Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to jedna z najlepszych nalewek, jakie można zrobić. A do tego jest to jeden z najpopularniejszych domowych trunków. Ma właściwości rozgrzewające, wyróżnia się też wysoką zawartością witaminy C, dlatego to świetna propozycja na chłodniejsze dni. Robi się ją prosto, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo musi się odpowiednio zmacerować, zanim zaczniemy ją pić. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory alkohole drink

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 3.82 z 425 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Nalewka z pigwy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie pigwy: wybieramy dojrzałe owoce, myjemy je, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy z nich gniazda nasienne.

  • 2.

    Przygotowanie roztworu alkoholowego: do nalewki z pigwy potrzebny nam będzie alkohol o mocy 68–70%. W tym celu należy wymieszać wódkę i spirytus w proporcji jeden do jednego.

  • 3.

    Maceracja: owoce umieszczamy w słoju i zalewamy je wcześniej przygotowanym roztworem alkoholowym. Odstawiamy na 4–5 tygodni. Dzięki procesowi maceracji nalewka utrzyma większość właściwości odżywczych pigwy.

  • 4.

    Przygotowanie nalewki z pigwy: po okresie mniej więcej 5 tygodni odsączamy płyn do drugiego naczynia i zasypujemy owoce w słoju cukrem. W takim stanie zostawiamy je na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.

  • 5.

    Mieszanie: bardzo ważne, żeby co kilka dni zamieszać całością, potrząsając słojem.

  • 6.

    Butelkowanie: po 2 tygodniach uzyskany syrop dolewamy do wcześniej otrzymanego płynu. Całość przelewamy do butelek. Nalewka z pigwy jest gotowa.

Porady

  • Najlepsza nalewka z pigwy potrzebuje czasu, żeby zaszła maceracja. W ten sposób uzyskamy odpowiedni smak i aromat. Polecamy odstawić butelki w ciemne miejsce nawet na pół roku.
  • Pozostałe po odsączeniu owoce pigwy można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć, żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia ciast, np. keksa.
  • Najlepiej zbierać owoce pigwy po pierwszych przymrozkach lub samemu przemrozić je w zamrażalniku przez kilka dni. Taki proces zmniejszy goryczkowość owoców, a nalewka z pigwy będzie smaczniejsza.  
  • Warto zaopatrzyć się w dedykowane do nalewek ozdobne butelki oraz spersonalizowane etykiety z datą produkcji. Robi to niesamowity efekt na gościach, a dodatkowo nalewkę z pigwy można podarować w prezencie.
  • Jeśli chcemy ograniczyć spożycie cukru, możemy przygotować nalewkę z pigwy z miodem.

Notka redakcyjna

Nalewka z pigwy: przepis babci

Nalewka z pigwy to jedna z najpopularniejszych wersji tego trunku. Ma długą historię przygotowywania w polskich domach. Istnieją nalewki z pigwy na spirytusie i nalewki z  pigwy na wódce. Jednak najczęstszą wersją jest ta oparta na 70%. Otrzymuje się go z mieszanki spirytusu i wódki, połączonej w odpowiednich proporcjach.

To babcie zazwyczaj dysponują najstarszym i najlepszym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Bywa i tak, że są przez nie modyfikowane na swój sposób. Bardzo często można natknąć się na przepisy, które niewiele mają wspólnego z klasyczną recepturą. Np. zasypywanie w pierwszej kolejność owoców cukrem jest błędem i prowadzi do powstania syropu wymieszanego z wódką bądź spirytusem. Prawdziwa pigwówka powstaje w procesie maceracji i o tym trzeba pamiętać.


Jak wykorzystać owoce pigwy z nalewki

Bardzo często owoce z nalewek niestety nie są w żaden sposób wykorzystywane i są wyrzucane. Podpowiadamy, co można jeszcze z nimi zrobić, w duchu zero waste. Na szczęście patentów jest kilka i naprawdę można fajnie wykorzystać owoce z nalewki z pigwy.

Wspaniałą opcją jest zalanie owoców pigwy winem wytrawnym lub półwytrawnym. Po kilku tygodniach wino uzyska niesamowity owocowy aromat i smak. Kolejną metodą jest przygotowanie konfitury, która świetnie sprawdzi  się  z zimową herbatą lub dodatek do mięs. Najbardziej oczywistą i najszybszą propozycją jest dodawanie pigwy z nalewki do ciast i tortów. Tylko pamiętajmy, że nie powinny spożywać ich dzieci.


Nalewka z pigwy czy pigwowca 

Ze względu na podobieństwo nazw często używa się tych określeń zamiennie. Często również przez to rośliny te są mylone. Pigwowiec jest niewielkim krzewem ozdobnym, a jego owoce są podobne do owoców pigwy pod względem smakowym i aromatycznym. Natomiast są znacznie mniejsze i przybierają często pomarańczową barwę. Jedne i drugie nadają się głównie na przetwory, ponieważ jedzone na surowo są bardzo twarde i kwaśne.

Pigwa w Polsce uprawiana jest głównie przez sadowników. Jeżeli chodzi o pigwowiec to jest on często spotykany na działkach i w ogrodach przydomowych, ponieważ bardzo ładnie kwitnie. Jest rośliną odporną na mrozy i zanieczyszczenia oraz nie ma zbyt dużych wymagań jeżeli chodzi o glebę, nasłonecznienie i nawodnienie. Nalewka z pigwy będzie podobna w smaku do nalewki z pigwowca, natomiast dużo łatwiejsze ze względu na wielkość owoców będzie przygotowanie jej z pigwy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy