Nalewka ze śliwek węgierek.
Potrzebny jest balon do wina i dużo cierpliwości.
Dodany przez:
msewka
Składniki
- * 3 kg śliwek węgierek
- * 4,5 l spirytusu
- * 4 l wody przegotowanej i wystudzonej
- * 1,5 kg cukru
- * 2 laski wanilii
- * 4 cukry waniliowe (z prawdziwą wanilią)
- * skórka cytrynowa (z 6 cytryn)
- * pół szklanki brandy lub koniaku
- *
Przygotowanie
- Umyte i wpestkowane śliwki wsypać do balona,wrzucić 2 garści pestek ze śliwek dla dodania lekkiej goryczki.Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce.Po ok.2-3 tygodniach odlać płyn a śliwki usunąć.Raczej ciężko je do czegoś wykorzystać,gdyż są bardzo gorzkie.Do wody wsypać cukier,cukier waniliowy i wydrążony miąższ z laski wanilii a także skórkę otartą z cytryn.Zagotować mieszając ,aż otrzymamy gęsty syrop.Przecedzić i ostudzić.Wlać do spirytusu,dolać brandy lub koniak.Można trzymać w zamkniętym balonie lub porozlewać do butelek.Wstawić w ciepłe,ciemne miejsce conajmniej do świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej smakuje po upływie ok.roku.
Komentarze