REKLAMA

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży to jeden z domowych przetworów dla dorosłych. Karafka z tym specjałem to dodatek do sycącego, tłustszego obiadu. Nalewka z dzikiej róży może być też dozowana do tzw. herbatki z prądem w chłodne, zimowe wieczory.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

nalewki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.1 z 250 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Dzika róża 1.

    Owoce dzikiej róży umyć. Ponacinać z jednej strony, usunąć pesteczki, wypłukać i osączyć. Wrzucić do karafki lub słoja, przesypać cukrem. Odstawić na 2 tygodnie, by puściły sok.

  • Nalewka z dzikiej róży 2.

    Po tym czasie wlać wódkę, szczelnie zamknąć naczynie i znów odstawić na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać. Przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, rozlać do butelek. Zakorkować, przenieść w ciemne miejsce. Nalewka z dzikiej róży Dzikpowinna dojrzewać od 2 do 4 miesięcy.

Porady

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna! Ważne, aby nastawić nalewkę z dzikiej róży w odpowiednim czasie - przyda się do tego odpowiednia karafka, która najlepiej przechowa domowy alkohol.

Nalewka z dzikiej róży: kiedy zbierać?

Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać tuż po pierwszych przymrozkach, kiedy są już w pełni dojrzałe, miękkie, słodkie i wyraziście czerwone. Zyskują wtedy najlepszy smak i cenne właściwości zdrowotne. W Polsce dzika róża występuje pospolicie – rośnie na kolczastym krzewie osiągającym do trzech metrów wysokości. Najczęściej można ją spotkać w okolicach lasów, łąk i zarośli. Warto się pospieszyć, ponieważ owoce dzikiej róży są przysmakiem nie tylko dla ludzi, lecz także ptaków. Owoce dzikiej róży łatwo rozpoznać po ich owalnym kształcie i długości około 2 centymetrów. Dziką różę zerwaną przed przymrozkami warto przymrozić w domowej zamrażarce. Płatki na nalewkę z dzikiej róży należy natomiast zbierać od maja do lipca. Białe końcówki płatków najlepiej oderwać, gdyż mogą nadać napojowi zbytniej goryczki. Jeśli natomiast szukacie jeszcze delikatniejszego domowego trunku, koniecznie wypróbujcie przepis na nalewkę z truskawek.

Notka redakcyjna

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży to napój alkoholowy o wyrazistym smaku. Robi się go najczęściej z owoców dzikiej róży, lecz czasami również z płatków tego krzewu. Pochodzi z Litwy, dlatego bywa nazywany Żenichą Wschodnią. Nalewkę taką ceni się ze względu na jej cenne właściwości zdrowotne, gdyż pozwala dostarczyć do organizmu sporej dawki witaminy C. Dlatego warto pić ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność. Przedstawiamy kilka cennych wskazówek, które pomogą w przygotowaniu różanej nalewki. Podpowiadamy również, kiedy najlepiej zbierać owoce i płatki.

Przepis na nalewkę z dzikiej róży

Nalewka z owoców dzikiej róży wychodzi najlepiej na wódce i spirytusie. W przepisie nie powinno również zabraknąć cukru lub miodu. Oprócz tego w celu podkreślenia smaku i nadania aromatu warto dodać liście mięty i sok z cytryny. Aby nalewka z róży nabrała rozgrzewających właściwości, polecamy dodać do niej przyprawy korzenne – świetnie sprawdzą się goździki, kardamon oraz cynamon. Dzika róża dobrze komponuje się również z innymi owocami, np. pigwą, wiśnią czy aronią. Można więc eksperymentować ze smakami. 
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie sprawdzi się świetnie na różnego typu imprezach w gronie dorosłych, takich jak zwłaszcza Andrzejki, sylwestra, wieczór panieński i kawalerski, urodziny czy imieniny. Dobrze smakuje zarówno pita w czystej formie, podawana z lodem, dodawana do herbaty czy łączona z dżemem czy innymi domowymi przetworami. Często podaje się ją do sytego, tłustego obiadu, ponieważ działa pozytywnie na trawienie.  

Wypróbuj też prosty i szybki przepis na nalewkę malinową!

Jak zrobić nalewkę z dzikiej róży?

Nalewka z róży jadalnej powinna zostać przygotowana z dojrzałych, umytych i pozbawionych pestek owoców. Przed zalaniem owoców alkoholem należy umieścić je w karafce lub słoju i zasypać cukrem. Powinny leżeć w naczyniu przez około 14 dni, aby zdążyły puścić sok. Następnie można już dolać alkohol i przechowywać owoce przez kolejne 2 tygodnie. Wskazane jest potrząsanie napoju co jakiś czas. Nalewka z dzikiej róży będzie gotowa do picia po jej przefiltrowaniu przez gazę. Można ją już wtedy rozlać do butelek, zakorkować i przechowywać w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po kilku miesiącach.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy