Śliwowica

Śliwowica to mocna, bardzo słodka i aromatyczna nalewka ze śliwek. To smaczny sposób na szybkie rozgrzanie w zimowe dni – warto ją mieć w domowym barku. Najlepsze do tego trunku są węgierki, na które sezon zaczyna się pod koniec lipca i trwa aż do października. Dlatego czasu na jej przygotowanie jest sporo. Podajemy naszą sprawdzoną recepturę na nalewkę śliwkową.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

alkohole nalewki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 199 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Śliwowica - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Śliwki 1.

    Nalewka: śliwki myjemy, przekrajamy na pół, wyjmujemy pestki i wkładamy owoce do dużego słoja. Do naczynia wrzucamy też kilka pestek i zalewamy wszystko spirytusem. Słoik szczelnie zakręcamy i stawiamy w ciemnym pomieszczeniu na około miesiąc.

  • nalewka 2.

    Syrop: po miesiącu zlewamy nalewkę i wstawiamy ją do lodówki. Z kolei śliwki przekładamy do czystego słoja i zasypujemy je cukrem, po czym zakręcamy naczynie i ponownie odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie zlewamy powstały syrop i dodajemy go do wcześniej odstanej nalewki. Wszystko dokładnie mieszamy, filtrujemy przez gazę i przelewamy do ozdobnej butelki lub karafki. Śliwowica najlepiej smakuje po 2–3 miesiącach leżakowania.

Porady

  • Jakie śliwki do śliwowicy? Zawsze dobrze sprawdzają się węgierki. Musimy jednak pamiętać, aby wybierać te dojrzałe i bez żadnych uszkodzeń. Robaczywe czy obite śliwki zepsują całą nalewkę.
  • Żeby śliwowica była klarowna, warto ją przefiltrować przez gazę lub płócienny materiał. Można też użyć do tego papierowych filtrów do kawy.
  • W zależności od tego, jak mocne alkohole lubimy, nalewkę ze śliwek możemy zrobić na wódce lub spirytusie.
  • Domowa śliwowica to świetny dodatek do zimowej herbaty. Wystarczy wlać łyżkę alkoholu do naparu i dodać cynamon oraz plasterki cytrusów.
  • Po zlaniu śliwowicy, nie wyrzucajmy owoców! Śliwki z nalewki świetnie pasują do wszelkiego rodzaju ciast, tortów i deserów. Alkoholowe owoce można też zanurzyć w polewie czekoladowej lub rozpuszczonej czekoladzie. Takie domowe śliwki w czekoladzie dla dorosłych zrobią furorę na imprezach.

Notka redakcyjna

Śliwowica i inne nalewki

W Polsce nalewki w domu przygotowywane są często i chętnie. Cały proces jest bardzo prosty, a do tego możemy uwzględnić swoje upodobania smakowe. To też świetny pomysł na prezent dla dorosłych na różne okazje.

Domowa nalewka daje szerokie pole do popisu, gdyż można ją zrobić na setki sposobów. Taki napitek przygotujemy niemal ze wszystkich owoców, ale najpopularniejsza jest oczywiście cytrynówka, wiśniówka, nalewka z malin, gruszek czy jabłek. Innym pysznym pomysłem na napitki są nalewka z orzecha włoskiego, mięty, czarnego bzu, pigwy, dzikiej róży, jarzębiny lub mniszka lekarskiego. Te napoje z prądem nie tylko rozgrzewają, ale są też fantastycznym naturalnym sposobem na przeziębienie, niestrawność i wiele innych dolegliwości. Bo nalewki to nie tylko alkohol, wiele z nich ma też właściwości lecznicze.


Dodatki do śliwowicy

Nalewkę śliwkową można wzbogacić różnymi dodatkami smakowymi. Świetnie sprawdzi się na przykład wanilia, kardamon, goździki, cynamon czy imbir. Przepis na śliwowicę ze świeżych śliwek można przygotować też z dodatkiem suszonych śliwek. Jej smak będzie głębszy, będzie słodsza i bardziej intensywna. W zależności od wybranych składników smak będzie się różnił. Z przyprawami będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca i wprost idealna na święta. Możemy również przygotować mieszanki owocowe. Śliwki dobrze komponują się z jabłkami i z wiśniami.


Domowa śliwowica – to prostsze niż myślisz

Klasyczna śliwowica to mocny alkohol, który powstaje w procesie destylacji. Najpopularniejsza jest oczywiście Śliwowica Łącka, pędzona według tradycyjnej receptury. Ten smak i aromat możemy jednak łatwo odtworzyć w domu, przygotowując nalewkę ze śliwek. Przepis jest banalnie prosty, a czas jego przygotowania to dosłownie kilka minut. Dalej nalewka robi się już sama, a my musimy tylko cierpliwie czekać.


Śliwowica – najprostszy przepis

Najprostszy przepis na nalewkę polega na zasypaniu owoców cukrem i odstawieniu tej mieszanki na 3-4 tygodnie. Następnie powstały syrop łączymy z alkoholem. Można też od razu wymieszać świeże owoce z cukrem i alkoholem. Taką mieszankę odstawiamy na kilka tygodni, ale musimy ją regularnie mieszać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy