REKLAMA

Nalewka z jabłek (jabłkówka)

Nalewka z jabłek idealnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory. Ma intensywny korzenny smak i piękny aromat, a do tego wspaniale rozgrzewa.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory alkohole

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 191 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie nalewki: Jabłka dokładnie myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i usuwamy ogonki. Następnie kroimy je w średniej wielkości kawałki, a następnie przekładamy do uprzednio wyparzonego słoja. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz cukier. Całość zalewamy szklanką ciepłej wody i spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy.

  • 2.

    Dojrzewanie nalewki: Słój z przygotowaną nalewką odkładamy na około 3 tygodnie. Po tym czasie rozlewamy nalewkę do butelek i szczelnie zakręcamy. Jabłkówka jest już gotowa do spożycia, ale dla lepszego smaku polecamy odstawić ją na kolejne kilka tygodni w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

  • Jeśli wolicie smak wytrawnych nalewek, możecie zredukować ilość cukru w przepisie. W takim wypadku lepiej dodawać go stopniowo i na bieżąco kontrolować smak nalewki.
  • Do przygotowania nalewki najlepiej sprawdzą się odmiany takie jak Priam, Szampion czy Lobo. Finalny smak trunku może się różnić w zależności od wybranej przez was odmiany jabłek. Warto poeksperymentować i przygotować kilka wersji likieru z jabłek.
  • Możecie również użyć suszonych jabłek – smak nalewki będzie się jednak wówczas odrobinę różnił.
  • Dla urozmaicenia smaku, do przepisu możecie również dodać odrobinę soku z cytryny.
  • Jeśli zależy wam na klarownym napoju, przed rozlaniem nalewki do butelek, przefiltrujcie ją przez filtr do kawy lub gęstą gazę.
  • Dla uzyskania najlepszych efektów, po przelaniu do butelek, warto odstawić nalewkę do leżakowania na minimum 3 miesiące. Proces ten możecie wydłużyć. Im jabłkówka jest starsza, tym bogatszy staje się jej smak.

Notka redakcyjna

Jabłkówka – jak smakuje?

Nalewka z jabłek ma niepowtarzalny, intensywnie korzenny smak. Jego sekret tkwi w dodanych przyprawach. Oprócz smaku owoców wyraźnie wyczuwalne są nuty goździków, cynamonu i wanilii. Fantastycznie rozgrzewa, obłędnie pachnie, a do tego idealnie sprawdza się na długie, jesienne wieczory z przyjaciółmi. Jabłkówkę można również przygotować w bardziej orzeźwiającej wersji – z dodatkiem mięty. Wówczas do jej przygotowania najlepiej sprawdzą się kwaskowate odmiany jabłek, takie jak Antonówka lub Renta.

Nalewka z jabłek - Jakie owoce wybrać?

Smak nalewki w znacznej części zależy od użytych przez nas składników. Wybierając owoce, pamiętajcie aby sięgać jedynie po zdrowe i w pełni dojrzałe jabłka. Obite lub niedojrzałe sztuki mogą negatywnie wpłynąć na finalny smak nalewki. Jabłek nie należy obierać, jednak trzeba bardzo dokładnie umyć ich skórkę pod ciepłą wodą. Z owoców powinniśmy usunąć jedynie gniazda nasienne i ogonki.

Nalewka jabłkowa – ile ma procent?

Dokładny procent zawartości alkoholu w gotowej nalewce może się różnić, w zależności od dodanych do niej składników. Jeżeli przygotujecie ją zgodnie z powyższym przepisem będzie ona miała między 35 a 40%. Jeśli wolicie słabsze alkohole, możecie zastąpić spirytus wódką. Wówczas jej moc nie przekroczy 20%, a smak trunku będzie zdecydowanie łagodniejszy. Dla uzyskania delikatniejszego smaku możesz również do podanego wyżej przepisu dodać 250 ml wody mineralnej lub źródlanej.

Nalewka z jabłek – jaką butelkę wybrać?

Do przechowywania gotowej jabłkówki należy użyć szczelnie zamykanych, szklanych butelek – najlepiej, jeśli będą one zamykane na monopolową zakrętkę lub zakręcane korkiem. Aby uniknąć zmiany koloru nalewki, wybierzcie butelki z ciemnego szkła, które nie przepuszczają, aż tyle światła. Jeżeli planujecie przechowywać nalewkę w domowej spiżarni lub szafce, upewnijcie się, czy wybrana przez was butelka nie jest zbyt wysoka, i czy na pewno zmieści się na półce. Przechowywanie trunku na leżąco to błąd, który może wpłynąć na jego trwałość. Jeśli planujecie obdarować nalewką bliskich, warto od razu rozlać ją do ozdobnych, estetycznych butelek. Możecie również ozdobić je własnoręcznie wykonanymi etykietami. Bliscy z pewnością będą zachwyceni!

Nalewka jabłkowa – gdzie przechowywać?

Oprócz szczelności butelek na trwałość trunku wpływa również miejsce jego przechowywania. Po wypełnieniu nalewką, butelki powinny być trzymane w zacienionym chłodnym miejscu. Najlepiej umieścić je w piwnicy lub garażu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy