REKLAMA

Staropolska nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to jedna z najlepszych nalewek, jakie możecie zrobić. Korzystając z owoców jesieni postanowiłam zrobić rozgrzewającą i jakże bogatą w witaminę C nalewkę. Poniżej kilka wskazówek jak przygotować ten rodzaj alkoholu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory Napoje alkohole drink nalewki

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.82 z 421 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na początek trzeba przygotować odpowiednio składniki trunku. Dojrzałe owoce należy pokroić w kawałki i usunąć z nich nasiona.

  • 2.

    Kolejnym etapem jest przygotowanie alkoholu o mocy 68-70 procent. Do zrobienia takiego roztworu trzeba wymieszać w proporcji jeden do jednego spirytus i wódkę.

  • 3.

    Gdy już owoce i alkohol mamy przygotowane należy umieścić pigwę w słoju, zalać ją w całości procentami i odstawić na 4-5 tygodni. Dzięki procesowi maceracji nalewka utrzyma większość właściwości odżywczych pigwy.

  • 4.

    Następnie po okresie mniej więcej 5 tygodni odsączamy płyn ze słoja do drugiego naczynia i zasypujemy owoce w słoju cukrem. W takim stanie zostawiamy słój na 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Bardzo ważne, aby co kilka dni zamieszać całością. Po tym czasie uzyskany syrop dolewamy do wcześniej otrzymanego płynu. Tak naprawdę nalewka jest już gotowa.

    Natomiast taki trunek potrzebuje odpowiedniej ilości czasu, aby w pełni ,,się przegryzł" i cieszył znacznie bardziej swoim smakiem i aromatem. Polecamy odstawić zabutelkowaną nalekę w ciemne miejsce na minimum pół roku. Pozostałe po odsączeniu owoce można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć, żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia keksu.

Porady

Najlepiej zbierać owoce pigwy po pierwszych przymrozkach lub samemu przemrozić je w zamrażalniku przez kilka dni. Taki proces zmniejszy goryczkowość owoców. 

Warto zaopatrzyć się w dedykowane do nalewek ozdobne butelki oraz spersonalizowane etykiety z datą produkcji. Robi to niesamowity efekt na gościach.

Notka redakcyjna

Nalewka z pigwy: przepis babci

Nalewka z pigwy to jedna z najpopularniejszych wersji tego trunku. Jest przygotowywana w polskich zaciszach domowych od wielu lat. Istnieją nalewki z pigwy na spirytusie i nalewki z  pigwy na wódce. Jednak najczęstszą wersją jest ta oparta na 70 procentowym alkoholu. Zazwyczaj taki alkohol otrzymuje się z mieszanki spirytusu i wódki wymieszanych w odpowiednich proporcjach.

To babcie zazwyczaj dysponują najstarszym i najlepszym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Bywa i tak, że są przez nie modyfikowane na swój sposób. Bardzo często można natknąć się na przepisy, które niewiele mają wspólnego z klasyczną recepturą. Np. zasypywanie w pierwszej kolejność owoców cukrem jest błędem i prowadzi do powstania syropu wymieszanego z wódką, bądź spirytusem. Prawdziwa pigwówka powstaje w procesie maceracji i o tym trzeba pamiętać.

Jak zrobić nalewkę z pigwy? Przepis na pigwówkę

Zrobienie pigwówki jest bardzo proste jednak wymaga cierpliwości. O ile sam proces przygotowywania nie jest wymagający, o tyle procesy maceracji, otrzymywania syropu i leżakowanie trwają dłużej i musimy uzbroić się w cierpliwość. Cierpliwość to chyba najważniejszy element, jeżeli chodzi o przygotowywanie nalewki z pigwy. Zbytni pośpiech może przeszkodzić w uzyskaniu odpowiedniego smaku i aromatu. Kolejną bardzo ważną rzeczą jest dobranie owoców. Muszą być odpowiednio dojrzałe i starannie pozbawione nasion, które mimo dużego aromatu, mają w sobie również mocną goryczkę.

Jak wykorzystać owoce pigwy z nalewki

Bardzo często owoce z nalewek niestety nie są w żaden sposób wykorzystywane i trafiają do śmieci. Dzieje się tak albo z lenistwa, albo z braku wiedzy i pomysłu co można jeszcze z nimi zrobić. Na szczęście patentów jest kilka i naprawdę można fajnie wykorzystać owoce z nalewki.

Wspaniałą opcją jest zalanie owoców pigwy winem wytrawnym lub półwytrawnym. Po kilku tygodniach wino uzyska niesamowity owocowy aromat i smak. Kolejną metodą jest przygotowanie konfitury, która świetnie sprawdzi  się  z zimową herbatą lub dodatek do mięs.

Nalewka z pigwy czy pigwowca  

Ze względu na podobieństwo nazw często używa się tych określeń zamiennie. Często również przez to rośliny te są mylone. Pigwowiec jest niewielkim krzewem ozdobny, a jego owoce są podobne do owoców pigwy pod względem smakowym i aromatycznym, natomiast są znacznie mniejsze i przybierają często pomarańczową barwę. Jedne i drugie nadają się głównie na przetwory, ponieważ jedzone na surowo są bardzo twarde i kwaśne.

Pigwa w Polsce uprawiana jest głównie przez sadowników. Jeżeli chodzi o pigwowiec to jest on często spotykany na działkach i ogrodach przydomowych, ponieważ bardzo ładnie kwitnie, jest rośliną odporną na mrozy i zanieczyszczenia oraz nie ma zbyt dużych wymagań jeżeli chodzi o glebę, nasłonecznienie i nawodnienie. Nalewka z pigwy będzie podobna w smaku do nalewki z pigwowca, natomiast dużo łatwiejsze ze względu na wielkość owoców będzie przygotowanie jej z pigwy.

Zobacz też: nalewka truskawkowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy