Lecznicza nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu to idealny sposób na wykorzystanie tej niezwykłej rośliny, która jest doskonale znana ze swoich właściwości leczniczych. Już nasze babcie zdawały sobie z tego sprawę przygotowując między innymi soki z czarnego bzu na wiele dolegliwości, które je trapiły. Warto więc spróbować tego niezwykłego trunku, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto choć raz go spróbuje. Zwłaszcza że przepis na taką pyszną nalewkę jest banalnie prosty.

dodany przez: mojegotowanie

Napoje alkohole nalewki

Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czarny bez 1.

    Owoce czarnego bzu myjemy, przekładamy do dużego słoja lub słojów i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na minimum miesiąc. Po tym czasie filtrujemy alkoholową bazę na nalewkę - owoce można wykorzystać do deserów lub ciast. Z wody i cukru przygotowujemy syrop, przestudzamy go i łączymy z alkoholem w słoju. Szczelnie zakręcamy, odstawiamy nalewkę z czarnego bzu na 7 dni. Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i postawić na 6 miesięcy w ciemnym i średnio chłodnym miejscu.

Porady

  • By trunek uzyskał pełnie smaku należy wybrać mocno dojrzałe owoce czarnego bzu.
  • Nalewka z bzu powinna odpowiednio długo leżakować. Niektórzy czekają nawet rok by spróbować swojego wyrobu.

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Notka redakcyjna

Nalewka z czarnego bzu: przepis

Nalewka z czarnego bzu staje się w końcu coraz popularniejsza, choć o jej właściwościach doskonale wiemy już od bardzo dawna. Owoce tej rośliny zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin, a zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu oraz składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód, glin i żelazo. Oprócz tego są one też bogate w kwasy owocowe, pektyny, antocyjany oraz garbniki. Wszystkie te elementy sprawiają, że spożywanie soków i nalewek z kwiatów bzu ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie naszych organizmów.

Niezależnie od tego, z jakiego przepisu na nalewkę skorzystamy możemy liczyć na to, że zawarte w niej składniki będą pomocne w ochronie naszego układu krwionośnego i usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Owoce czarnego bzu mogą również działać przeczyszczająco, napotnie, moczopędnie i przeciwbólowo. Roślinę tę wykorzystuje się ponadto w leczeniu stanów zapalnych żołądka oraz jelit, łuszczycy oraz suchego kaszlu, a także w łagodzeniu bólów związanych z rwą kulszową czy nerwobólami.

Nalewka z czarnego bzu na spirytusie

Nalewka z owoców czarnego bzu jest pyszna, a do tego ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Mimo więc tego, iż jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, warto uzbroić się w cierpliwość i sporządzić odpowiednio duży zapas nalewki. W zdecydowanej większości w przepisach na te domowe trunki wykorzystywany jest wyłącznie spirytus. Zdarza się jednak, że niektórzy decydują się na zmieszanie spirytusu z wódką w zmiennych proporcjach. Wpływa to przede wszystkim na to, jak mocna będzie taka nalewka, więc w tym przypadku wiele zależy od naszych osobistych upodobań.

Jedną z najważniejszych rzeczy, o której musimy pamiętać podczas robienia takiej nalewki jest to, aby dokładnie oczyścić owoce z szypułek. Są one gorzkie i przez to mogą mieć negatywny wpływ na smak całej nalewki. Oczywiście należy też wybierać owoce mocno dojrzałe, tak by możliwe było uzyskanie z nich pełni smaku czarnego bzu.

Jak zrobić nalewkę z czarnego bzu?

Nalewka z czarnego bzu bez gotowania to najprostszy przepis na jej przygotowanie. Nic więc dziwnego, że cieszy się on największym zainteresowanie wśród osób, które chcą spróbować przyrządzić ten zdrowotny trunek. W pierwszym kroku wystarczy bowiem oczyścić i opłukać owoce, wsypać je do szklanego naczynia i zalać spirytusem. Po szczelnym zamknięciu naczynia należy trzymać taką miksturę w ciepłym miejscu przynajmniej miesiąc.

Dopiero po tym czasie można zlać powstały trunek, dodać do niego syrop przygotowany z wody i cukru i ponownie odstawić na tydzień. Wówczas przychodzi czas na przefiltrowanie i rozlanie nalewki do butelek, które szczelnie zamknięte muszą zostać ustawione w zaciemnionym i dość chłodnym miejscu na całe pół roku.

Dla wielu osób może się to wydawać bardzo długi okres czasu, ale właśnie dzięki takiemu leżakowaniu wydobędziemy z trunku wszystko, co najlepsze, a sama nalewka nabierze wyjątkowego smaku. Są zresztą i tacy smakosze, którzy czekają na spróbowanie swojego wyrobu z czarnego bzu nawet rok.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy