Nalewka miętowa - orzeźwiająca i aromatyczna

Nalewka miętowa według przepisu z zeszytu babci. Przedstawiamy tradycyjny przepis na nalewkę z mięty przekazywany z pokolenia na pokolenie. Z czym podawać nalewkę z mięty? Nalewka z mięty i cytryny - czy to dobre połączenie? Miętówka na wódce czy na spirytusie? Ile trwa robienie nalewki miętowej? O tym wszystkim i nie tylko w dalszej części artykułu. Zapraszamy!

dodany przez: Kulinarna Ania

alkohole nalewki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.18 z 206 głosów)

Nalewka miętowa - orzeźwiająca i aromatyczna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięta świeża 1.

    Na samym początku należy odpowiednio przygotować miętę. Zrywamy listki mięty, przekładamy do dużego słoja, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby puściły trochę soku. Wlewamy alkohol. Słój zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Ważne, aby na słój nie świeciło bezpośrednio słońce. Po tym czasie zlewamy płyn do oddzielnego naczynia.

  • Cukier w wodzie 2.

    Następnie z wody i cukru gotujemy syrop - do całkowitego rozpuszczenia cukru. Potem należy go przestudzić i połączyć z miętowy alkoholem. Całość przesączamy przez filtr do kawy i rozlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Nalewka z mięty powinna leżakować przynajmniej pół roku w piwnicy lub innym chłodnym, ciemnym miejscu. Potem już w pełni można cieszyć się jej smakiem.

Porady

  • Nalewka miętowa przygotowywana jest na mieszance wódki 40% i spirytusu 95%. Jeśli wolimy łagodniejsze lub mocniejsze alkohole, możemy te proporcje zmienić.
  • Świetną orzeźwiającą wersją nalewki jest nalewka z mięty i cytryny. Jest pyszna i odpowiednio przygotowania zachowa swoje właściwości odżywcze.
  • Przy problemach żołądkowych poleca się wypić niewielką ilość nalewki miętowej bez cukru. Jest ona mocno ziołowa i ma bardzo ostry smak, dlatego raczej spożywa się ją w konkretnych przypadkach do pobudzenia pracy żołądka. Poleca się zwłaszcza nalewkę z mięty pieprzowej.

 


Notka redakcyjna

Jak zrobić nalewkę z mięty?

Oryginalna receptura mówi o zalaniu listków mięty z ewentualnymi dodatkami takimi jak cytryna czy miód roztworem alkoholowym o mocy mniej więcej 70 procent. Wtedy następuje proces maceracji, w którego wyniku powstaje nalew. Nalew należy zlać do oddzielnego szkła, a następnie pozostawioną miętę zasypać cukrem lub zalać miodem. Taki przepis na miętówkę jest znany, sprawdzony i pielęgnowany przez lata. Taka miętówka domowa zawiera wiele wartości zdrowotnych i dzięki odpowiedniemu przygotowaniu większość z nich zostaje zachowana.

Na czym zrobić nalewkę miętową?

Jaki alkohol będzie odpowiedni do przygotowania miętówki z cytryną to zależy od indywidualnych preferencji. Tradycyjna receptura opiera się na bardzo mocnym alkoholu, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć 40 procentowej wódki, albo nawet rozcieńczyć ją z wodą. Wódka z miętą już niejednokrotnie była mieszana. Wszystko zależy od tego jaki trunek chcemy uzyskać. Można korzystać ze sprawdzonych przepisów, co jest przez nas polecane jeżeli nie ma się dużego doświadczenia z nalewkami. Ewentualnie można starać się samemu metodą prób i błędów odnaleźć swój smak.

Nalewka miętowa - jak zachować kolor?

Nalewka miętowa robi niesamowity efekt nie tylko przez smak ale również przez piękny kolor. Do tego by faktycznie wyszła ciemnozielona barwa nalewki należy użyć dużej ilości młodych listków mięty. Najlepiej mięty pieprzowej i najlepiej z własnego ogródka lub ogródka sąsiada, ponieważ taka jest najbardziej intensywna.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy