Nalewka z rabarbaru

Ocena:

5 (4)

  • 40 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Nalewka z rabarbaru ma charakterystyczny, lekko cierpki smak i intensywnie rubinowy kolor. Nie jest przesadnie słodka, dlatego z pewnością polubią ją amatorzy wytrawnych trunków. Doskonale sprawdzi się spożywana samodzielnie, a także jako baza do drinków. Przepis na nią jest prosty, łatwo go też modyfikować o inne, ulubione składniki i tworzyć oryginalne wersje smakowe, np. z cytrusami albo cynamonem. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować tę niezwykle smaczną nalewkę z rabarbaru.

Składniki:

  • rabarbar  1 kg

  • woda  300 ml

  • cukier  200 g

  • spirytus  500 ml

Nalewka z rabarbaru - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przed przygotowaniem nalewki z rabarbaru warto wyparzyć słoik oraz nakrętkę, w którym łodygi będą leżakować. Możemy zrobić to w zmywarce, przy użyciu programu z temperaturą min. 75°C lub przez 10-20 sekund przelewając je wrzątkiem.

  • Krok 2:

    Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy w zimnej wodzie (nie musimy ich obierać). Odcinamy liście (nie nadają się do jedzenia), a pozostałą część kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok. 2-3 cm.

  • Krok 3:

    Rabarbar umieszczamy w słoju (najlepszy będzie duży, min. 3-litrowy), zasypujemy go cukrem (możemy zastąpić go ok. 400 g miodu) i dokładnie mieszamy. Naczynie szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe i ciemne miejsce (czas leżakowania nie został wliczony do czasu przygotowania nalewki).

  • Krok 4:

    Po upływie tego czasu, gdy roślina puści już sok, do słoika wlewamy alkohol (najlepszy będzie spirytus, jednak dobrze zastąpi go również bezsmakowa wódka) oraz przegotowaną wodę. Całość dobrze mieszamy, szczelnie zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce – tym razem na 4-8 tygodni. Warto co kilka dni potrząsnąć zawartością naczynia, żeby dokładnie wymieszać składniki.

  • Krok 5:

    Gotową nalewkę przecedzamy przez gęste sito lub gazę, a następnie dokładnie odciskamy łodygi z soku. Jeśli chcemy, by miała lekko cytrusowy smak, możemy dolać do niej sok z połowy cytryny. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie aromatu będzie również dodanie rozkrojonej laski wanilii. Rabarbarówkę przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Odpowiednio przechowywana, zachowa swoją świeżość przez wiele miesięcy.

  • Krok 6:

    Nalewkę z rabarbaru możemy pić od razu, jako samodzielny trunek lub dodatek do drinków. Możemy również na jej bazie przygotować lemoniadę rabarbarową w wersji dla dorosłych.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne