Faworki-przepis na ten karnawałowy specjał znany jest niemal w każdym domu. Kluczem do zrobienia kruchych chrustów jest napowietrzenie masy. Następnie ważnym krokiem jest dodanie do ciasta na faworki spirytusu, wódki lub octu. Faworki dzięki alkoholowi mają ograniczone wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Faworki to przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Faworki zjedzone w czasie karnawału, wedle ludowych podań, są gwarancją szczęścia na cały nowy rok.
Fot.iStock
Porady
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Aby faworki były kruche i chrupiące należy je odpowiednio napowietrzyć. Podczas składania ciasta należy z całej siły uderzać o blat stolnicy oraz tłuc wałkiem. Dzięki temu faworki będą miały lekką i delikatną strukturę.
Aby faworki były kruche i chrupiące należy je zrobić na mące pszennej typu 450 albo na mące krupczatce. Po wykonaniu ciasta na faworki należy je cienko rozwałkować na 3-5 mm i smażyć na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Dodatek octu lub spirytusu sprawi, że faworki nie wchłonął tłuszczu.
Komentarze