Nalewka z aronii

Nalewka z aronii to pyszny pomysł na domowy trunek. Taki napitek to nie tylko pyszny smak, ale także mnóstwo dobroczynnych wartości odżywczych. Wspaniale rozgrzewa i jest bogactwem witamin. Gwarantujemy, że jeśli raz spróbujecie tego przysmaku, będziecie powtarzać go już co roku. Jak zrobić nalewkę z aronii, aby zachwycała głębokim kolorem i wyrazistym aromatem? Zobaczcie sprawdzony przepis krok po kroku. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje alkohole nalewki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.07 z 336 głosów)


Nalewka z aronii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: owoce aronii i liście wiśni myjemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Całość zagotowujemy i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. 

  • 2.

    Nalewka z aronii: po 10 minutach dosypujemy kwasek cytrynowy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy sok i mieszamy go ze spirytusem. 

  • 3.

    Przelewanie: gotowa nalewka z aronii powinna być przelana do butelek i przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Porady

  • Nalewka z aronii i liści wiśni lubi długo leżakować, dlatego najlepiej będzie smakowała dopiero po kilku miesiącach od przygotowania. 
  • Owoce aronii są dość cierpkie w smaku, jednak jest prosty sposób, aby nieco złagodzić tę kwaśną nutę. Umyte owoce aronii należy zapakować do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Nalewka z mrożonych będzie znacznie słodsza i łagodniejsza w smaku. 
  • Nalewka z aronii jest nie tylko pysznym napitkiem, ale także fantastycznym dodatkiem do wypieków i deserów na zimno. Można wykorzystać ją do kremów śmietanowych, musów czekoladowych lub jako poncz do nasączenia biszkoptu na tort.
  • Jeśli nie macie aronii, domową nalewkę możecie zrobić też z innych owoców. Szczególnie dobrze nadają się do tego wiśnie, maliny, śliwki, czereśnie, jeżyny i porzeczki. Oprócz tego, świetnie wyjdzie nalewka z jarzębiny, róży czy pigwy.

Notka redakcyjna

Nalewka z aronii - przepis klasyczny i szybki

Nalewka z aronii to jeden z trunków, które najczęściej pojawiają się w naszych barkach i spiżarniach. Można ją jednak przygotować na wiele sposobów, dlatego w każdym domu taki trunek smakuje nieco inaczej. Choć przepis na nalewkę z aronii w teorii składa się tylko z owoców, cukru i alkoholu, to w praktyce doczekał się on już dziesiątek różnych wersji, a każda z nich jest warta przetestowania. Główne dwa warianty to przepis gotowany i przyrządzany na zimno. 

Najpopularniejszym wyborem jest nalewka z aronii na spirytusie. Przygotowuje się ją zwykle w proporcjach 2:1, czyli 2 części owoców na 1 część cukru. Wszystko zalewamy spirytusem rozcieńczonym do 50%. Ile spirytusu na kilogram owoców? W tym wypadku przelicznik jest prosty i wynosi 1:1, czyli 1 litr alkoholu na każdy kilogram aronii. Owoce wystarczy zalać rozcieńczonym spirytusem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy pierwszy nastaw,  zasypujemy wszystko cukrem i odstawiamy ponownie na 7 dni. Po tym czasie nalewka jest już gotowa. 

Kolejny pomysł to nalewka z aronii gotowana. Ta receptura jest znacznie szybsza, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, chcących szybko spróbować gotowego wyrobu. Owoce zalewamy wodą, gotujemy przez około 40-50 minut, a następnie studzimy. Zimny sok dolewamy do wódki i przelewamy wszystko do butelek. 

Nalewka z aronii - filtrowanie

Aby otrzymać idealnie klarowną nalewkę, warto jest ją przefiltrować przed rozlaniem do butelek. Można zrobić to na kilka różnych sposobów. Najprostszy to przelanie jej przez ręcznik papierowy lub gazę. Ta metoda zajmuje niewiele czasu, a materiały można wymieniać w razie potrzeby. Nieco bardziej czasochłonnym patentem jest filtrowanie przez szmatkę. Najlepiej, aby była lniana lub płócienna. W tym przypadku nalewka będzie sączyła się nieco dłużej, jednak przy tym też znacznie dokładniej. 

Dodatki do nalewki z aronii

Przepis na nalewkę z aronii można urozmaicić przeróżnymi dodatkami, które wpłyną na aromat i smak napitku. Świetnie sprawdzą się tu nuty korzenne, czyli cynamon lub goździki. Doskonale będzie tu taż pasował imbir, zarówno też świeży, jak i suszony. Kolejnym fantastycznym dodatkiem może być nuta wanilii, zarówno w formie cukru wanilinowego, jak i płynnego ekstraktu czy ziarenek z suszonej laski. Nalewka z aronii dobrze będzie smakowała też z nutą miodu

Inne przepisy na nalewki

Przepisy na nalewki to szeroki zbiór, który powiększa się z każdym rokiem. Jakie receptury są szczególnie warte wypróbowania? Początkującym polecamy zacząć swoją przygodę od klasyki, czyli znanej i lubianej przez wszystkich malinówki. Tym, którzy wolą nieco bardziej cierpkie smaki, z pewnością posmakuje z kolei wiśniówka lub cytrynówka. Fani nietypowych napitków będą zachwyceni nalewką jarzębinową oraz ratafią, czyli trunkiem z mieszanki różnych owoców. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy