Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży to jeden z domowych przetworów dla dorosłych. Karafka z tym specjałem to dodatek do sycącego, tłustszego obiadu. Nalewka z dzikiej róży może być też dozowana do tzw. herbatki z prądem w chłodne, zimowe wieczory.

nalewki

Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.11 z 248 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Owoce dzikiej róży umyć. Ponacinać z jednej strony, usunąć pesteczki, wypłukać i osączyć. Wrzucić do karafki lub słoja, przesypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie, by puściły sok.
  • 2.Po tym czasie wlać wódkę, szczelnie zamknąć naczynie i znów odstawić na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać. Przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, rozlać do butelek. Zakorkować, przenieść w ciemne miejsce. Nalewka powinna dojrzewać od 2 do 4 miesięcy.

Porady

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna! Ważne, aby nastawić nalewkę z dzikiej róży w odpowiednim czasie - przyda się do tego odpowiednia karafka, która najlepiej przechowa domowy alkohol.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy