REKLAMA

Nalewka malinowa

Nalewka z malin to napój alkoholowy, który najczęściej przygotowywany jest w letnie dni. Warto pamiętać, że trunek ten może być wytwarzany także z jesiennych malin. Wtedy nalewka ma głębszy i intensywniejszy aromat. Jest nie tylko pyszna, ale ma też działanie rozgrzewające, więc świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty na jesień i zimę. Jak zrobić nalewkę z malin? Zobaczcie nasz prosty przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje alkohole drink nalewki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.87 z 402 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • maliny z cukrem 1.

    Przygotowanie owoców: Maliny przebieramy i odrzucamy nadpsute owoce. Następnie wkładamy je do zakręcanego słoja i zasypujemy cukrem na 3-4 dni (maliny i cukier wsypujemy naprzemiennie warstwami). W ciągu tych kilku dni obracamy słój i mieszamy maliny co jakiś czas.  Najlepiej, jeżeli słój postawimy w ciepłym miejscu, aby maliny szybciej puściły sok. Codziennie obserwujemy czy owoce nie sfermentowały (na wierzchu pojawia się piana, a nalewka "bąbelkuje"), wtedy trzeba zalać je nieco szybciej spirytusem. 

  • nalewka malinowa 2.

    Przygotowanie nalewki z malin: Po kilku dniach zalewamy owoce spirytusem. Można użyć spirytusu przeznaczonego do nalewek. Zawiera on około 60% alkoholu. Można też zalewać spirytusem 96%, ale ten uprzednio należy rozcieńczyć dodatkiem wody do 70%. Po zalaniu owoców spirytusem słój trzeba odstawić na 7 dni. 

  • nalewka malinowa 3.

    Rozlewanie nalewki: Przygotowujemy czyste butelki (z podanej porcji owoców i spirytusu wychodzi 1 l nalewki, więc najlepsze będą 2 butelki o pojemności 0,5 l). Przy pomocy sitka odcedzamy maliny i ostrożnie przelewamy klarowną nalewkę do przygotowanych wcześniej butelek i szczelnie zakręcamy. 

  • lecznicza-nalewka-z-czarnego-bzu 4.

    Leżakowanie: Butelki wypełnione nalewką opisujemy i odstawiamy na co najmniej 3 miesiące. Nalewka z malin będzie najsmaczniejsza po 6 miesiącach od przygotowania.

Porady

Jak przefiltrować nalewkę malinową?

Wielu osobom niemal spędza sen z powiek moment przelania gotowej nalewki z malin ze słoja do butelek. Aby przefiltrować nalewkę z malin, trzeba przygotować sporej wielkości miskę, garnek lub inny pojemnik. Nalewka z malin powinna być powoli przelewana przez tetrę, sitko o drobnych oczkach lub przewiewną gazę. Można używać chochli, aby kontrolować tempo nalewania płynu. Dobrym patentem na oczyszczenie nalewki malinowej jest użycie filtrów do kawy. Szczególnie przydadzą się podczas drugiego etapu filtrowania, gdy nalewka malinowa jest już pozbawiona większych części owoców.

Gotowa nalewka z malin powinna być przelana do umytych butelek. Nie muszą być one wyparzane tak jak słoiki przy przetworach. Zawartość alkoholu sprawia, że są dodatkowe wysterylizowane. Taka nalewka może być podarowana w ramach okolicznościowego prezentu. Wystarczy, aby butelka była przelana w ozdobną flaszkę i miała ładną etykietę.

Zobacz także przepisy na inne nalewki owocowe i wybierz który przetestujesz w swojej kuchni!  

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić malinówkę?

Nalewka z malin powstaje w niezwykle prosty sposób. Aby zrobić nalewkę z malin, trzeba zaopatrzyć się w słoik o dużej pojemności. Należy do niego wrzucić maliny i zasypać białym cukrem. Należy odstawić na około 2 dni w ciepłym miejscu, aż maliny puszczą sok. Wtedy zalewamy owoce wódką lub rozcieńczonym spirytusem i odstawiamy do macerowania na około sześć tygodni. Po tym czasie można nalewka malinowa może być przelana do butelek. Nalewka z malin w butelce powinna być odstawiona przynajmniej na sześć miesięcy. Wtedy nabierze smaku, aromatu i dodatkowej mocy. 

Nalewka z malin- rekomendowane dodatki

Podstawowy przepis na nalewkę z malin to doskonała baza do eksperymentowania z różnymi wersjami smakowymi. Co dodać do nalewki, aby nabrała charakteru? Domowa nalewka z malin świetnie sprawdza się z dodatkiem ziół np.: mięty, melisy lub suszonych liści malin. Nalewka z malin może być wzbogacona dodatkiem innych czerwonych owoców, na przykład truskawki, porzeczki czy wiśni. Dla urozmaicenia smaku można też dodać korę cynamonu, ziarna kardamonu albo laskę wanilii

Nalewka z malin na spirytusie czy na wódce?

Nalewka z malin zawiera w przepisie spirytus. Jeżeli chcemy zrobić nalewkę z malin na spirytusie, należy pamiętać, że będzie to znacznie mocniejszy napój niż ten na wódce. Zamiast czystego spirytusu można więc zastosować wódkę lub rozcieńczyć spirytus wodą do 70%. Wtedy moc nalewki z malin będzie zbliżona do tej, wykonanej na wódce. 

Jak zrobić nalewkę z soku malinowego?

Nalewka malinowa może być też zrobiona z wcześniej przygotowanego soku malinowego. W tym przypadku sok malinowy trzeba przelać do sporego słoika i połączyć z alkoholem. Jak rozrobić spirytus z sokiem malinowym? Najlepszy efekt osiągniemy, gdy proporcje soku i alkoholu będą 1:1. Na 1 litr soku malinowego wlewamy więc 1 litr wódki lub spirytusu rozrobionego z wodą. Gdy użyjemy dwa razy więcej soku malinowego niż wódki, powstanie wtedy delikatna nalewka z malin, dużo łagodniejsza w smaku.

Jeśli chcemy zyskać na czasie i szukamy łatwiejszych rozwiązań, nie pozostaje nam nic innego, jak zrobić nalewkę z gotowego soku malinowego. Przepis jest tu oczywiście taki sam jak powyżej, ale stopień słodkości nalewki może różnić się tylko w zależności od użytego soku. Jeśli dany syrop malinowy jest bardzo skoncentrowany i słodki, warto dodać go nieco mniej. Taka szybka nalewka z gotowego soku malinowego będzie gotowa do spożycia właściwie od razu po zmieszaniu, więc jest świetną opcją na przyjście niezapowiedzianych gości lub spontaniczną imprezę

Nalewka z malin- co zrobić z owocami?

Wiele razy pojawia się pytanie, co zrobić z malinami, które zostają po przygotowaniu nalewki z malin. W duchu zero waste nie należy ich wyrzucać. Mogą być dodane do sosów do mięsa, do nadzienia podawanego z naleśnikami, a także być wzbogaceniem deserów lodowych. Ponadto owoce użyte do nalewki z malin mogą służyć do macerowania mięs. Zawarty w nich alkohol sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Ponadto owocowy smak mięsa może zaskoczyć domowników.

Owoce pozostałe po zrobieniu nalewki z malin można doprawić cukrem i użyć do przygotowania ciasta. Świetnie będą smakować drożdżówki z takimi malinami. Podsypane mąką ziemniaczaną maliny stworzą pewnego rodzaju apetyczny kisiel. Zmiksowane owoce mogą służyć jako masa do przełożenia prostego biszkoptu. Ponadto owoce z nalewki malinowej mogą podkręcić smak letniej sałatki owocowej.

Sprawdź też przepis na nalewkę z truskawek. A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy