Nalewka z pigwy to jedna z najlepszych nalewek, jakie można zrobić. A do tego jest to jeden z najpopularniejszych domowych trunków. Ma właściwości rozgrzewające, wyróżnia się też wysoką zawartością witaminy C, dlatego to świetna propozycja na chłodniejsze dni. Robi się ją prosto, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo musi się odpowiednio zmacerować, zanim zaczniemy ją pić. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy.
StockFood
Przygotowanie pigwy: wybieramy dojrzałe owoce, myjemy je, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy z nich gniazda nasienne.
Przygotowanie roztworu alkoholowego: do nalewki z pigwy potrzebny nam będzie alkohol o mocy 68–70%. W tym celu należy wymieszać wódkę i spirytus w proporcji jeden do jednego.
Maceracja: owoce umieszczamy w słoju i zalewamy je wcześniej przygotowanym roztworem alkoholowym. Odstawiamy na 4–5 tygodni. Dzięki procesowi maceracji nalewka utrzyma większość właściwości odżywczych pigwy.
Przygotowanie nalewki z pigwy: po okresie mniej więcej 5 tygodni odsączamy płyn do drugiego naczynia i zasypujemy owoce w słoju cukrem. W takim stanie zostawiamy je na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.
Mieszanie: bardzo ważne, żeby co kilka dni zamieszać całością, potrząsając słojem.
Butelkowanie: po 2 tygodniach uzyskany syrop dolewamy do wcześniej otrzymanego płynu. Całość przelewamy do butelek. Nalewka z pigwy jest gotowa.
Porady
- Najlepsza nalewka z pigwy potrzebuje czasu, żeby zaszła maceracja. W ten sposób uzyskamy odpowiedni smak i aromat. Polecamy odstawić butelki w ciemne miejsce nawet na pół roku.
- Pozostałe po odsączeniu owoce pigwy można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć, żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia ciast, np. keksa.
- Najlepiej zbierać owoce pigwy po pierwszych przymrozkach lub samemu przemrozić je w zamrażalniku przez kilka dni. Taki proces zmniejszy goryczkowość owoców, a nalewka z pigwy będzie smaczniejsza.
- Warto zaopatrzyć się w dedykowane do nalewek ozdobne butelki oraz spersonalizowane etykiety z datą produkcji. Robi to niesamowity efekt na gościach, a dodatkowo nalewkę z pigwy można podarować w prezencie.
- Jeśli chcemy ograniczyć spożycie cukru, możemy przygotować nalewkę z pigwy z miodem.
Nalewka z pigwy to jedna z najpopularniejszych wersji tego trunku. Ma długą historię przygotowywania w polskich domach. Istnieją nalewki z pigwy na spirytusie i nalewki z pigwy na wódce. Jednak najczęstszą wersją jest ta oparta na 70%. Otrzymuje się go z mieszanki spirytusu i wódki, połączonej w odpowiednich proporcjach.
To babcie zazwyczaj dysponują najstarszym i najlepszym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Bywa i tak, że są przez nie modyfikowane na swój sposób. Bardzo często można natknąć się na przepisy, które niewiele mają wspólnego z klasyczną recepturą. Np. zasypywanie w pierwszej kolejność owoców cukrem jest błędem i prowadzi do powstania syropu wymieszanego z wódką bądź spirytusem. Prawdziwa pigwówka powstaje w procesie maceracji i o tym trzeba pamiętać.
Bardzo często owoce z nalewek niestety nie są w żaden sposób wykorzystywane i są wyrzucane. Podpowiadamy, co można jeszcze z nimi zrobić, w duchu zero waste. Na szczęście patentów jest kilka i naprawdę można fajnie wykorzystać owoce z nalewki z pigwy.
Wspaniałą opcją jest zalanie owoców pigwy winem wytrawnym lub półwytrawnym. Po kilku tygodniach wino uzyska niesamowity owocowy aromat i smak. Kolejną metodą jest przygotowanie konfitury, która świetnie sprawdzi się z zimową herbatą lub dodatek do mięs. Najbardziej oczywistą i najszybszą propozycją jest dodawanie pigwy z nalewki do ciast i tortów. Tylko pamiętajmy, że nie powinny spożywać ich dzieci.
Ze względu na podobieństwo nazw często używa się tych określeń zamiennie. Często również przez to rośliny te są mylone. Pigwowiec jest niewielkim krzewem ozdobnym, a jego owoce są podobne do owoców pigwy pod względem smakowym i aromatycznym. Natomiast są znacznie mniejsze i przybierają często pomarańczową barwę. Jedne i drugie nadają się głównie na przetwory, ponieważ jedzone na surowo są bardzo twarde i kwaśne.
Pigwa w Polsce uprawiana jest głównie przez sadowników. Jeżeli chodzi o pigwowiec to jest on często spotykany na działkach i w ogrodach przydomowych, ponieważ bardzo ładnie kwitnie. Jest rośliną odporną na mrozy i zanieczyszczenia oraz nie ma zbyt dużych wymagań jeżeli chodzi o glebę, nasłonecznienie i nawodnienie. Nalewka z pigwy będzie podobna w smaku do nalewki z pigwowca, natomiast dużo łatwiejsze ze względu na wielkość owoców będzie przygotowanie jej z pigwy.
Komentarze