REKLAMA
To jedna z najbardziej lubianych nalewek - obok pigwówki, wiśniówki i aroniówki, nalewka gruszkowa króluje w domowych spiżarniach. Przygotowana z owoców z własnego ogródka smakuje świetnie i daje podwójną satysfakcję. Jak zrobić nalewkę z gruszek? Nalewka z gruszek na wódce czy na spirytusie smakuję lepiej? Co zrobić z gruszkami z nalewki i jak je dobrze spożytkować? Na te oraz na wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi poniżej. Zapraszamy!
fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
Na wstępie należy obrać gruszki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Następnie szklankę wody z cukrem trzeba podgrzać, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Potem dodać gruszki razem z przyprawami i wtedy doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 25–30 min, aż gruszki zrobią się przezroczyste.
Kolejnym etapem jest ostudzenie w temperaturze pokojowej powstałego wywaru i przecedzenie go przez gazę. Syrop łączymy z wódką lub spirytusem w zależności jak mocna ma być nasza nalewka. Przelewamy do wysterylizowanych butelek, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na okres minimum kilku miesięcy, aby alkohol przegryzł się smakiem.
Porady
Nalewka gruszkowa będzie najlepsza na bazie dojrzałych, soczystych owoców.
Gruszki z nalewki można wykorzystać do deserów lub zrobić z nich mus do mięs. Gruszkowy mus świetnie komponuję się ze smakiem kaczki.
Smak domowej nalewki z gruszek najlepiej podkreślą przyprawy korzenne: goździki, cynamon (nie w proszku, a cała laska inaczej kora cynamonu) i laska wanilii wraz z ziarenkami.
Jeżeli chodzi o tradycyjną formę przygotowywania nalewki to jest ona zwykle robiona na roztworze alkoholowym o mocy mniej więcej 70 procent. Powstaje on z mieszanki spirytusu z wódką lub wodą w odpowiednich proporcjach. Oryginalna receptura śmiało może nosić miano przepisu na nalewkę z gruszek dla cierpliwych, ponieważ wymaga ona od kilku do kilkunastu miesięcy oczekiwania przed możliwością konsumpcji.
Wszystko zależy od tego jaką gruszkówkę chcemy zrobić. My przedstawiliśmy przepis na szybką i prostą nalewkę gruszkową, która bazuje na syropie połączonym z alkoholem. Natomiast oryginalna nalewka jest przygotowywana w długotrwałym procesie. Na początek zalewa się owoce alkoholem i następuje proces maceracji i dopiero po tym etapie odsącza się ten nalew, a owoce zasypuje cukrem. Końcową fazą jest połączenie nalewu z syropem alkoholowym i leżakowanie. Robienie takiej nalewki to około 2-3 miesiące nie licząc okresu leżakowania alkoholu w butelkach, ale to już jest indywidualna preferencja osoby przygotowującej trunek. Wiadomo, że im dłużej nalewka przechodzi smakiem tym lepiej. Z czasem nalewka wytraca ostry smak alkoholu i nabiera aromatu.
Nalewka z gruszki to raczej deserowy alkohol więc niekoniecznie pasuje do dań wytrawnych, natomiast świetnie komponuję się w różnego rodzaju ciastami. Bardzo ciekawą modyfikacją tego trunku, które jeszcze bardziej podkreślą smak w kierunku słodkim jest nalewka z gruszek z cynamonem i wanilią.
Komentarze