Roladki z karkówki

Roladki z karkówki – miękkie i kruche – to propozycja na obiad w tradycyjnym stylu. Wystarczy dobrać do nich dodatki: warzywa i surówkę, aby otrzymać sycący i zbilansowany posiłek. Świetnie pasują do młodych gotowanych ziemniaków i kapusty modrej. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne roladki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 166 głosów)

Roladki z karkówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie mięsa: karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 1,5–2 cm (powinno wam wyjść 6–8 kotletów). Rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

  • 2.

    Boczek i ogórki kiszone: kroimy w długie paski. Jeden ogórek wystarczy pokroić wzdłuż na 4 części.

  • 3.

    Zawijanie roladek: na rozbite kotlety z karkówki nakładamy łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy ją po ich powierzchni. Na każdy kładziemy kawałek boczku i ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką.

  • 4.

    Smażenie: rozgrzewamy olej na głębokiej patelni. Na gorący tłuszcz kładziemy roladki z karkówki i obsmażamy je ze wszystkich stron.

  • 5.

    Duszenie: gdy mięso jest rumiane, zmniejszamy moc palnika, dodajemy wodę, ziele angielskie i liście laurowe, sól i pieprz. Przykrywamy patelnię pokrywką. Roladki dusimy na wolnym ogniu przez 30–40 min.

  • 6.

    Zagęszczanie sosu: w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z ok. 50 ml zimnej wody i dodajemy ją do sosu. Mieszamy do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji.

Porady

  • Dobrze jest już dzień wcześniej przygotować mięso na roladki. Po rozbiciu karkówki na kotlety, doprawiamy je solą i pieprzem, smarujemy musztardą i owijamy folią (lub wkładamy do zamykanego pojemnika). Odstawiamy na noc do lodówki, aby karkówka przeszła smakiem.
  • Kotlety z karkówki rozbijamy na cienkie plastry, ale w taki sposób, aby nie przerwać ścięgien.
  • Do musztardy możecie dodać dużą łyżkę ketchupu (ok. 20 g) – wtedy zrazy będą trochę bardziej słodkie i lekko pomidorowe.
  • Do sosu można dodać cebulę. Pokrójcie ją tak, jak lubicie – w drobną kostkę lub pióra, a następnie dodajcie do roladek na etapie obsmażania mięsa (krok 4). Jeśli zdecydowaliście się zamarynować mięso wcześniej, możecie dodać cebulę do marynaty.
  • Chcielibyście zrobić pieczone roladki z karkówki? Po obsmażeniu, przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, dodajcie wodę, sól pieprz i wstawcie do piekarnika (rozgrzanego do temperatury 180°C) na 40 min.
  • Kiedy roladki z karkówki są już gotowe ostrożnie wyjmijcie z nich wykałaczki.

Notka redakcyjna

Roladki z karkówki – co jeszcze możecie w nie zawinąć?

Nasza propozycja to roladki wieprzowe z ogórkiem i boczkiem, ale możliwych kompozycji jest o wiele więcej. Poniżej sprawdzone warianty:

Z czym podawać roladki z karkówki?

Nieodłącznym elementem kompozycji jest sos, który powstał w wyniku duszenia mięsa. Możecie położyć na nim roladki z karkówki, polać nim mięso lub podać obok w sosjerce. Do dania pasują także:

Roladki z karkówki i nie tylko

W podobny sposób możecie zrobić także roladki z innego mięsa:

  • z wołowiny – czyli zrazy zawijane z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami lub rolady śląskie z boczkiem, cebulą i ogórkami,
  • ze schabu wieprzowego,
  • z piersi kurczaka – ze szpinakiem i żółtym serem lub z suszonymi pomidorami i serem feta (jak w przepisie na roladę z kurczaka).

Mięsne roladki to dania charakterystyczne dla kuchni staropolskiej. W zależności od regionu pojawiają się różne nazwy, najbardziej popularne to:

  • zrazy – co oznacza plaster odciętego mięsa, dawniej mówiono na nie „suropieki”. Nie zawsze były zawijane z dodatkami. Czasem były po prostu rozbite i duszone w sosie własnym, z cebulą lub grzybami, 
  • i zawijańce – potoczne określenie zrazów (lub rolad) z różnych rodzajów mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy