Lecznicza nalewka z czarnego bzu

Nalewka i czarny bez to pomysł mojej babci na zimowe zapasy. Odpowiednio przygotowana nalewka sprawi, że czarny bez ujawni swoje najcenniejsze właściwości. Nalewka z czarnego bzu jest pyszna!

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 3.05 z 20 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • czarny bez - dojrzałe owoce 1 kg
  • spirytus 96 % - 1 l
  • syrop cukrowy:
  • woda 500 ml
  • cukier 250 g

Przygotowanie

  1. Czarny bez szybko opłukać na sicie, włożyć do gąsiora i zalać spirytusem.
  2. Trzymać w szczelnie zamkniętym gąsiorze w ciepłym miejscu przez miesiąc.
  3. Po tym czasie zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną.
  4. Dolać do przygotowanego wcześniej syropu z wody i cukru.
  5. Zamknąć gąsior, a nalewkę z czarnego bzu odstawić na 7 dni.
  6. Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i postawić na 6 miesięcy w ciemnym i średnio chłodnym miejscu.
  7. Jak powtarzała moja babcia, nalewka i czarny bez działają napotnie i moczopędnie, czyszczą krew, uśmierzają gorączkę.
  8. Ponadto nalewka z czarnego bzu pomaga w przewlekłych zaparciach.

Wskazówki

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

napoje nalewki nalewka oczyszcza organizm napotna przeciwgorączkowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze