Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży nie tylko smakuje obłędnie, lecz także ma właściwości prozdrowotne. To jeden z domowych przetworów dla dorosłych, który warto mieć w spiżarni. Karafka z tym specjałem to świetny dodatek do sycącego, tłustszego obiadu, bo wspomaga trawienie. Może być też dozowana do tzw. herbatki z prądem w chłodne, zimowe wieczory. Podajemy sprawdzony i tradycyjny przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

nalewki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.1 z 252 głosów)


Nalewka z dzikiej róży - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie owoców dzikiej róży: najpierw trzeba je umyć. Następnie usuwamy szypułki i odcinamy końcówki z każdej strony. Pestek nie usuwamy. Na koniec owoce nakłuwamy.

  • 2.

    Zasypywanie cukrem: owoce róży wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 tygodnie, by puściły sok.

  • 3.

    Roztwór alkoholowy: wódkę i spirytus mieszamy ze sobą.

  • 4.

    Maceracja: owoce zalewamy roztworem alkoholowym. Słój szczelnie zakręcamy, żeby alkohol nie odparował. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Co najmniej raz dziennie należy zamieszać nalewkę, przechylając słoik – bez odkręcania.

  • 5.

    Filtrowanie: nalewkę przelewamy przez gazę lub filtr do kawy, rozlewamy do butelek lub karafki. Zamykamy szczelnie.

  • 6.

    Przechowywanie: odkładamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka z dzikiej róży powinna dojrzewać od 2 do 4 miesięcy. Im dłużej będzie stała, tym lepiej.

Porady

  • Jeśli chcemy, żeby nalewka dzikiej róży była jeszcze bardziej esencjonalna, zachowujemy owoce po przefiltrowaniu. Następnie rozgniatamy je i znowu filtrujemy. Tak uzyskany sok dolewamy do nalewki.
  • Owoce z dzikiej róży z nalewki można wykorzystać jako dodatek do ciast dla dorosłych. Można zrobić z nich też konfiturę.
  • Nalewka z dzikiej róży świetnie nadaje się do nasączania biszkoptów do tortu. Dzięki niej deser zyska niesamowity aromat i smak.
  • Jeśli chcemy uzyskać mocny alkohol to możemy przygotować nalewką z dzikiej róży na spirytusie. Polecamy jednak rozrobić go z wodą (do 250 ml), inaczej owoce mogę się sparzyć. Jeśli jednak wolimy słabsze trunki to wystarczy zalać różę wódką.
  • Owoce zbieramy od razu po pierwszych przymrozkach, dzięki temu nie będą gorzkie. Ale możemy też zrobić nalewkę z mrożonej dzikiej róży – zrywamy wcześniej i wkładamy na 24 godziny do zamrażalnika.
  • Żeby nalewka z owoców dzikiej róży pięknie prezentowała się na stole, warto przelać ją do karafki.

Notka redakcyjna

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży to napój alkoholowy o wyrazistym smaku. Robi się ją najczęściej z owoców dzikiej róży, lecz czasami również z płatków tego krzewu. Pochodzi z Litwy, dlatego bywa nazywany Żenichą Wschodnią. Trunek ceni się ze względu na jej cenne właściwości zdrowotne, gdyż pozwala dostarczyć do organizmu sporej dawki witaminy C. Dlatego warto pić ją zwłaszcza w okresie jesienno–zimowym, żeby wzmocnić odporność. Nalewka z dzikiej róży ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy, dlatego to też świetny dodatek do cięższych dań, które częściej jemy w chłodniejsze dni.

Przedstawiamy kilka cennych wskazówek, które pomogą w przygotowaniu różanej nalewki. Podpowiadamy również, kiedy najlepiej zbierać owoce i płatki.

 

Nalewka z dzikiej róży: kiedy zbierać owoce?

Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać tuż po pierwszych przymrozkach, kiedy są już w pełni dojrzałe, miękkie, słodkie i wyraziście czerwone. Zyskują wtedy najlepszy smak i cenne właściwości zdrowotne. Takie lekko przemrożone owoce nie będą gorzkie.

W Polsce dzika róża występuje pospolicie – rośnie na kolczastym krzewie osiągającym do trzech metrów wysokości. Najczęściej można ją spotkać w okolicach lasów, łąk i zarośli. Warto się pospieszyć, ponieważ owoce dzikiej róży są przysmakiem nie tylko dla ludzi, lecz także ptaków.

Owoce dzikiej róży łatwo rozpoznać po ich owalnym kształcie i długości około 2 centymetrów. Zerwane przed przymrozkami warto przemrozić w domowej zamrażarce.

Alternatywą będzie nalewka z płatków dzikiej róży, którą robi się zazwyczaj nieco wcześniej. Zbieramy je od maja do lipca. Białe końcówki płatków najlepiej oderwać, gdyż mogą nadać napojowi zbytniej goryczki.


Nalewka z dzikiej róży – przepisy

Nalewka z owoców dzikiej róży wychodzi najlepiej na wódce i spirytusie. W przepisie nie powinno również zabraknąć cukru lub miodu. Oprócz tego w celu podkreślenia smaku i nadania aromatu warto dodać liście mięty i sok z cytryny. Z kolei, jeśli chcemy, żeby była jeszcze bardziej rozgrzewająca, polecamy dodać do niej przyprawy korzenne – świetnie sprawdzą się goździki, kardamon oraz cynamon. Dzika róża dobrze komponuje się również z innymi owocami, np. pigwą, wiśnią czy aronią. Można więc eksperymentować ze smakami.


Kiedy podawać nalewkę z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży na spirytusie sprawdzi się świetnie na różnego typu imprezach w gronie dorosłych, np. na sylwestra, wieczór panieński i kawalerski, urodziny lub imieniny. Dobrze smakuje zarówno pita w czystej formie, podawana z lodem, dodawana do herbaty czy łączona z dżemem czy innymi domowymi przetworami. Często podaje się ją do sytego, tłustego obiadu, ponieważ działa pozytywnie na trawienie. 

Wypróbuj też prosty i szybki przepis na nalewkę z pigwy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy