Lecznicza nalewka z czarnego bzu

Nalewka i czarny bez to pomysł mojej babci na zimowe zapasy. Odpowiednio przygotowana nalewka sprawi, że czarny bez ujawni swoje najcenniejsze właściwości. Nalewka z czarnego bzu jest pyszna!

Napojealkoholenalewki

Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.37 z 178 głosów)

Składniki:

  • czarny bez - dojrzałe owoce 1 kg
  • spirytus 96 % - 1 l
  • syrop cukrowy:
  • woda 500 ml
  • cukier 250 g

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czarny bez szybko opłukać na sicie, włożyć do gąsiora i zalać spirytusem.
  • Trzymać w szczelnie zamkniętym gąsiorze w ciepłym miejscu przez miesiąc.
  • Po tym czasie zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną.
  • Dolać do przygotowanego wcześniej syropu z wody i cukru.
  • Zamknąć gąsior, a nalewkę z czarnego bzu odstawić na 7 dni.
  • Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i postawić na 6 miesięcy w ciemnym i średnio chłodnym miejscu.
  • Jak powtarzała moja babcia, nalewka i czarny bez działają napotnie i moczopędnie, czyszczą krew, uśmierzają gorączkę.
  • Ponadto nalewka z czarnego bzu pomaga w przewlekłych zaparciach.

Porady

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
PROSTY SOK NA ZIME

pavla

SOK Z CZARNEGO BZU