Róże karnawałowe

Róże karnawałowe przygotowywane są z ciasta na faworki. Różnią się od nich kształtem i dodatkiem konfitury lub marmolady, która przyjemnie przełamuje słodycz chrupiących ciastek. Nakładamy ją do środka usmażonych i przestudzonych kwiatów. Róże z ciasta na faworki to typowo polski przysmak, o którym warto sobie przypomnieć, szczególnie na tłusty czwartek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

faworki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 148 głosów)

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zagniatanie: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne.

  • 2.

    Ubijanie: z ciasta formujemy kulę i przekładamy na stolnicę. Następnie uderzamy je wałkiem, aż powstanie cienki placek. Dwukrotnie składamy na pół i uderzamy ponownie. Czynność tę powtarzamy przez 10–15 min.

  • 3.

    Chłodzenie: ciasto na róże karnawałowe ponownie formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.

  • 4.

    Wałkowanie: wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości 1–2 mm. Przy pomocy szklanek (kieliszków lub kubków) o trzech różnych średnicach wycinamy koła – małe (ok. 3,5 cm), średnie (ok. 4,5 mm) i duże (ok. 6 cm).

  • 5.

    Formowanie róż: koła nacinamy nożem, tworząc 8 płatków na dużym, 8 – na średnim i 6 – na małym kole (nie przecinamy środka). Koła nakładamy jedno na drugie w kolejności od największego do najmniejszego i mocno przyciskamy środek, aby się zlepiły.

  • 6.

    Smażenie: do głębokiej patelni lub garnka wlewamy olej i podgrzewamy, aż będzie gorący (ok. 170°C). Na rozgrzany tłuszcz ostrożnie kładziemy przygotowane róże małym kółkiem do dołu. Smażymy kilkanaście sekund aż będą rumiane, obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 1 min.

  • 7.

    Studzenie: róże wyjmujemy przy pomocy łopatki cedzakowej lub dwóch widelców. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby odczączyć nadmiar tłuszczu.

  • 8.

    Dekoracja: przestudzone ciastka układamy na paterze i posypujemy cukrem pudrem. Na środek każdej róży nakładamy 1 łyżeczkę (ok. 5 g) konfitury.

Porady

  • Gdy ciasto jest odpowiednio cienko rozwałkowane, z przepisu wychodzi ok. 15 róż karnawałowych.
  • Róże z ciasta na faworki same w sobie nie są słodkie. Słodycz zapewnia cukier puder i konfitura dodana później. Jeśli jednak chcemy, aby ciasto na róże karnawałowe było słodkie, wystarczy dodać 15 g cukru pudru w pierwszym kroku. Więcej nie trzeba. Dodatkowy cukier może sprawić, że róże będą przypalać się podczas smażenia.
  • Jeśli nie zależy nam na tym, aby ciastka były wegetariańskie, możemy zastąpić olej smalcem (1 kg).
  • Spirytus można zastąpić wódką lub rumem, który doda przyjemnego aromatu. Faworki róże po usmażeniu nie zawierają już alkoholu, który wyparowuje pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Zamiast konfitury wiśniowej, można użyć różanej lub marmolady – brzoskwiniowej, truskawkowej czy wieloowocowej. Warto sięgnąć po samodzielnie przygotowane przetwory z domowej spiżarni.

Notka redakcyjna

Czemu służy ubijanie ciasta na róże karnawałowe?

Zarówno ciasto na klasyczne faworki, jak i te w kształcie róży należy mocno ubić wałkiem, aby było dobrze napowietrzone. Dzięki temu usmażone z niego ciastka wychodzą lekkie i chrupiące. Pod wpływem ubijania ciasto staje się także bardziej elastyczne, więc łatwiej je potem rozwałkować na bardzo cienki placek.

Ciasto najłatwiej jest ubijać (lub wybijać) drewnianym wałkiem. Gdy na powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza to znak, że jest odpowiednio przygotowane.

Róże karnawałowe z piekarnika

Słodkie ciastka w kształcie róży można przygotować także w piekarniku na dwa sposoby:

  • z ciasta francuskiego – osoby z większa ilością czasu mogą pokusić się o samodzielnie zrobienie ciasta z masła i mąki. Oczywiście o wiele łatwiej i szybciej będzie kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie. Płaty można dodatkowo rozwałkować. Koła wycinamy i nacinamy zgodnie z podstawowym przepisem. Pieczemy 15 min w temperaturze 190°C
  • lub półkruchego – z mąki pszennej, śmietany, żółtek i cukru pudru. Zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce, a potem formujemy z niego róże. Gotowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 25 min.

Róże karnawałowe z ciasta naleśnikowego

Aby zrobić róże z ciasta naleśnikowego, potrzebne są specjalne foremki do rozetek. Można je kupić w sklepach stacjonarnych lub online. Mają różne kształty i przeznaczone są do smażenia ciastek na głębokim tłuszczu.

Ciasto naleśnikowe na róże powinno być trochę bardziej gęste niż standardowe ciasto na naleśniki. Warto dodać alkohol, aby rozetki nie chłonęły tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy