Nalewka gruszkowa

To jednak z najbardziej lubianych nalewek - obok pigwówki, wiśniówki i aroniówki, nalewka gruszkowa króluje w domowych spiżarniach.

alkoholenalewki

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.33 z 213 głosów)

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • szklanka wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 goździki
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 szklanki wódki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki.
  • Szklankę wody z cukrem podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia.
  • Dodajemy gruszki i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 25–30 min, aż gruszki zrobią się przezroczyste.
  • Studzimy w temperaturze pokojowej, odcedzamy przez gazę.
  • Syrop łączymy z wódką, przelewamy do wysterylizowanych butelek, szczelnie zamykamy.
  • Gruszki możemy wykorzystać do deserów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy