Karkówka z pieczarkami

Karkówka z pieczarkami i cebulą w aromatycznym sosie pomidorowym jest niezwykle krucha i soczysta. To pyszne danie obiadowe, zarówno na wielkie okazje, jak i na co dzień. Mięso przyrządzone w ten sposób rozpływa się w ustach i zawsze szybko znika z talerzy. Warto od razu przygotować większą porcję, bo na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne karkówka pieczona

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 194 głosów)

Karkówka z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Karkówka: mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Każdy plaster dokładnie posypujemy solą, pieprzem oraz czosnkiem i odstawiamy na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie obtaczamy kawałki mięsa w mące i obsmażamy je na oleju z obu stron na złocisty kolor.

  • 2.

    Przyprawianie: każdy plaster dokładnie posypujemy solą, pieprzem oraz czosnkiem.  Odstawiamy na ok. 3-4 godziny (czas nie jest wliczony w czas przygotowania dania).

  • 3.

    Smażenie: po tym czasie obtaczamy kawałki mięsa w mące i obsmażamy je na oleju z obu stron na złocisty kolor.

  • 4.

    Sos do karkówki: wodę, sos sojowy, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy oraz zioła dokładnie ze sobą mieszamy.

  • 5.

    Warzywa: duże pieczarki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Z cebuli zdejmujemy łupiny, kroimy w piórka. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy całość przez kilka minut.

  • 6.

    Przygotowanie do pieczenia:  piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie kawałki mięsa układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na karkówce układamy podsmażone pieczarki i cebulę, a całość zalewamy sosem.

  • 7.

    Pieczenie: karkówkę z pieczarkami pieczemy przez 75 minut, pod przykryciem.

Porady

  • Karkówka z pieczarkami doskonale smakuje podana z pieczywem, ale także z ziemniakami, kaszą, ryżem czy makaronem. Fantastycznym dodatkiem do takiego mięsa będą również kopytka lub kluski żelazne.
  • Jeśli chcemy, żeby karkówka z pieczarkami pozostała bardziej soczysta, warto upiec ją w rękawie. To bezpieczna opcja, która zawsze się udaje. 
  • Do mięsa można dodać też inne warzywa, a nawet owoce. Świetnym przepisem jest na przykład karkówka pieczona z jabłkami lub w kapuście.
  • W przypadku małego naczynia żaroodpornego polecamy układać karkówkę pieczoną w plastrach warstwami. Naprzemiennie, mięso, pieczarki z cebulą i część sosu. W takim przypadku czas pieczenia warto wydłużyć do 90 minut.

Notka redakcyjna

Marynata do karkówki z pieczarkami

Przepis na karkówkę z pieczarkami to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników, ani wiele czasu spędzonego w kuchni. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej zamarynujemy mięso, a następnie wstawimy je do piekarnika, a reszta zrobi się sama. Jak przyprawić karkówkę, aby była aromatyczna i wyrazista w smaku? Kluczem do sukcesu jest tutaj czas. Karkówka wyjdzie tym smaczniejsza i bardziej krucha, im dłużej będziemy ją marynować. Przygotowania całego przepisu należy więc rozpocząć już wieczór wcześniej, aby mięso mogło marynować się całą noc, zanim trafi do piekarnika. 

Najprostszą marynatę zrobimy z oliwy i ulubionych przypraw. Sprawdzą się tutaj:

  • podstawowe przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
  • zioła: suszony tymianek, rozmaryn lubczyk, a także bazylia, oregano i majeranek lub po prostu zioła prowansalskie,
  • czosnek: suszony lub świeży - przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w plasterki,
  • słodkie dodatki: miód, syrop klonowy lub po prostu odrobina cukru,
  • słone dodatki: sos sojowy, który zawiera mnóstwo smaku umami lub sos grzybowy. 

Z czym podawać karkówką z pieczarkami?

Karkówka pieczona z pieczarkami wyśmienicie smakuje podana w towarzystwie ziemniaków:

  • z wody,
  • puree - z samych ziemniaków lub z marchewką,
  • pieczonych - w całości, np. hasselback, w mundurkach (zawinięte w folię aluminiową), pokrojonych w kostkę lub w plastry.

Sprawdzą się też wszelkiego rodzaju kasze: gryczana, jęczmienna lub jaglana. Mogą być ugotowane na sypko lub wymieszane z przyprawami bądź warzywami - w formie kaszotto. Mięso pieczone dobrze komponuje się również z kluskami, np. z kopytkami lub szpeclami z serem, a nawet z pyzami bez mięsa.

Obowiązkowym dodatkiem do pieczonego mięsa są też surówki:

  • z buraków - sprawdzą się też zasmażane,
  • z kiszonej kapusty - z jabłkiem, marchewką i szczypiorkiem.
  • z kapusty - np. colesław,
  • wielowarzywna - z marchewki, kawałka, pietruszki, selera, pora, jabłka, ogórka kiszonego i majonezu.

Co zrobić z karkówki? Inne przepisy na pyszne dania

Karkówkę zwykle jemy z grilla lub z patelni, jednak sposobów na jej przygotowanie jest znacznie więcej. Możemy zrobić z niej również farsz i nadzienie do pyz, kartaczy, pierogów czy naleśników. Pieczeń z karkówki doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub eleganckie danie na święta. Z kolei na codzienny obiad sprawdzi się karkówka w sosie własnym, a także bitki, zrazy oraz wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Z tego mięsa możemy przygotować też wspaniały pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę, która fantastycznie sprawdzi się do burgerów czy kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy