Staropolska nalewka z pigwy
Staropolska nalewka z pigwy - Przepis na Staropolska nalewka z pigwyNalewka z pigwy to jedna z najlepszych nalewek, jakie możecie zrobić. Korzystając z owoców jesieni postanowiłam zrobić rozgrzewającą i jakże bogatą w wit. C nalewkę. Nalewka z pigwy jest pyszna!

Składniki:
- Nalewka z pigwy: - 1 kg pigwy,
- - 1,5-2 kg cukru,
- - 1l spirytusu rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1
Kroki wykonania:
- Nalewka z pigwy: Dojrzałe owoce pigwy pokroić w kawałki
- zasypać warstwowo cukrem w szklanym słoju. Słój przykryć gazą lub pergaminem. Po tygodniu zlać sok do butelek. Pozostałe w ten sposób owoce zalać spirytusem i szczelnie zamknąć
- żeby alkohol nie odparował. Po ok.6-8 tygodniach nalewkę zlać do butelek i delektować się smakiem :) Nalewka z pigwy jest pyszna!
- Pozostałe po odsączeniu owoce można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia keksu.
Porady
Nalewka z pigwy idealnie pasuje na podwieczorek - sprawdźcie sami!
Zobacz też: nalewka truskawkowa
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
50400 min.

Przygotowanie: 4-5 tyg.
Nalewka z pigwy
Czas przygotowania:
120960 min.

Na zimową rozgrzewkę pigwówka w sam raz
Nalewka z pigwy.
Czas przygotowania:
151200 min.

Smaczna nalewka.
Nadaje się na typowo babskie wieczory, choć i panowie nią nie pogardzą.
Staropolska nalewka
Czas przygotowania:
1440 min.

smaczna naleweczka na biesiadowanie :)
Nalewka z pigwy
Czas przygotowania:
141120 min.

Najlepiej smakuje, to co sami zrobimy - wytworzymy
Staropolska nalewka
Czas przygotowania:
10080 min.

Pyszna, rozgrzewająca nalewka.
Nalewka z Pigwy
Czas przygotowania:
60 min.

Dżem z pigwy to jeden z tych przetworów, które pojawiają się w naszej spiżarni co roku. Jest supersmaczny i idealnie pasuje zarówno do herbaty, jak i np. do ciast. Dżem z pigwy jest lekko kwaskowy.
Dżem z pigwy
Czas przygotowania:
30 min.

Korzystając z owoców jesieni postanowiłam zrobić bardzo bogaty w witaminę C sok z pigwy do herbaty
Sok z pigwy
Czas przygotowania:
120 min.

Tradycyjna babka wielkanocna z dodatkiem szafranu - ma piękny kolor i jest delikatna w smaku.
Baba staropolska
Czas przygotowania:
20 min.

Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 45 minut
Składniki na 4 słoiki po 300 ml