Nalewka z czarnej porzeczki to witaminowa bomba, która może sprzyjać naszemu zdrowiu. Taki wyśmienity domowy trunek zdecydowanie powinien znaleźć się w naszej spiżarni. Jest bajecznie prosta w przygotowaniu, dlatego wykonanie nalewki z czarnej porzeczki na spirytusie nie powinno przysporzyć nikomu żadnych trudności. Warto zarezerwować sobie trochę czasu i wykorzystać te pyszne owoce w najlepszy możliwy sposób. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na smorodinówkę, jaką robiły nasze babcie.
StockFood
Czarna porzeczka: przebieramy ją, usuwamy ogonki (szypułki mogą zostać) i dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą.
Nalewka z czarnej porzeczki: owoce przekładamy do czystego słoja. Najpierw wlewamy wódkę, a następnie spirytus. Kołyszemy słojem, żeby wymieszać składniki.
Maceracja: słój z porzeczkami stawiamy w słonecznym miejscu, ale nie na intensywnym słońcu. Pierwszy etap maceracji trwa od miesiąca do 4 miesięcy (czas nie jest wliczony w czas przygotowania). Im dłużej stoi, tym nalewka będzie miała intensywniejszy, głębszy smak.
Porzeczka z cukrem: po miesiącu możemy przelać czystą nalewką do mniejszego słoika. Natomiast do słoja z porzeczkami wsypujemy cukier. Jeśli wolicie słodkie trunki, dosypcie 100 g więcej cukru. Odstawiamy w umiarkowanie nasłonecznione miejsce, na ok. 5 dni, do czasu aż cukier się rozpuści. Warto codziennie pokołysać słojem, żeby owoce dobrze się wymieszały.
Filtrowanie nalewki: przelewamy przez sitko czysty płyn i owoce. Porzeczkę można dodatkowo przecisnąć przez czystą ściereczkę lub gazę. W razie potrzeby powtarzamy proces, aż uzyskamy klarowną nalewkę z czarnej porzeczek. Gotową przelewamy do butelek.
Porady
- W przepisie została podana waga czarnych porzeczek przed oczyszczeniem. Ważne jest, żeby wybierać jedynie nieuszkodzone i niepopsute owoce. Poza sezonem można zrobić nalewkę z mrożonych porzeczek - rozmrażamy je w temperaturze pokojowej przez ok. 2 godziny.
- Z podanej proporcji wychodzi ok. 1400 ml nalewki z czarnej porzeczki. Jeśli chcemy cieszyć się nią w okresie zimowych, warto od razu przygotować większą ilość.
- Jeśli cukier nie chce się rozpuścić w owocach, można dolać do nich trochę czystej nalewki z drugiego słoja. Całością mieszamy wtedy kilka razy dziennie. Po 2 dniach powinien się całkowicie rozpuścić.
- Tradycyjnie nalewkę z czarnej porzeczki wzbogacano o liście tego owocu, które nadają intensywnego smaku i zapachu.
- Owoce z nalewki można wykorzystać do przygotowania likieru z czarnej porzeczki. Wystarczy ponownie zalać je wódką.
- Gotową nalewkę porzeczkową przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
- Jeśli chcecie zrobić nieco inną wersję tego trunku, to warto wiedzieć, jakie przyprawy do nalewki z czarnej porzeczki zdadzą egzamin. Odpowiedni będzie tu dodatek wanilii (wyskrobujemy ziarna z laski), goździków lub cynamonu.
Nalewka z czarnej porzeczki na spirytusie i wódce to trunek przyrządzany już przez nasze babcie, które były świadome jego właściwości leczniczych. Owoce czarnej porzeczki, a zatem i sama nalewka, zawierają ogromne ilości witaminy C, a także witaminę A i antyoksydanty. Dzięki temu mogą one być pomocne w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi. Nasze babcie uważały również, że nalewka z czarnej porzeczki jest dobra na problemy trawienne, a nawet na choroby gardła i górnych dróg oddechowych. Warto więc sięgnąć po ich stare zapiski i skorzystać z ludowej medycyny w tak smacznej postaci. Zwłaszcza, że przyrządzenie nalewki jest bardzo proste, choć wymaga od nas nieco cierpliwości i czasu.
Nalewka z czarnej porzeczki, inaczej smorodinówka pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka nazywana była z języka rosyjskiego „smorodiną”. A wszystko to ze względu na dość specyficzny i intensywny zapach, który wydzielają liście czarnej porzeczki. W związku z tym niektórzy uważają, że jeśli chcemy zrobić prawdziwą, tradycyjną i dobrą nalewkę z czarnej porzeczki, to w jej składzie powinny się znaleźć również liście. Obecnie jednak zdecydowanie częściej sporządza się ten trunek z samych owoców, cukru oraz mocnego alkoholu.
Polecamy również przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki.
Nalewka z czarnej porzeczki jest przepyszna, ale warto też wykorzystać owoce, które pozostają po zlaniu samego płynu do butelek. Oczywiście można je zajadać jako przekąskę albo dodatek do deserów, a po zblendowaniu mogą też stanowić idealny farsz na przykład do naleśników albo ciast. Jeśli jednak chcielibyśmy przyrządzić na ich bazie kolejny trunek, owoce te możemy ponownie zalać wódką, dzięki czemu z powodzeniem przygotujemy pyszny likier z czarnej porzeczki. Jest to dość delikatny, dlatego z pewnością posmakuje nawet tym osobom, które na co dzień nie gustują w alkoholach.
A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!
Komentarze