Nalewka z jabłek (jabłkówka)

Nalewka z jabłek ma intensywny korzenny smak, dzięki dodatkowy goździków i cynamonu. Charakteryzuje się pięknym aromatem, a do tego jest prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory, bo wspaniale rozgrzewa. Ale oczywiście można raczyć się nią przez cały rok. To także świetny dodatek do ciast i deserów, można nią polać również lody. Podpowiadamy, jak zrobić jabłkówkę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

alkohole nalewki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 192 głosów)

Nalewka z jabłek (jabłkówka) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie jabłek: dokładnie je myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ogonki – nie obieramy. Potem kroimy je na średniej wielkości kawałki.

  • 2.

    Słój: sprawdzamy, czy nie jest wyszczerbiony, a następnie wyparzamy go. Do zakręcenia używamy zakrętki bez wgnieceń i śladów rdzy. Wsadzamy do niego jabłka.

  • 3.

    Zalewa: do słoika dodajemy wanilię (może być laska: w całości lub ziarna), cynamon, goździki i cukier. Całość zalewamy szklanką ciepłej wody i spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy.

  • 4.

    Dojrzewanie nalewki jabłkowej: słój z owocami w zalewie odkładamy na około 3 tygodnie. Po tym czasie rozlewamy do butelek sam płyn i szczelnie zakręcamy. Jabłkówka jest już gotowa do spożycia, ale dla lepszego smaku polecamy odstawić ją na kolejne kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

  • Jeśli wolicie smak wytrawnych nalewek, możecie zredukować ilość cukru w przepisie. W takim wypadku lepiej dodawać go stopniowo i na bieżąco kontrolować smak.
  • Do przygotowania nalewki jabłkowej najlepiej sprawdzą się odmiany takie jak Priam, Szampion czy Lobo. Finalny smak trunku może się różnić w zależności od wybranej odmiany jabłek. Warto poeksperymentować i przygotować kilka wersji likieru z jabłek.
  • Możecie również użyć suszonych jabłek – smak nalewki jabłkowej będzie się jednak wtedy odrobinę różnił.
  • Dla urozmaicenia smaku, do przepisu możecie również dodać odrobinę soku z cytryny. Całość będzie nieco bardziej kwaskowa.
  • Jeśli zależy wam na klarownym napoju, przed rozlaniem nalewki z jabłek do butelek, przefiltrujcie ją przez filtr do kawy lub gęstą gazę.
  • Dla uzyskania najlepszych efektów, po przelaniu do butelek, warto odstawić nalewkę do leżakowania na minimum 3 miesiące. Proces ten można wydłużyć. Im jabłkówka jest starsza, tym bogatszy staje się jej smak.

Notka redakcyjna

Nalewka z jabłek – jak smakuje?

Nalewka z jabłek ma niepowtarzalny, intensywnie korzenny smak. Jego sekret tkwi w dodanych przyprawach. Oprócz smaku owoców wyraźnie wyczuwalne są nuty goździków, cynamonu i wanilii. Fantastycznie rozgrzewa, obłędnie pachnie, a do tego idealnie sprawdza się na długie, jesienne wieczory z przyjaciółmi. Jabłkówkę można również przygotować w bardziej orzeźwiającej wersji – z dodatkiem mięty, cytryny lub limonki. Wtedy warto wybierać kwaśne odmiany jabłek, takie jak Antonówka lub Szara Renta.


Nalewka z jabłek – jak wybierać owoce

Smak nalewki w znacznej części zależy od użytych przez nas składników. Wybierając owoce, pamiętajmy, by sięgać jedynie po zdrowe i w pełni dojrzałe jabłka. Obite lub niedojrzałe sztuki mogą negatywnie wpłynąć na finalny smak nalewki. Jabłek nie należy obierać, jednak trzeba bardzo dokładnie umyć ich skórkę pod ciepłą wodą. Z owoców powinniśmy usunąć jedynie gniazda nasienne i ogonki - nie wyrzucajmy ich, można z nich przygotować ocet jabłkowy.


Nalewka jabłkowa – ile ma procent?

Dokładny procent zawartości alkoholu w gotowej nalewce może się różnić, w zależności od dodanych do niej składników. Jeżeli zrobimy ją zgodnie z powyższym przepisem będzie ona miała między 35% a 40%. Jeśli zależy nam na słabszym alkoholu, to można zrobić nalewkę z jabłek na wódce – w tej samej proporcji. Wtedy jej moc nie przekroczy 20%, a trunek będzie zdecydowanie łagodniejszy. Dla uzyskania delikatniejszego smaku można również do podanego wyżej przepisu dodać 250 ml wody mineralnej lub źródlanej.


Nalewka z jabłek – jaką butelkę wybrać?

Do przechowywania gotowej jabłkówki należy użyć szczelnie zamykanych, szklanych butelek. Najlepiej, jeśli będą one zamykane na monopolową zakrętkę lub zakręcane korkiem. Żeby uniknąć zmiany koloru nalewki, wybierzcie butelki z ciemnego szkła, które przepuszczają zdecydowanie mniej światła. Jeżeli planujecie przechowywać nalewkę z jabłek w domowej spiżarni lub szafce, upewnijcie się, czy butelka nie jest zbyt wysoka, i czy na pewno zmieści się na półce. Koniecznie musi stać pionowo, jeśli ją położymy, może to wpłynąć na trwałość trunku.

Jeśli chcemy podarować nalewkę z jabłek w prezencie, to warto ją rozlać do ozdobnych, estetycznych butelek. Możecie również ozdobić je własnoręcznie wykonanymi etykietami. Bliscy z pewnością będą zachwyceni!


Nalewka jabłkowa – gdzie przechowywać?

Oprócz szczelności butelek na trwałość trunku wpływa również miejsce jego przechowywania. Butelki wypełnione nalewką jabłkową powinny być trzymane w zacienionym i chłodnym miejscu. Najlepiej umieścić je w nieogrzewanej piwnicy lub garażu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy