

Składniki:

  • masło  30 g

  • mąka  350 g

  • smalec  4 łyżki stołowe

  • żółtko  3 szt.

  • jajka  1 szt.

  • kwaśna śmietana  100 g

  • ocet  1 łyżka stołowa

  • spirytus  1 łyżka stołowa

  • olej  5 łyżek stołowych

  • cukier puder  2 łyżki stołowe

Bardzo szybkie faworki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Faworki-przepis na bardzo szybkie ciasto:
    Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto na faworki. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniutko je rozwałkować i nożem wykrawać długie prostokąty. Następnie należy nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstały środek i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Potem faworki należy posypać cukrem pudrem. Faworki podczas pieczenia powinny zacząć bąbelkować. Aby tak się stało powinny być bardzo cieniutko rozwałkowane.

Porady

Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić faworki?

Aby faworki były kruche i chrupiące należy je odpowiednio napowietrzyć. Podczas składania ciasta należy z całej siły uderzać o blat stolnicy oraz tłuc wałkiem. Dzięki temu faworki będą miały lekką i delikatną strukturę.

Jaka mąka do faworków?

Aby faworki były kruche i chrupiące należy je zrobić na mące pszennej typu 450 albo na mące krupczatce. Po wykonaniu ciasta na faworki należy je cienko rozwałkować na 3-5 mm i smażyć na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Dodatek octu lub spirytusu sprawi, że faworki nie wchłonął tłuszczu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne