Karkówka z pieczarkami i cebulą w aromatycznym sosie pomidorowym jest niezwykle krucha i soczysta. To pyszne danie obiadowe, zarówno na wielkie okazje, jak i na co dzień. Mięso przyrządzone w ten sposób rozpływa się w ustach i zawsze szybko znika z talerzy. Warto od razu przygotować większą porcję, bo na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami.
stockfood
(średnia 4.41 z 194 głosów)
Karkówka: mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm.
Przyprawianie: Każdy plaster dokładnie posypujemy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Odstawiamy na ok. 3-4 godziny (czas nie jest wliczony w czas przygotowania dania).
Smażenie: Po tym czasie obtaczamy kawałki mięsa w mące i obsmażamy je na oleju z obu stron na złocisty kolor.
Sos do karkówki: wodę, sos sojowy, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy oraz zioła dokładnie ze sobą mieszamy.
Warzywa: duże pieczarki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Z cebuli zdejmujemy łupiny, kroimy w piórka. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy całość przez kilka minut.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie kawałki mięsa układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na karkówce układamy podsmażone pieczarki i cebulę, a całość zalewamy sosem.
Pieczenie: karkówkę z pieczarkami pieczemy przez 75 minut, pod przykryciem.
Porady
- Karkówka z pieczarkami doskonale smakuje podana z pieczywem, ale także z ziemniakami, kaszą, ryżem czy makaronem. Fantastycznym dodatkiem do takiego mięsa będą również kopytka lub kluski żelazne.
- Jeśli chcemy, żeby karkówka z pieczarkami pozostała bardziej soczysta, warto upiec ją w rękawie. To bezpieczna opcja, która zawsze się udaje.
- Do mięsa można dodać też inne warzywa, a nawet owoce. Świetnym przepisem jest na przykład karkówka pieczona z jabłkami lub w kapuście.
- W przypadku małego naczynia żaroodpornego polecamy układać karkówkę pieczoną w plastrach warstwami. Naprzemiennie, mięso, pieczarki z cebulą i część sosu. W takim przypadku czas pieczenia warto wydłużyć do 90 minut.
Przepis na karkówkę z pieczarkami to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników, ani wiele czasu spędzonego w kuchni. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej zamarynujemy mięso, a następnie wstawimy je do piekarnika, a reszta zrobi się sama. Jak przyprawić karkówkę, aby była aromatyczna i wyrazista w smaku? Kluczem do sukcesu jest tutaj czas. Karkówka wyjdzie tym smaczniejsza i bardziej krucha, im dłużej będziemy ją marynować. Przygotowania całego przepisu należy więc rozpocząć już wieczór wcześniej, aby mięso mogło marynować się całą noc, zanim trafi do piekarnika.
Najprostszą marynatę zrobimy z oliwy i ulubionych przypraw. Sprawdzą się tutaj:
Karkówka pieczona z pieczarkami wyśmienicie smakuje podana w towarzystwie ziemniaków:
Sprawdzą się też wszelkiego rodzaju kasze: gryczana, jęczmienna lub jaglana. Mogą być ugotowane na sypko lub wymieszane z przyprawami bądź warzywami - w formie kaszotto. Mięso pieczone dobrze komponuje się również z kluskami, np. z kopytkami lub szpeclami z serem, a nawet z pyzami bez mięsa.
Obowiązkowym dodatkiem do pieczonego mięsa są też surówki:
Karkówkę zwykle jemy z grilla lub z patelni, jednak sposobów na jej przygotowanie jest znacznie więcej. Możemy zrobić z niej również farsz i nadzienie do pyz, kartaczy, pierogów czy naleśników. Pieczeń z karkówki doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub eleganckie danie na święta. Z kolei na codzienny obiad sprawdzi się karkówka w sosie własnym, a także bitki, zrazy oraz wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Z tego mięsa możemy przygotować też wspaniały pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę, która fantastycznie sprawdzi się do burgerów czy kanapek.
Komentarze