Domowy fast-food. Tortilla z karkówką, sałatką i sosem na bazie jogurtu
Ocena:
4.37
(153)
30 min.
dla 4 osób
Jest to świetny pomysł na domowe przyjęcie czy kolację z przyjaciółmi.
Składniki:
- 4 placki tortilla
- 200 g karkówki
Przyprawy do karkówki: (polecam zrobić samemu mieszankę przypraw, jest o wiele smaczniejsza niż gotowe przyprawy)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru i cynamonu
- sól i pieprz
Sałatka:
- kapusta pekińska
- 2 pomidory
- 1 ogórek surowy lub 3 kiszone
- papryka surowa lub konserwowa (ilość wg uznania)
- mała czerwona cebula
- ser feta
- kukurydza konserwowa
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sos:
- jogurt typu greckiego
- łyżka majonezu
- dwa ząbki czosnku
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
Domowy fast-food. tortilla z karkówką, sałatką i sosem na bazie jogurtu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Karkówkę tniemy w bardzo cienkie plasterki i marynujemy w przygotowanej wcześniej mieszance przypraw. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Kapustę pekińską siekamy, pomidora tniemy w plasterki i każdy z plasterków jeszcze na 4 części, ogórka dzielimy na ćwiartki i również tniemy w plastry. Cebulę w piórka, ser feta w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę konserwową i pokrojoną w kostkę paprykę. Oliwę z oliwek mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i polewamy sałatkę. Całość mieszamy przed wyłożeniem na tortillę.
Przygotowujemy sos: Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, tniemy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Podsmażamy chwilę. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, podsmażonego pomidora, sól, pieprz i wszystko blendujemy na gładki sos.
Zamarynowaną karkówkę podsmażamy na suchej patelni (ja robiłam to na patelni grillowej) z obu stron.
Placki tortilla podgrzewamy w piekarniku lub na patelni (pół minuty na każdą ze stron), smarujemy sosem, nakładamy porządną porcję sałatki i na to kawałki karkówki. Najpierw zawijamy od dołu i później jedną ze stron zwijamy w rulonik. Ja zawijam jeszcze w folię aluminiową, żeby się nie pobrudzić podczas jedzenia.