Nalewka z pigwy to jeden z najlepszych domowych trunków, jakie można zrobić. Zyskała miano najpopularniejszej nalewki. Ma właściwości rozgrzewające, wyróżnia się też wysoką zawartością witaminy C, podnosi odporność i chroni przed infekcjami, dlatego to świetna propozycja na chłodniejsze dni. Robi się ją prosto, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo musi się odpowiednio zmacerować, zanim zaczniemy ją pić. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy, zwaną też pigwówką.
StockFood
Przygotowanie pigwy: wybieramy dojrzałe owoce, myjemy je, kroimy na na 4 części i usuwamy z nich gniazda nasienne (można łyżką).
Maceracja: owoce umieszczamy w słoju i zasypujemy je cukrem. Stawiamy na parapecie na 4 dni do 5 (czas nie jest wliczony w całkowity czas przygotowania nalewki z pigwy). Codziennie należy potrząsnąć słojem (minimum raz, ale można też częściej). Chodzi o to, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
Maceracja w wódce: jak cukier się już rozpuści, wlewamy do słoika 40% wódkę. Dokładnie mieszamy i zakręcamy. Tym razem odstawiamy nalewkę na 25 do 30 dni, w ciemne i chłodne miejsce.
Odlewanie nalewki: do drugiego słoika wlewamy sam płyn. Z kolei do tego z owocami dolewamy 95% spirytus. Mieszamy i ponownie odstawiamy na 14 dni (w ciemne i chłodne miejsce).
Butelkowanie: po 2 tygodniach uzyskany syrop z owoców (pigwę wyrzucamy) dolewamy do wcześniej otrzymanego płynu. Całość przelewamy do butelek. Nalewka z pigwy jest gotowa.
Porady
- Najlepsza nalewka z pigwy potrzebuje czasu, żeby zaszła maceracja. W ten sposób uzyskamy odpowiedni smak i aromat. Polecamy odstawić butelki w ciemne miejsce nawet na pół roku.
- Pozostałe po odsączeniu owoce pigwy można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć, żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia ciast, np. keksa.
- Najlepiej zbierać owoce pigwy po pierwszych przymrozkach lub samemu przemrozić je w zamrażalniku przez kilka dni. Taki proces zmniejszy goryczkowość owoców, a nalewka z pigwy będzie smaczniejsza.
- Warto zaopatrzyć się w dedykowane do nalewek ozdobne butelki oraz spersonalizowane etykiety z datą produkcji. Robi to niesamowity efekt na gościach, a dodatkowo nalewkę z pigwy można podarować w prezencie.
- Jeśli chcemy ograniczyć spożycie cukru, możemy przygotować nalewkę z pigwy z miodem lub innym zamiennikiem.
- Zanim przelejemy nalewkę do butelek, warto ją spróbować i w razie czego uzupełnić o kolejne składniki. Jeśli nie jest zbyt słodka, możemy zwiększyć ilość słodziwa. Sprawdzi się też sok z cytryny.
- Żeby uzyskać klarowną nalewkę z pigwy, trzeba ją dodatkowo przefiltrować, przelewając ją przez gazę.
Nalewka z pigwy to jedna z najpopularniejszych wersji tego trunku. Ma długą historię przygotowywania w polskich domach. Istnieją nalewki z pigwy na spirytusie i nalewki z pigwy na wódce. Jednak najczęstszą wersją jest ta oparta na 70% alkoholu. Otrzymuje się go z mieszanki spirytusu i wódki, połączonej w odpowiednich proporcjach.
To babcie zazwyczaj dysponują najstarszym i najlepszym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Bywa i tak, że są przez nie modyfikowane na swój sposób. Bardzo często można natknąć się na przepisy, które niewiele mają wspólnego z klasyczną recepturą. Tradycyjnie nie zasypywano w pierwszej kolejności owoców cukrem, ponieważ prowadzi to powstania syropu wymieszanego z wódką bądź spirytusem. Uważano, że prawdziwa pigwówkę robi się jedynie w procesie maceracji.
Bardzo często owoce z nalewek niestety nie są w żaden sposób wykorzystywane i są wyrzucane. Podpowiadamy, co można jeszcze z nimi zrobić, w duchu zero waste. Na szczęście patentów jest kilka i naprawdę można fajnie wykorzystać owoce z nalewki z pigwy.
Ze względu na podobieństwo nazw często używa się ich zamiennie. Z tego właśnie powodu rośliny są mylone. Pigwowiec jest niewielkim krzewem ozdobnym, a jego owoce są podobne do owoców pigwy pod względem smakowym i aromatycznym, ale są też kwaśniejsze i większe. Natomiast są znacznie mniejsze i przybierają często pomarańczową barwę. Jedne i drugie nadają się głównie na przetwory, ponieważ jedzone na surowo są bardzo twarde i kwaśne. Pigwa w Polsce uprawiana jest głównie przez sadowników.
Jeżeli chodzi o pigwowiec to jest on często spotykany na działkach i w ogrodach przydomowych, ponieważ bardzo ładnie kwitnie. Jest rośliną odporną na mrozy i zanieczyszczenia oraz nie ma zbyt dużych wymagań jeżeli chodzi o glebę, nasłonecznienie i nawodnienie. Nalewka z pigwy będzie podobna w smaku do nalewki z pigwowca, natomiast dużo łatwiejsze ze względu na wielkość owoców będzie przygotowanie jej z pigwy.
Komentarze