Nalewka z ciemnych winogron

zdrowa i smaczna

Napojealkohole

Czas przygotowania:
120960 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 3.71 z 494 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron ogrodowych
  • 1,5 kg drobnego cukru, to zależy jak słodkie są winogrona, można dać mniej
  • 1 litr wódki
  • 0,5 litra spirytusu 96%
  • 4 gożdziki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce delikatnie ale dokładnie umyć. Oderwać je od gałązek i przełożyć do wysokiego naczynia. Zasypać cukrem i odstawić na dwa dni. Co jakiś czas lekko zamieszać, aby cukier się rozpuszczał a owoce rozgniatały i puszczały sok.
  • Po dwóch dniach owoce zalać wódką i wrzucić gożdziki. Odstawić na 1 tydzień. Po tym czasie należy zamieszać w naczyniu i wlać spirytus. Odstawić znów na 2 tygodnie.
  • Teraz należy zamieszać i przelać nalewkę z owocami przez sito. Wycisnąć lekko sok z owoców (nie przecierać) i przefiltrować całą nalewkę przez złożoną gazę .
  • Przelać do butelek. Odstawić już tylko na trzy miesiące i można delektować się trunkiem.
  • Zrobiłam wg przepisu znalezionego na blogu Moje Kuchcikowo

Porady

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy