REKLAMA
Śliwowica to smaczny sposób na szybkie rozgrzanie w zimowe dni. Idealna nalewka powinna być mocna, ale jednocześnie bardzo słodka i aromatyczna. Jak zrobić ją w domu? Zobacz naszą sprawdzoną recepturę i przygotuj ją na długie, zimowe dni!
istock
Nalewka: Śliwki myjemy, przekrajamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy owoce do dużego słoja. Do naczynia wrzucamy też kilka pestek i zalewamy wszystko spirytusem. Słoik szczelnie zakręcamy i stawiamy w ciemnym pomieszczeniu na około miesiąc.
Syrop: Po miesiącu zlewamy nalewkę i wstawiamy ją do lodówki. Z kolei śliwki przekładamy do czystego słoja i zasypujemy je cukrem, po czym zakręcamy naczynie i ponownie odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie zlewamy powstały syrop i dodajemy go do wcześniej zlanej nalewki. Wszystko dokładnie mieszamy, filtrujemy przez gazę i przelewamy do ozdobnej butelki lub karafki. Taki napitek najlepiej smakuje po 2-3 miesiącach leżakowania.
Porady
- Jakie śliwki do nalewki? Zawsze dobrze sprawdzają się węgierki. Musimy jednak pamiętać, aby wybierać te dojrzałe i bez żadnych uszkodzeń. Robaczywe czy obite śliwki zepsują całą nalewkę.
- Aby nalewka była klarowna, warto ją przefiltrować przez gazę lub płócienny materiał. Można też użyć do tego papierowych filtrów do kawy.
- W zależności od tego, jak mocne alkohole lubimy, nalewkę ze śliwek możemy zrobić na wódce lub spirytusie.
- Domowa śliwowica to świetny dodatek do zimowej herbaty. Wystarczy wlać łyżkę alkoholu do naparu i dodać cynamon oraz plasterki cytrusów.
- Po zlaniu śliwowicy, nie wyrzucaj owoców! Śliwki z nalewki świetnie pasują do wszelkiego rodzaju ciast, tortów i deserów. Takie alkoholowe śliwki można też zanurzyć w polewie czekoladowej lub rozpuszczonej czekoladzie. Takie domowe śliwki w czekoladzie dla dorosłych zrobią furorę na imprezach.
Klasyczna śliwowica to mocny alkohol, który powstaje w procesie destylacji. Najpopularniejsza jest oczywiście Śliwowica Łącka, pędzona według tradycyjnej receptury. Ten smak i aromat możemy jednak łatwo odtworzyć w domu, przygotowując nalewkę ze śliwek. Przepis jest banalnie prosty, a czas jego przygotowania to dosłownie kilka minut. Dalej nalewka robi się już sama, a my musimy tylko cierpliwie czekać.
Najprostszy przepis na nalewkę polega na zasypaniu owoców cukrem i odstawieniu tej mieszanki na 3-4 tygodnie. Następnie powstały syrop łączymy z alkoholem. Można też od razu wymieszać świeże owoce z cukrem i alkoholem. Taką mieszankę odstawiamy na kilka tygodni, ale musimy ją regularnie mieszać.
Domowa nalewka to szerokie pole do popisu, gdyż można ją zrobić na setki sposobów. Taki napitek przygotujemy niemal ze wszystkich owoców, ale najpopularniejsza jest oczywiście cytrynówka, wiśniówka, nalewka z malin, gruszek czy jabłek. Innym pysznym pomysłem na napitki są nalewka z orzecha włoskiego, mięty, czarnego bzu, pigwy, dzikiej róży, jarzębiny lub mniszka lekarskiego. Te napoje z prądem nie tylko rozgrzewają, ale są też fantastycznym naturalnym sposobem na przeziębienie, niestrawność i wiele innych dolegliwości.
Nalewkę ze śliwek można wzbogacić różnymi dodatkami smakowymi. Świetnie sprawdzi się na przykład wanilia, kardamon, goździki, cynamon czy imbir. Przepis na śliwowicę ze świeżych śliwek można przygotować też z dodatkiem suszonych śliwek.
Komentarze