Nalewka z dzikiej róży

Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 2–4 miesiące

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.11 z 241 głosów)

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 3/4 l czystej wódki
  • 60 dag cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce dzikiej róży umyć. Ponacinać z jednej strony, usunąć pesteczki, wypłukać i osączyć.
  • Wrzucić do karafki lub słoja, przesypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie, by puściły sok.
  • Po tym czasie wlać wódkę, szczelnie zamknąć naczynie i znów odstawić na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać.
  • Przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, rozlać do butelek. Zakorkować, przenieść w ciemne miejsce. Nalewka powinna dojrzewać od 2 do 4 miesięcy.

Porady

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: