Staropolska nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to jedna z najlepszych nalewek, jakie możecie zrobić. Korzystając z owoców jesieni postanowiłam zrobić rozgrzewającą i jakże bogatą w wit. C nalewkę.

Dodany przez:

Staropolska nalewka z pigwy

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.41 z 236 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Nalewka z pigwy: - 1 kg pigwy,
  • - 1,5-2 kg cukru,
  • - 1l spirytusu rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1

Przygotowanie

  1. Nalewka z pigwy: Dojrzałe owoce pigwy pokroić w kawałki, zasypać warstwowo cukrem w szklanym słoju. Słój przykryć gazą lub pergaminem. Po tygodniu zlać sok do butelek. Pozostałe w ten sposób owoce zalać spirytusem i szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie odparował. Po ok.6-8 tygodniach nalewkę zlać do butelek i delektować się smakiem :) Nalewka z pigwy jest pyszna!
  2. Pozostałe po odsączeniu owoce można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia keksu.

Wskazówki

Nalewka z pigwy idealnie pasuje na podwieczorek - sprawdźcie sami!

przetwory drinki obiad przekąska kolacja deser sos napoje nalewki pigwa nalewka spirytus owoce sezonowe na rozgrzewkę Nalewka z pigwy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze