Bardzo szybkie faworki

Faworki robi sie je naprawde szybko,latwo i zawsze wychodza! a poza tym sa przepyszne!

DeseryfaworkiPrzekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.23 z 231 głosów)

Składniki:

  • 35 dag mąki
  • 3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
  • 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
  • smalec lub olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepis:
  • Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu
  • odcinać niewielkie kawałki, cieniutko je rozwałkować i
  • nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden
  • koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem
  • posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie
  • bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko
  • rozwałkowane.
  • Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.
  • Rada: Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto
  • tłuszczu podczas smażenia.
  • Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze
  • przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu
  • cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
  • Ja osobiście dodaję ocet do faworków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy