Nalewka malinowa

Nalewka z malin - bardzo prosty przepis na nalewkę z malin. Cudownie zamyka aromat lata w butelce.

PrzetworyNapojealkoholedrinknalewki

Czas przygotowania:
90720 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 3.88 z 378 głosów)

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0,5 l spirytusu do nalewek
  • 0,4 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Nalewka z malin. Nie ma to jak nalewka z malin domowego wyrobu. :)
  • Jak zrobić taki pyszny napój jak  nalewka z malin? Oto przepis:
  • Maliny należy przebrać i odrzucić nadpsute. Następnie należy umieścić maliny w zakręcanym słoju i zasypać cukrem na 3-4 dni. W tym czasie można obracać słojem, mieszać itp. Najlepiej jeżeli słój postawimy w ciepłym miejscu aby maliny szybciej puściły sok. Uważamy aby owoce nie sfermentowały w innym wypadku trzeba zalać je nieco wcześniej spirytusem. Po kilku dniach zalewamy owoce spirytusu - ja używam gotowego do nalewek 60%. Można też zalewać 96%, ale ten uprzednio należy rozrobić.
  • Po zalaniu owoców spirytusem odstawiamy słój na 7 dni. Następnie odcedzamy owoce np. przez gazę lub pieluszkę tetrową i przelewamy do przygotowanych wcześniej butelek. Ja wybieram najchętniej 0,5 l. Z takiej porcji owoców i spirytusu wychodzi 1l nalewki.
  • Opisane butelki odstawiamy na co najmniej trzy miesiące choć im stoją dłużej tym lepiej. Moim zdaniem nalewka z malin jest najlepsza po 6 miesiącach.
  • Smacznego!

Porady

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: