REKLAMA

Smorodinówka - nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki to nie tylko wyśmienity domowy trunek, który zdecydowanie powinien się znaleźć w naszej spiżarni, ale także witaminowa bomba, która może sprzyjać naszemu zdrowiu. Nalewka, znana również pod nazwą smorodinówka, jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Wykonanie takiej nalewki nie powinno przysporzyć nikomu żadnych trudności, dlatego warto zarezerwować sobie trochę czasu i wykorzystać te pyszne owoce w najlepszy możliwy sposób.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje alkohole drink

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.17 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czarne porzeczki 1.

    Czarne porzeczki przebieramy, usuwamy ogonki, dokładnie myjemy. Przekładamy do słoja, zalewamy wódką i spirytusem, potrząsamy i odstawiamy na 1,5 miesiąca. Po tym czasie alkohol zlewamy (zostawiamy w butelkach), a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na kolejny miesiąc. Na koniec powstały syrop z czarnej porzeczki zlewamy i łączymy z nalewem, rozlewając do butelek. Odstawiamy na 2 miesiące i nalewka z czarnej porzeczki jest gotowa.

Porady

  • Tradycyjnie nalewka z czarnej porzeczki wzbogacano o liście tego owocu, które nadają intensywnego smaku i zapachu.
  • Owoce z nalewki można wykorzystać by przygotować likier z czarnej porzeczki. Wystarczy ponownie zalać je wódką.

Notka redakcyjna

Nalewka z czarnej porzeczki: przepis babci

Nalewka z czarnej porzeczki na spirytusie i wódce to trunek przyrządzany już przez nasze babcie, które były świadome jego właściwości leczniczych. Owoce czarnej porzeczki, a zatem i sama nalewka, zawierają ogromne ilości witaminy C, a także witaminę A i antyoksydanty. Dzięki temu mogą one być pomocne w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi. Nasze babcie uważały również, że nalewka z czarnej porzeczki jest dobra na problemy trawienne, czy nawet na choroby gardła i górnych dróg oddechowych. Warto więc sięgnąć po ich stare zapiski i skorzystać z ludowej medycyny w tak smacznej postaci. Zwłaszcza że przyrządzenie nalewki jest bardzo proste, choć wymaga od nas nieco cierpliwości i czasu.

Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki?

Nalewka z czarnej porzeczki na wódce i spirytusie powinna mieć bardzo solidną bazę, którą stanowią dojrzałe i zdrowe owoce. Oczyszczone z ogonków i lekko rozgniecione porzeczki są z reguły zasypywane cukrem i zalewane wódką oraz spirytusem. Taka mikstura musi odstać w ciepłym miejscu ok. 2 tygodni, po których nalewka jest odcedzana od owoców. Następnie trunek jest rozlewany do przygotowanych butelek i odstawiany w ciemne i chłodne miejsce. W takich warunkach nalewka będzie uzyskiwać idealny smak przez co najmniej 2 miesiące, choć wiele osób twierdzi, że im dłuższy okres leżakowania, tym smak jest intensywniejszy.

Tradycyjna nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka

Nalewka z czarnej porzeczki smorodinówka swoją tradycyjną nazwę wzięła z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka nazywana była z języka rosyjskiego „smorodiną”. A wszystko to ze względu na dość specyficzny i intensywny zapach, który wydzielają liście czarnej porzeczki. W związku z tym niektórzy uważają, że jeśli chcemy zrobić prawdziwą, tradycyjną smorodinówkę, to w jej składzie powinny się znaleźć również liście porzeczki. Obecnie jednak zdecydowanie częściej sporządza się ten trunek przy pomocy samych owoców, cukru oraz alkoholu.

Wykorzystanie czarnej porzeczki z nalewki

Nalewka z czarnej porzeczki jest przepyszna, ale warto też wykorzystać owoce, które pozostają po zlaniu samego płynu do butelek. Oczywiście można je zajadać jako przekąskę albo dodatek do deserów, a po zblendowaniu mogą też stanowić idealny farsz na przykład do naleśników albo ciast. Jeśli jednak chcielibyśmy przyrządzić na ich bazie kolejny trunek, owoce te możemy ponownie zalać wódką, dzięki czemu z powodzeniem przygotujemy pyszny likier z czarnej porzeczki. Jest to dość delikatny trunek, dlatego z pewnością taki likier posmakuje nawet tym osobom, które na co dzień nie gustują w alkoholach.

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy