REKLAMA

Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny to mój jesienny hit. We wrześniu dojrzewają owoce, które nie nadają się do jedzenia, ale są znakomite na nalewki. Jak zrobić nalewkę z jarzębiny? Jaka jarzębinówka jest najlepsza, na wódce czy na spirytusie? Przepis na nalewkę z jarzębiny klasycznie i z miodem. To wszystko oraz wiele więcej w dalszej części tekstu. Zapraszamy!

dodany przez: Kulinarna Ania

Napoje alkohole nalewki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.38 z 186 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Jarzębinówka 1.

    Na początku przygody z nalewką jarzębinową należy odpowiednio przygotować owoce. Świeżą i suszoną jarzębinę trzeba opłukać, osączyć, pokroić, włożyć do naczynia, dodać cukier i zalać spirytusem. Następnie odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce ale odizolowane od promieni słonecznych. Ekstrakt zlać, owoce zalać wódką i znowu odstawić na 3 dni. Zlać wódkę z owoców, połączyć z wcześniej uzyskanym ekstraktem. Na koniec należy przefiltrować nalewkę, rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 6 miesięcy w ciemne miejsce.

Porady

Dobrze jest przemrozić owoce jarzębiny kilka dni w zamrażarce. Dzięki temu zabiegowi zniwelujemy gorzki i cierpki smak jarzębiny oraz co bardzo istotne przekształca zawarty w niej kwas parasorbowy, który jest trujący w kwas sorbowy nieszkodliwy dla ludzkiego organizmu. Inną metodą na pozbycie się toksycznych właściwości owoców jarzębiny jest ich przesuszenie. Jest to równie skuteczny sposób co wcześniej przedstawiony.

 

Warto dodać do nalewki liście wiśni, po to aby zwiększyć jej aromat. Poza tym liście drzewa wiśni są źródłem soli mineralnych i zawierają dużo antyoksydantów.

 

Notka redakcyjna

Nalewka z jarzębiny - właściwości

Jarząb pospolity to drzewo, które rośnie w lasach, parkach, a nawet przy drogach i chodnikach. Jest drzewem ozdobnym i głównie w tych celach jest sadzone. Natomiast nie można zapomnieć o jego koralowych owocach. Poza tym że, cieszą swoim pięknym czerwono-krwistym kolorem na jesieni to posiadają wiele wartości zdrowotnych, a nawet leczniczych. W smaku jarzębina jest gorzka, cierpka i nie nadaje się do jedzenia, za to świetnie sprawdza się jako składnik przetworów. Głównie dzięki swoim wartościom i barwie. Owoce jarzębiny poprawiają pracę jelit, regulują pracę nerek i są pomocne dzięki swoim właściwościom w leczeniu kamicy nerkowej. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, K, P, oraz E. Jarzębina świetnie sprawdza się przy dolegliwościach trawiennych, ponieważ zawiera sorbitol i kwasy organiczne, które działają przeczyszczająco. Odpowiednio przygotowania jarzębina jest źródłem wielu pozytywnych dla organizmu właściwości.

Nalewka z jarzębiny - przepis

Nalewka z jarzębiny to bardzo popularna forma przetworu tego owocu. Jej wielką zaletą jest przepiękna bursztynowa barwa. Podana w odpowiednich ozdobnych kieliszkach robi niesamowity efekt. Kolejną dużą zaletą tego trunku jest jego bogaty skład. Odpowiednio przygotowana jarzębinówka zachowuje wiele swoich prozdrowotnych wartości. Coś o czym zapomnieć nie można to znakomity smak nalewki. Oczywiście podczas przygotowania należy dostosować poziom słodyczy do własnych preferencji. Natomiast aromat i smak jaki wydobywa się z owoców jarząbu pospolitego to coś pięknego. Odpowiednio doprawiona dodatkami takimi jak miód, cynamon, czy wanilia naprawdę potrafi uprzyjemnić niejeden wieczór. Jeżeli o jeden najlepszy przepis na nalewkę z jarzębiny to nie ma takiego. Wszystko zależy od tego czy lubimy mocniejsze trunki czy raczej delikatne. Bardzo słodkie czy może wytrawne. Opcji jest naprawdę mnóstwo i należy podjąć co najmniej kilka prób, aby uzyskać swój idealny smak.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy