Staropolska nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to jedna z najlepszych nalewek, jakie możecie zrobić. Korzystając z owoców jesieni postanowiłam zrobić rozgrzewającą i jakże bogatą w wit. C nalewkę. Nalewka z pigwy jest pyszna!

DeseryPrzetworyNapojealkoholedrinknalewkiSosyPrzekąski

Czas przygotowania:
6 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 3.83 z 417 głosów)

Składniki:

  • Nalewka z pigwy: - 1 kg pigwy,
  • - 1,5-2 kg cukru,
  • - 1l spirytusu rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Nalewka z pigwy: Dojrzałe owoce pigwy pokroić w kawałki
  • zasypać warstwowo cukrem w szklanym słoju. Słój przykryć gazą lub pergaminem. Po tygodniu zlać sok do butelek. Pozostałe w ten sposób owoce zalać spirytusem i szczelnie zamknąć
  • żeby alkohol nie odparował. Po ok.6-8 tygodniach nalewkę zlać do butelek i delektować się smakiem :) Nalewka z pigwy jest pyszna!
  • Pozostałe po odsączeniu owoce można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia keksu.

Porady

Nalewka z pigwy idealnie pasuje na podwieczorek - sprawdźcie sami!

Zobacz też: nalewka truskawkowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy