Domowy fast-food. Tortilla z karkówką, sałatką i sosem na bazie jogurtu

Jest to świetny pomysł na domowe przyjęcie czy kolację z przyjaciółmi.

dodany przez: miedzymietaabazylia miedzymietaabazylia

sałatki dania mięsne tortille sosy przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 153 głosów)

Składniki:

  • - 4 placki tortilla
  • - 200 g karkówki
  • Przyprawy do karkówki: (polecam zrobić samemu mieszankę przypraw, jest o wiele smaczniejsza niż gotowe przyprawy)
  • - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • - 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
  • - 1/2 łyżeczki curry
  • - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - szczypta imbiru i cynamonu
  • - sól i pieprz
  • Sałatka:
  • - kapusta pekińska
  • - 2 pomidory
  • - 1 ogórek surowy lub 3 kiszone
  • - papryka surowa lub konserwowa (ilość wg uznania)
  • - mała czerwona cebula
  • - ser feta
  • - kukurydza konserwowa
  • - oliwa
  • - zioła prowansalskie
  • - sól
  • - pieprz
  • Sos:
  • - jogurt typu greckiego
  • - łyżka majonezu
  • - dwa ząbki czosnku
  • - 1 pomidor
  • - sól
  • - pieprz

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Domowy fast-food. tortilla z karkówką, sałatką i sosem na bazie jogurtu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Karkówkę tniemy w bardzo cienkie plasterki i marynujemy w przygotowanej wcześniej mieszance przypraw. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • Kapustę pekińską siekamy, pomidora tniemy w plasterki i każdy z plasterków jeszcze na 4 części, ogórka dzielimy na ćwiartki i również tniemy w plastry. Cebulę w piórka, ser feta w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę konserwową i pokrojoną w kostkę paprykę. Oliwę z oliwek mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i polewamy sałatkę. Całość mieszamy przed wyłożeniem na tortillę.
  • Przygotowujemy sos: Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, tniemy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Podsmażamy chwilę. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, podsmażonego pomidora, sól, pieprz i wszystko blendujemy na gładki sos.
  • Zamarynowaną karkówkę podsmażamy na suchej patelni (ja robiłam to na patelni grillowej) z obu stron.
  • Placki tortilla podgrzewamy w piekarniku lub na patelni (pół minuty na każdą ze stron), smarujemy sosem, nakładamy porządną porcję sałatki i na to kawałki karkówki. Najpierw zawijamy od dołu i później jedną ze stron zwijamy w rulonik. Ja zawijam jeszcze w folię aluminiową, żeby się nie pobrudzić podczas jedzenia.

Porady

Wypróbuj prosty przepis na tortille - domowe placki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy