Nalewka z jabłek ma intensywny korzenny smak dzięki dodatkowi goździków i cynamonu. Charakteryzuje się pięknym aromatem, a do tego jest prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory, bo wspaniale rozgrzewa. Ale oczywiście można raczyć się nią przez cały rok. To także świetny dodatek do ciast i deserów. Można nią polać również lody. Podpowiadamy, jak zrobić jabłkówkę.
iStock
Przygotowanie jabłek: dokładnie je myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ogonki – nie obieramy. Potem kroimy je na średniej wielkości kawałki.
Słój: sprawdzamy, czy nie jest wyszczerbiony, a następnie wyparzamy go. Do zamknięcia używamy zakrętki bez wgnieceń i śladów rdzy. Wkładamy do niego jabłka.
Nastaw: do słoika dodajemy wanilię (może być laska: w całości lub ziarna), cynamon, goździki i cukier. Całość zalewamy szklanką ciepłej wody i spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy.
Nalewka z jabłek: słój z owocami odkładamy na około 3 tygodnie. Po tym czasie rozlewamy do butelek sam płyn i szczelnie zakręcamy. Jabłkówka jest już gotowa do spożycia, ale dla lepszego smaku polecamy odstawić ją na kolejne kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsce.
Porady
- Jabłkówka powinna leżakować minimum 3 miesiące. Proces ten można wydłużyć. Im więcej czasu spędzi w piwniczce, tym bogatszy smak uzyska.
- Jabłek nie należy obierać, jednak trzeba bardzo dokładnie umyć ich skórkę pod ciepłą wodą. Z owoców powinniśmy usunąć jedynie gniazda nasienne. Nie wyrzucajmy ich. Można z nich przygotować ocet jabłkowy.
- Jeśli wolimy wytrawne nalewki, możemy zredukować ilość cukru w przepisie. Do posłodzenia jabłkówki da się też wykorzystać miód lipowy lub wielokwiatowy.
- Nalewka jabłkowa będzie najlepsza, jeśli użyjemy takich odmian jak priam, szampion lub lobo. Finalny smak trunku może się różnić w zależności od wybranego rodzaju. Warto poeksperymentować i przygotować kilka wersji. Wybierając owoce, sięgajmy po zdrowe i w pełni dojrzałe egzemplarze. Obite lub niedojrzałe jabłka mogą negatywnie wpłynąć na smak nalewki.
- Do zrobienia domowej nalewki możemy również użyć suszonych jabłek. Będzie się nieco różniła barwą i smakiem, ale zyska ciekawy charakter, zwłaszcza jeśli dołożymy do nastawu podwędzone owoce. Polecamy dodać do niej gwiazdkę anyżu.
- Podstawowy przepis można rozszerzyć o sok z cytryny. Nalewka z jabłek na spirytusie będzie wtedy nieco bardziej kwaskowa.
- Przed rozlaniem alkoholu do butelek warto przefiltrować go przez złożoną kilkakrotnie gazę lub ściereczkę terową. Trunek będzie miał dzięki temu klarowny, bursztynowy kolor.
- Dokładny procent zawartości alkoholu w gotowej nalewce może się różnić w zależności od dodanych do niej składników. Jeżeli zrobimy ją zgodnie z powyższym przepisem, będzie miała między 35% a 40%. Jeśli zależy nam na słabszym trunku, alternatywą jest nalewka z jabłek na wódce. Jej moc nie przekracza zazwyczaj 20%.
- Do przechowywania domowego trunku należy użyć szklanych butelek. Najlepiej, jeśli będą zamykane na monopolową zakrętkę. Żeby uniknąć zmiany koloru nalewki, wybierajmy butelki z ciemnego szkła, które przepuszczają mniej światła.
Domowa nalewka jabłkowa ma niepowtarzalny, korzenny smak. Jej sekret tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Oprócz smaku owoców wyraźnie wyczuwalne są nuty goździków, cynamonu i wanilii. Fantastycznie rozgrzewa, obłędnie pachnie, a do tego idealnie sprawdza się na długie, jesienne wieczory z przyjaciółmi. Można dodać do niej także:
Jabłkówkę należy serwować w smukłym kieliszku na nóżce, najlepiej z rozkloszowaną czaszą, która pozwala rozejść się aromatom nalewki. Podaje się ją w temperaturze pokojowej. Sprawdzi się jako aperitif, czyli napój alkoholowy serwowany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu, ale można także popijać go po obiedzie. Spożywany w niewielkich ilościach wspomaga trawienie. Pasuje także do deserów. Nalewka z jabłek z przyprawami korzennymi doskonale rozgrzeje nas w zimowe wieczory, jeśli dodamy ją do herbaty. Możemy też podarować ją w prezencie. Warto wtedy rozlać ją do ozdobnych, estetycznych butelek. Polecamy ozdobić je własnoręcznie wykonanymi etykietami. Bliscy lub znajomi z pewnością będą zachwyceni.
Sprawdźcie także nasz przepis na nalewkę z gruszek.
Komentarze