Nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu ma właściwości lecznicze – to idealny sposób na wykorzystanie tej niezwykłej rośliny. Już nasze babcie zdawały sobie z tego sprawę, przygotowując między innymi soki z czarnego bzu na wiele dolegliwości. Warto więc spróbować tego niezwykłego trunku, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto choć raz go spróbuje. Zwłaszcza, że przepis na taką pyszną nalewkę z owoców czarnego bzu jest banalnie prosty.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

alkohole nalewki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 185 głosów)

Nalewka z czarnego bzu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: owoce czarnego bzu myjemy, przekładamy do dużego słoja lub słojów i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na minimum miesiąc. Po tym czasie filtrujemy alkoholową bazę na nalewkę. Przelewamy ją przez sitko lub gazę, tak żeby został nam sam płyn.

  • 2.

    Nalewka z czarnego bzu – przepis: z wody i cukru przygotowujemy syrop, przestudzamy go i łączymy z alkoholem w słoju. Szczelnie zakręcamy, odstawiamy na 7 dni. Po tygodniu ponownie filtrujemy płyn i przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne i średnio chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka z czarnego bzu jest gotowa do picia.

Porady

  • Nalewka z czarnego bzu uzyska pełnię smaku, jeśli zastosujemy mocno dojrzałe owoce.
  • Nalewka z bzu powinna odpowiednio długo leżakować. Niektórzy czekają nawet rok, by spróbować swojego wyrobu.
  • Owoce czarnego bzu, które zostały nam z przygotowania nalewki można i warto wykorzystać do deserów lub ciast i tortów. Oczywiście tylko tych dla dorosłych.
  • Ta wyjątkowa roślina daje nam wiele możliwości, z powodzeniem możemy zrobić również nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Robi się ją od mają do lipca.
  • Nalewkę z czarnego bzu można przygotować też z innymi sezonowymi owocami, o podobnych właściwościach, np. z aronią, która ma wysoką zawartość witaminy C.

Polecamy też syrop z kwiatów czarnego bzu.


Notka redakcyjna

Nalewka z czarnego bzu: właściwości

Nalewka z czarnego bzu staje się w końcu coraz popularniejsza, choć o jej właściwościach doskonale wiemy już od bardzo dawna. Owoce tej rośliny zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin, a zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu oraz składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód, glin i żelazo. Oprócz tego są one też bogate w kwasy owocowe, pektyny, antocyjany oraz garbniki. Wszystkie te elementy sprawiają, że spożywanie soków i nalewek z kwiatów czarnego bzu ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.


Niezależnie od tego, z jakiego przepisu na nalewkę skorzystamy możemy liczyć na to, że zawarte w niej składniki będą pomocne w ochronie naszego układu krwionośnego i usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Owoce czarnego bzu mogą również działać przeczyszczająco, napotnie, moczopędnie i przeciwbólowo. Roślinę tę wykorzystuje się ponadto w leczeniu stanów zapalnych żołądka oraz jelit, łuszczycy oraz suchego kaszlu, a także w łagodzeniu bólów związanych z rwą kulszową czy nerwobólami.


Nalewka z czarnego bzu na spirytusie

Nalewka z owoców czarnego bzu jest pyszna, a do tego ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Mimo więc tego, iż jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, warto uzbroić się w cierpliwość i sporządzić odpowiednio duży zapas. W zdecydowanej większości w przepisach na te domowe trunki wykorzystywany jest wyłącznie spirytus. Zdarza się jednak, że niektórzy decydują się na zmieszanie spirytusu z wódką w zmiennych proporcjach. Wpływa to przede wszystkim na to, jak mocna będzie taka nalewka, więc w tym przypadku wiele zależy od naszych osobistych upodobań.


Jedną z najważniejszych rzeczy, o której musimy pamiętać podczas robienia takiej nalewki z czarnego bzu jest to, by dokładnie oczyścić owoce z szypułek. Są one gorzkie i przez to mogą mieć negatywny wpływ na smak. Oczywiście należy też wybierać owoce mocno dojrzałe, tak by możliwe było uzyskanie z nich pełni smaku i słodyczy czarnego bzu.


A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy