Orzeźwiająca nalewka miętowa

Prosta, a pyszna nalewka miętowa. Trunek warto podać po tłustym i sycącym posiłku. U mnie nalewka miętowa ma nieco jaśniejszy kolor, bo dodaję cytrynę. Przepis poniżej.

alkoholenalewki

Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.19 z 205 głosów)

Składniki:

  • * 12-13 łodyżek z listkami świeżej mięty (ok.25 cm długości),
  • * 80 dag cukru,
  • * sok z połowy cytryny,
  • * 1 l spirytusu,
  • * 1,5 l wody ,

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów.Wrzucić do słoja min. 3 litrowego i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem.Otrzymamy przepięknej zielonej barwy płyn.Wodę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym i chwilę pogotować,aż otrzymamy delikatny syrop.Wystudzić.Wlać do słoja,wymieszać.Przecedzić naszą nalewkę i rozlać do butelek. Nalewkę miętową odstawić na min. 2 tygodnie. Jeśli chcemy zachować piękny zielony kolor nalewki miętowej można nie dodawać soku z cytryny,który ją rozjaśnia i niestety zmienia kolor na lekko oliwkowy,tak jak na zdjęciu.Czy wybrać smak, czy idealny kolor pozostawiam Wam do wyboru. Nalewka miętowa to i tak dla mnie hit.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy