Nalewka malinowa

Nalewka z malin to napój alkoholowy, który najczęściej przygotowywany jest w letnie dni. Warto pamiętać, że nalewka malinowa może być też wytwarzana z jesiennych malin. Wtedy taka nalewka ma głębszy i intensywniejszy aromat. Nalewki z malin mają działanie rozgrzewające. Przygotowując ją latem, mamy dodatek do herbaty na jesień i zimę. Nalewka z malin może być przygotowywana na wódce albo na spirytusie z dodatkiem korzennych przypraw. Zobaczcie prosty przepis na nalewkę z malin.

Napojealkoholedrinknalewki

Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Ocena:

(średnia 3.88 z 386 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • iStock-maliny-jezyny-czarne jagody-min1.Nalewka z malin-przepis:
    Maliny należy przebrać i odrzucić nadpsute owoce. Następnie należy umieścić maliny w zakręcanym słoju i zasypać cukrem na 3-4 dni. W tym czasie można obracać słojem i mieszać co jakiś czas. Najlepiej, jeżeli słój postawimy w ciepłym miejscu, aby maliny szybciej puściły sok. Uważamy, aby owoce nie sfermentowały, w innym wypadku trzeba zalać je nieco wcześniej spirytusem. Po kilku dniach zalewamy owoce spirytusem. Można użyć spirytusu przeznaczonego do nalewek. Zawiera on około 60%. Można też zalewać 96%, ale ten uprzednio należy rozrobić dodatkiem wody.
    Po zalaniu owoców spirytusem słój trzeba odstawić na 7 dni. Następnie trzeba odcedzić maliny. Następnie należy przelać do przygotowanych wcześniej butelek. Najlepsze będą te o pojemności 0,5 l. Z takiej porcji owoców i spirytusu wychodzi 1 l nalewki. Następnie opisane butelki z nalewką malinową należy odstawić na co najmniej trzy miesiące. Nalewka z malin jest najsmaczniejsza po przynajmniej 6 miesiącach od zrobienia.

Porady

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

Nalewka z malin zawiera w przepisie spirytus. Zamiast niego można zastosować wódkę lub rozcieńczyć spirytus wodą. Nalewka z malin świetnie sprawdza się z dodatkiem ziół np.: mięty albo wzbogacić o suszone liście malin. Nalewka z malin może być urozmaicona dodatkiem innych czerwonych owoców. Na przykład razem z malinami świetnie sprawdzą się czerwone porzeczki

Jak przefiltrować nalewkę malinową?

Wielu osobom niemal spędza sen z powiek moment przelania gotowej nalewki z malin ze słoja do butelek. Aby przefiltrować nalewkę z malin, trzeba przygotować sporej wielkości miskę, garnek lub inny pojemnik. Na wybrane naczynie należy rozłożyć tetrę, gazę albo ustawić durszlak o drobnych oczkach. Dobrym patentem na oczyszczenie nalewki malinowej jest użycie filtrów do kawy. Szczególnie przydadzą się podczas drugiego etapu filtrowania, gdy nalewka malinowa jest już pozbawiona większych części owoców. Nalewka z malin powinna być powoli przelewana przez tetrę do naczynia. Można używać chochli, aby kontrolować tempo przelewania płynu.

Gotowa nalewka z malin powinna być przelana do umytych butelek. Nie muszą być one wyparzane tak jak słoiki przy przetworach. Zawartość alkoholu sprawia, że są dodatkowe wysterylizowane.

Notka redakcyjna

Jak zrobić nalewkę z malin?

Nalewka z malin powstaje w niezwykle prosty sposób. Aby zrobić nalewkę z malin, potrzeba zaopatrzyć się w słoik o dużej pojemności. Należy do niego wrzucić maliny i zasypać białym cukrem. Należy odstawić na około 2 dni w ciepłym miejscu, aż maliny puszczą sok. Wtedy należy maliny zalać wódka albo rozcieńczonym spirytusem. Dla urozmaicenia smaku można dodać korę cynamonu, ziarna kardamonu albo laskę wanilii. Nalewka malinowa powinna być odstawiona do macerowania na około sześć tygodni. Po tym czasie można nalewka malinowa może być przelana do butelek. Aby odcedzić owoce od płynu, powinno się zastosować sitko o gęstych oczkach lub kawałek przewiewnej gazy. Nalewka z malin z łatwością będzie podzielona na porcje, gdy użyjemy lejka i chochli. Nalewka z malin w butelce powinna być odstawiona przynajmniej na sześć miesięcy. Wtedy nabierze smaku, aromatu i dodatkowej mocy. Nalewka malinowa na spirytusie lub na wódce może być podarowana w ramach okolicznościowego prezentu. Wystarczy, aby nalewka z malin miała ładną etykietę oraz była zapakowana w ozdobną flaszkę.

Jak zrobić nalewkę malinową na spirytusie?

Jeżeli chcemy zrobić nalewkę z malin na spirytusie, trzeba pamiętać, że będzie to znacznie mocniejszy napój niż ten na wódce. W tym przypadku można spróbować zrobić wysokoprocentową wersję albo rozcieńczyć spirytus wodą. Wtedy moc nalewki z malin będzie zbliżony do wykonanej na wódce.

Jak zrobić nalewkę z soku malinowego?

Nalewka malinowa może być też przygotowana z wcześniej przygotowanego soku malinowego. W tym przypadku sok malinowy trzeba przelać do sporego słoika i połączyć z butelką wódki. Najlepszy efekt osiągniemy, gdy proporcje soku i alkoholu będą 1:1. Na 1 litr soku malinowego przypadnie 1 litr wódki. Gdy użyjemy dwa razy więcej soku malinowego niż wódki, to wtedy powstanie nalewka z malin łagodniejsza w smaku.

Nalewka z malin-co zrobić z owocami?

Wiele razy pojawia się pytanie, co zrobić z malinami, które zostają po przygotowaniu nalewki z malin. W duchu zero waste nie należy ich wyrzucać. Mogą być dodane do sosów do mięsa, do nadzienia podawanego z naleśnikami, a także być wzbogaceniem deserów lodowych. Ponadto owoce użyte do nalewki z malin mogą służyć do macerowania mięsem. Zawarty w nich alkohol sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Ponadto owocowy smak mięsa może zaskoczyć domowników.

Owoce pozostałe po zrobieniu nalewki z malin można doprawić cukrem i użyć do przygotowania ciasta. Świetnie będą smakować drożdżówki z takimi malinami. Podsypane mąką ziemniaczaną maliny stworzą pewnego rodzaju apetyczny kisiel. Zmiksowane owoce mogą służyć jako masa do przełożenia prostego biszkoptu. Ponadto owoce z nalewki malinowej mogą podkręcić smak letniej sałatki owocowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy