Tort orzechowy z kremem waniliowym

Biszkoptowy tort orzechowy przełożony warstwą kremu waniliowego i kremu orzechowego. Blaty namoczone w syropie pomarańczowym sprawią, że całość nie będzie zbyt słodka czy mdła. Tort orzechowy to hit!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty tort orzechowy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 173 głosów)


Składniki:

  • biszkopt: 8 jajek
  • 160 g cukru
  • 200 g orzechów laskowych (uprażonych)
  • 250 g mąki
  • tłuszcz i mąka do formy
  • krem waniliowy: 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • łyżka mąki
  • 1/2 l mleka
  • laska wanilii
  • krem orzechowy: 400 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • 500 g białej czekolady
  • 2 pomarańcze
  • 150 g orzechów laskowych
  • 50 ml spirytusu
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • syrop: szklanka cukru
  • sok z 2 pomarańczy
  • 10 ml spirytusu
  • 15 ml likieru pomarańczowego
  • 10 ml rumu

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Tort orzechowy z kremem waniliowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na biszkopt: żółtka ucieramy z połową cukru. Białka ubijamy z pozostałym cukrem. Mieszamy wszystko z rozdrobnionymi orzechami, dodając na końcu mąkę. Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o śr. 21 cm. Pieczemy ok. 30 min w temp. 170–180°C.
  • Na krem waniliowy: żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i dalej ubijamy na jednolitą masę. Mleko z laską wanilii doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do miski (strąk wanilii wyjmujemy) i wlewamy masę żółtkową. Ubijamy trzepaczką. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Na krem orzechowy: masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy krem waniliowy i rozpuszczoną na parze białą czekoladę, skórkę otartą z 2 pomarańczy i 10 dag rozdrobnionych orzechów laskowych. Na koniec dolewamy spirytus i likier pomarańczowy. Dokładnie mieszamy.
  • Na syrop: 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody mieszamy z cukrem, sokiem wyciśniętym z pomarańczy, spirytusem, likierem pomarańczowym i rumem.
  • Biszkopt orzechowy przecinamy na 4 blaty. Każdy blat nasączamy obficie syropem. Przekładamy kremem orzechowym, smarujemy nim również wierzch i boki tortu. Odstawiamy na kilka godz. do lodówki. Dekorujemy całymi, uprażonymi orzechami laskowymi.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

Zobacz też: tort stracciatella

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: