Nalewka z malin

Nalewka z malin to napój alkoholowy domowej roboty, który najczęściej przygotowywany jest w letnie dni. Warto pamiętać, że trunek ten może być wytwarzany także z jesiennych malin. Wtedy ma głębszy i intensywniejszy aromat. Jest nie tylko pyszny, ale ma też działanie rozgrzewające, więc świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty na jesień i zimę. Jak zrobić nalewkę z malin? Zobaczcie nasz prosty przepis wykorzystywany od pokoleń.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

alkohole nalewki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.85 z 410 głosów)

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Nalewka z malin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • nalewka malinowa 1.

    Maliny: przebieramy, oczyszczamy z szypułek i opłukujemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy je do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy naczynie i odstawiamy je na 2 tygodnie (czas maceracji nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). 

  • maliny z cukrem 2.

    Syrop: zlewamy alkohol do oddzielnego naczynia, a maliny zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na 3 dni w ciepłe miejsce (czas nieujęty w klasyfikacji dania). Co jakiś czas je mieszamy, żeby szybciej otrzymać gęsty sok.  

  • nalewka malinowa 3.

    Nalewka z malin: przelewamy syrop przez sito do odstawionego wcześniej naczynia z alkoholem. Dokładnie odciskamy owoce, żeby odzyskać jak najwięcej słodkiego płynu. Filtrujemy nalewkę przez gazę lub ściereczkę tetrową i rozlewamy ją do butelek. 

Porady

  • Tradycyjna nalewka z malin na wódce będzie najsmaczniejsza po 6 miesiącach leżakowania. Po kilku tygodniach, kiedy na dnie butelek zbierze się osad, warto ponownie przefiltrować trunek, żeby był klarowny.
  • Gotowa nalewka malinowa powinna być przelana do umytych butelek. Nie muszą być one wyparzone tak jak w przypadku słoików na przetwory. Zawartość alkoholu sprawia, że są dodatkowo wysterylizowane. Taki trunek może być podarowany w ramach okolicznościowego prezentu. Warto przelać go w ozdobną flaszkę i opatrzyć specjalną etykietą.
  • Jak zrobić dobrą nalewkę z malin? To pytanie, na który każdy miłośnik domowych trunków ma swoją odpowiedź. Proponujemy zalanie owoców wódką, ale można też użyć spirytusu nalewkowego (60%). Da się też wykorzystać taki o mocy 95%, ale trzeba go wtedy rozcieńczyć z wodą. Kolejnym sposobem jest połączenie spirytusu i wódki w proporcjach pół na pół.
  • Żeby przefiltrować nalewkę, trzeba przygotować sporej wielkości miskę, garnek lub inny pojemnik. Malinówka na spirytusie lub wódce powinna być powoli przelewana przez tetrę, sitko o drobnych oczkach lub przewiewną gazę. Można używać chochli, żeby kontrolować tempo nalewania płynu. Dobrym patentem na oczyszczenie owocowego trunku jest użycie filtrów do kawy. Przydadzą się zwłaszcza podczas drugiego etapu filtrowania, kiedy nalewka malinowa jest już pozbawiona większych części owoców.
  • Przepis na nalewkę z maliny można nieco zmodyfikować. Ciekawym pomysłem jest posłodzenie jej za pomocą miodu. Będzie miała wtedy charakterystyczny aromat i zyska dodatkowe właściwości zdrowotne. Uważajmy jednak, żeby taki dodatek nie zdominował owoców. Nie polecamy miodu gryczanego, który ma brunatny kolor i intensywny, ostry smak.
  • Zarówno nalewka z malin na spirytusie, jak i ta na wódce mają wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi pomagają w walce ze stanami zapalnymi i wzmacniają organizm. Warto spożywać ten domowy trunek(odpowiedzialnie i w niewielkich ilościach) w okresie zimowym, żeby podreperować odporność na przeziębienia.

Notka redakcyjna

Nalewka z malin – dodatki 

Jeśli potrzebujecie pomysłu na wyjątkowe przetwory owocowe, które pomogą przywołać smak lata w zimowe dni, nie musicie już dłużej szukać. Zadaniu na pewno podoła nalewka z malin. Przepis babci przekazywany z pokolenia na pokolenie to doskonała baza do eksperymentowania z różnymi wersjami smakowymi. Co dodać do domowego trunku, żeby nabrał charakteru? Świetnie sprawdzą się na przykład: 

  • zioła – takie jak mięta, melisa lub suszone liście malin.  
  • cytryna – polecamy pokroić ją w plastry i wrzucić do malin, zanim zasypiemy je cukrem. Smak nalewki świetni wzbogaci też pomarańcza. 
  • chili – dzięki niemu powstanie oryginalna, niezwykła, lekko pikantna nalewka malinowa. Przepis dla odważnych. 
  • przyprawy korzenne – kora cynamonu, ziarna kardamonu lub laska wanilii. 
  • biały rum – możemy macerować w nim owoce już po zlaniu właściwej nalewki lub wymieszać go z wódką. To trunek doskonały na zimę i święta.   

Nalewka z malin może być też wzbogacona dodatkiem innych czerwonych owoców sezonowych, takich jak truskawki, porzeczki lub wiśnie.  

Jak zrobić nalewkę z soku malinowego? 

Nalewka malinowa może być też zrobiona z wcześniej przygotowanego soku. Wystarczy przelać go do sporego słoika i połączyć z alkoholem. Najlepszy efekt osiągniemy, gdy proporcje będą wynosić 1:1. Na 1 litr soku z malin wlewamy więc 1 litr wódki lub spirytusu rozrobionego z wodą. Jeśli użyjemy dwa razy więcej syropu niż alkoholu, powstanie wtedy delikatna nalewka z malin, dużo łagodniejsza w smaku. 

Jeśli chcemy zyskać na czasie i szukamy łatwiejszych rozwiązań, nie pozostaje nam nic innego, jak zrobić nalewkę z gotowego soku malinowego. Przepis jest oczywiście taki sam jak powyżej, ale pamiętajmy o odpowiednim dostosowaniu stopnia słodkości trunku do swoich preferencji. Jeśli dany syrop malinowy jest bardzo skoncentrowany i słodki, warto dodać go nieco mniej. Taka szybka nalewka będzie gotowa do spożycia właściwie od razu po zmieszaniu, więc jest świetną opcją na przyjście niezapowiedzianych gości lub spontaniczną imprezę.  

Nalewka malinowa – co zrobić z owocami? 

Wiele razy pojawia się pytanie, co zrobić z malin na spirytusie lub wódce, które zostają po przygotowaniu nalewki. W duchu zero waste nie należy ich wyrzucać. Można ponownie zalać je dowolnym alkoholem, żeby powstała delikatna wódka malinowa lub słodkie aromatyzowane wino. Owoce pozostałe po maceracji można wykorzystać na przykład do: 

  • sosów do mięsa,  
  • nadzienia do naleśników, 
  • deserów lodowych. 
  • przełożenia biszkoptu na tort, 
  • sałatki owocowej

Ponadto owoce użyte do nalewki z malin mogą służyć do macerowania mięs. Dzięki nim stanie się miękkie i soczyste. Ponadto owocowy smak dania obiadowego na słono z pewnością zaskoczy domowników. Maliny sprawdzą się też jako wypełnienie słodkiej drożdżówki. Podsypane mąką ziemniaczaną maliny stworzą pewnego rodzaju apetyczny kisiel, który można wykorzystać do różnych wypieków. 

Sprawdźcie też przepis na nalewkę z truskawek. A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy