REKLAMA

Nalewka z ciemnych winogron

Nalewka z winogron to pyszny, prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny trunek, który najlepiej przyrządzać jesienią – tuż po pierwszych przymrozkach. Winogrona zrywane w tym czasie oddają najwięcej soku, co jest istotne przy przygotowywaniu domowych alkoholi. Nalewkę z winogron z powodzeniem możemy podawać na przyjęciach i spotkaniach w gronie najbliższych, np. tuż przed posiłkiem w formie aperitif dla pobudzenia apetytu. Poniżej podajemy przepis na nalewkę z winogron ciemnych ogrodowych.

dodany przez: Julita gotuje

Napoje alkohole nalewki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.68 z 540 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie winogron: Zerwane ciemne winogrona ogrodowe pozbawiamy gałązek i ogonków. Dokładnie myjemy, uważając aby nie uszkodzić owoców. Przekładamy do wysokiego naczynia lub słoika i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 dni.  Co jakiś czas wstrząsamy zawartościa, aby owoce równomiernie puściły sok.

  • 2.

    Dolewanie wódki: po tym czasie do winogron dolewamy wódkę i dorzucamy całe goździki. Mieszamy i odstawiamy na 7-8 dni. 

  • 3.

    Dolewanie spirytusu: Zawartość słoja ponownie mieszamy, dolewamy spirytus i odstawiamy tym razem na 14-15 dni.  

  • 4.

    Filtrowanie nalewki: Gotową nalewkę przelewamy przez sitko, odciskając lekko płyn z owoców i na koniec zlewamy do butelek z korkiem przez fazę. Odstawiamy na 3 miesiące lub dłużej. 

Porady

  • Domową nalewkę z winogron możemy przygotować przy użyciu dowolnych owoców – najlepsze jednak będą ogrodowe  winogrona - o ciemnej fioletowej barwie, a wręcz purpurowo-czarne. 
  • W zależności od preferencji cukier możemy dozować - jeśli mamy do dyspozycji słodkie winogrona, najlepiej dodać go nieco mniej, dzięki temu nalewka z winogron będzie smaczniejsza. 
  • W naszym przepisie rekomendujemy wykorzystać spirytus 96-procentowy. Opcjonalnie możemy zmniejszyć ilość alkoholu z 500 ml do 250 ml i dodać więcej wódki. Dzięki temu nasz trunek będzie zawierał mniej alkoholu.  
  • Nalewka z winogron ciemnych będzie lepsza, jak dłużej poleżakuje - najlepiej w ciemnym, chłodniejszym (ale nie zimnym!) miejscu
  • Co czasu przygotowania należy doliczyć czas pomiędzy zlewaniem poszczególnych soków i części nalewki.
  • Do nalewki z winogron, oprócz goździków, można dodać również korę cynamonu i świeże liście mięty. 
     

Notka redakcyjna

 

Jakie winogrona do nalewki? 


Przygotowanie domowych nalewek uchodzi za najprostszą formę trunków, które możemy przyrządzić samodzielnie. Wystarczy odpowiednio przygotowane owoce zalać alkoholem, cukrem i ewentualnie przyprawami, odstawić na kilkanaście dni, a następnie przefiltrować i tym razem zostawić już na kilka miesięcy. Do przygotowania nalewki z winogron możemy wykorzystać dowolne winogrona – jasne lub ciemne. Jednakże zdecydowanie lepsza w smaku jest nalewka z ciemnych winogron, gdyż jest ona znacznie bardziej aromatyczna i esencjonalna. Najlepiej wykorzystać winogrona zbierane tuż po pierwszych przymrozkach – wówczas oddają one największą ilość soku, co jest szczególnie pożądane w przypadku przygotowywania domowych alkoholi. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy