Nalewka gruszkowa

To jednak z najbardziej lubianych nalewek - obok pigwówki, wiśniówki i aroniówki, nalewka gruszkowa króluje w domowych spiżarniach.

Dodany przez:

Gruszkówka - jednak z najbardziej lubianych nalewek

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 2.53 z 15 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • szklanka wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 goździki
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 szklanki wódki

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki.
  2. Szklankę wody z cukrem podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia.
  3. Dodajemy gruszki i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia.
  4. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 25–30 min, aż gruszki zrobią się przezroczyste.
  5. Studzimy w temperaturze pokojowej, odcedzamy przez gazę.
  6. Syrop łączymy z wódką, przelewamy do wysterylizowanych butelek, szczelnie zamykamy.
  7. Gruszki możemy wykorzystać do deserów.
nalewki nalewka gruszkowa gruszkówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze