Nalewka z gruszek powstaje w prosty sposób, ale dojrzewa przez długi czas, dzięki czemu zyskuje intensywny aromat. Chociaż trzeba się uzbroić w cierpliwość, trunek przygotowany samodzielnie smakuje doskonale i daje ogromną satysfakcję. Często gości w polskich spiżarniach obok pigwówki i wiśniówki. Warto wzbogacić go przyprawami korzennymi, takimi jak goździki i wanilia. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza nalewka gruszkowa.
Adobe Stock
Owoce: myjemy i usuwamy z nich szypułki, ogonki oraz gniazda nasienne. Miąższ razem ze skórką kroimy w plasterki. Umieszczamy je w dużym słoju. Wrzucamy do niego także goździki i laskę wanilii. Zalewamy wszystko spirytusem nalewkowym o mocy 70%. Odstawiamy w ciepłe, zaciemnione miejsce na 3 miesiące (czas maceracji nie został uwzględniony w ogólnej klasyfikacji dania).
Syrop: spirytus zlewamy do oddzielnego naczynia, a gruszki zasypujemy cukrem. Odstawiamy je w ciepłe miejsce. Co jakiś czas je mieszamy, żeby szybciej wytworzył się sok.
Nalewka z gruszek: kiedy cukier całkowicie się rozpuści, łączymy powstały syrop z odłożonym wcześniej alkoholem. Starannie ugniatamy owoce przez gazę, żeby odzyskać jak najwięcej słodkiego płynu. Rozlewamy nalewkę do butelek.
Porady
- Nalewka z gruszek na spirytusie powinna leżakować w piwniczce przez kilka miesięcy (co najmniej pół roku), żeby zyskać jak najlepszy smak i aromat. Należy ją przefiltrować przez kilkakrotnie złożoną gazę lub ściereczkę tetrową. Dzięki temu pozbędziemy się osadu i trunek będzie miał piękną bursztynową, klarowną barwę. Czynność tę można powtarzać kilka razy, jeśli jest taka potrzeba.
- Tradycyjne nalewki powstają na roztworze alkoholowym o mocy około 70%. Dla ułatwienia warto wykorzystać spirytus o takim woltażu, stworzony specjalnie dla miłośników domowych trunków. Jeśli mamy do dyspozycji czysty alkohol (95%), możemy go wymieszać z wódką lub wodą.
- Co zrobić z gruszek z nalewki? Możne je wykorzystać do deserów i wypieków lub zrobić z nich mus do mięs. Taki owocowy przecier świetnie komponuje się na przykład ze smakiem kaczki lub schabu wieprzowego.
- Jak zrobić wódkę z gruszki? Szybkim i prostym sposobem na smakowy alkohol domowej roboty jest zagotowanie owoców cukrem i ulubionymi przyprawami, a następnie połączenie powstałego syropu z czystą wódką. Zyska ona delikatny, gruszkowy aromat nawet po kilku dniach.
- Smak domowej nalewki gruszkowej najlepiej podkreślą przyprawy korzenne: goździki, cynamon (nie sproszkowany, a kora cynamonu w całości) i laska wanilii wraz z ziarenkami. Można także wykorzystać anyż lub szafran.
- Jakie gruszki najlepiej nadają się na nalewkę? Powinniśmy wybierać soczyste odmiany, takie jak isolda, klapsa lub konferencja.
Domowa nalewka gruszkowa na spirytusie, podobnie jak inne trunki owocowe lub ziołowe własnej roboty, może pochwalić się różnymi właściwościami prozdrowotnymi. Spożywana z umiarem może mieć pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. W sezonie jesienno-zimowym doskonale rozgrzeje i pomoże odpędzić czające się na nas przeziębienie. Może mieć dobroczynny wpływ na ciśnienie tętnicze i prace serca, a także wspomaga trawienie. Zawarte w gruszkach antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się organizmu. To nie wszystko – jeśli w naszej gruszkówce znajdują się przyprawy korzenne, możemy liczyć na dodatkowe właściwości oczyszczające i antybakteryjne.
Nalewka z gruszek na wódce lub spirytusie świetnie smakuje w wersji podstawowej – tak naprawdę do jej zrobienia wystarczą soczyste owoce, alkohol i cukier. Jeśli jednak chcemy, żeby nasz trunek miał wyjątkowy aromat przywołujący najcieplejsze jesienne wspomnienia, możemy wzbogacić ją za pomocą różnych dodatków. Świetnie smakuje na przykład:
Nalewka według naszego przepisu może powstać także z udziałem innych owoców. Z gruszkami dobrze komponują się na przykład jabłka, pigwa, śliwki, maliny, pomarańcze i aronia.
Nalewka z gruszki to deserowy alkohol więc niekoniecznie pasuje do dań wytrawnych, natomiast świetnie komponuje się z różnego rodzaju ciastami. Można serwować ją do podwieczorku lub po obfitym posiłku. Co ciekawe, przyda się do tworzenia różnych owocowych drinków, takich jak:
Komentarze