Nalewka ze śliwek węgierek

Nalewka ze śliwek węgierek nie tylko fantastycznie smakuje, ale i wprost cudownie rozgrzewa. Idealnie sprawdzi się zarówno na spotkania z najbliższymi, jak i na bardziej wyszukane okazje. Z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy samodzielnego wytwarzania trunków. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić nalewkę ze śliwek na spirytusie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

nalewki

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 171 głosów)

Nalewka ze śliwek węgierek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Śliwki: dokładnie je przebieramy, myjemy i osuszamy. Przekrawamy je na połówki i pestkujemy (pestki zachowujemy), po czym przekładamy je do balonu na wino. Do naczynia wkładamy około dwie garści pestek.

  • 2.

    Śliwki w spirytusie: do naczynia ze śliwkami wlewamy spirytus. Całość przekładamy w ciemne miejsce na około 2–3 tygodnie. Po tym czasie przelewamy zawartość balonu przez sito.

  • 3.

    Cytryny: dokładnie je myjemy i przekładamy do wrzątku na około 30 sekund. Po tym czasie dokładnie ścieramy z nich skórkę przy pomocy tarki o niewielkich oczkach. 

  • 4.

    Doprawianie nalewki z węgierek: do spirytusu dodajemy cukier biały oraz wanilinowy, miąższ z laski wanilii oraz skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy.

  • 5.

    Rozlewanie nalewki śliwkowej: alkohol przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż do zagotowania. Przecedzamy go przez sito i odkładamy do przestudzenia na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie łączymy go z brandy. Powstały trunek rozlewamy do wyczysczonych wcześniej, szklanych butelek. Odkładamy go na okres minimum 3 miesięcy.

Porady

  • Nalewkę ze śliwek węgierek można spożywać już po 3 miesiącach od jej przygotowania. Najlepszy smak osiąga ona jednak po upływie około roku.
  • Butelki z nalewką z węgierek na spirytusie polecamy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Dobrze sprawdzi się zarówno nieogrzewana spiżarnia, jak i garaż czy piwnica. Można je także umieścić w zamykanej oraz przewiewnej szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła, takich jak piekarnik czy płyta grzewcza. 
  • Podany w przepisie cukier biały można zastąpić cukrem brązowym lub trzcinowym.
  • W przygotowanej zgodnie z powyższym przepisem nalewce ze śliwek z pestkami wyczuć można delikatny posmak goryczki. Jeśli wolicie słodkie trunki, możecie pominąć dodatek pestek. 
  • Jeśli nie przepadacie za wyczuwalnym smakiem alkoholu, możecie lekko zmodyfikować powyższy przepis i zrobić nalewkę śliwkową na wódce.
  • Sprawdźcie również nasz przepis na nalewkę ze śliwek mirabelek

Notka redakcyjna

Nalewka ze śliwek węgierek – dodatki

Przepis na nalewkę ze śliwek jest prosty. W klasycznej wersji zakłada on użycie jedynie trzech składników: węgierek, cukru oraz spirytusu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by delikatnie urozmaicić smak gotowego trunku. Można to zrobić, dodając do niego aromatyczne przyprawy, takie jak kora cynamonu, laska wanilii czy goździki. 

Polecamy spróbować także równie smacznej nalewki ze śliwek węgierek na miodzie. Do jej przygotowania potrzeba śliwek (1 kg), płynnego miodu (750 g), spirytusu (350 ml) oraz wódki (250 ml). Do tak zrobionej nalewki dorzucić można również garść jakościowych rodzynek lub daktyli. Dzięki temu całość nabierze prawdziwie niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Jak podawać nalewkę śliwkową na spirytusie?

Aromatyczna, słodka, mocno rozgrzewająca – słowem idealna. Nalewka ze śliwek to trunek znany każdemu miłośnikowi domowych alkoholi. Jak ją podawać? Najczęściej serwuje się ją w wersji solo, w niewielkich kieliszkach (o pojemności około 50 ml) na wysokiej nóżce. Co ważne, przed podaniem nie wymaga ona schładzania. 

To jednak nie jedyna możliwość. Na bazie nalewki ze śliwek węgierek można również przygotować smaczne drinki. Jeśli lubicie orzeźwiające mieszanki, możecie pokusić się o zmiksowanie ze sobą 50 ml śliwkowego trunku, 25 ml soku z limonki oraz 100 ml gazowanej wody. Całość najlepiej serwować w szkle wypełnionym kruszonym lodem. Jeśli zaś wolicie koktajle o słodszym smaku, koniecznie spróbujcie połączenia nalewki (50 ml), soku pomarańczowego (125 ml) oraz soku żurawinowego (50 ml).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy