Roladki z karkówki – miękkie i kruche – to propozycja na obiad w tradycyjnym stylu. Wystarczy dobrać do nich dodatki: warzywa i surówkę, aby otrzymać sycący i zbilansowany posiłek. Świetnie pasują do młodych gotowanych ziemniaków i kapusty modrej. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem.
iStock
(średnia 4.5 z 167 głosów)
Przygotowanie mięsa: karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 1,5–2 cm (powinno wam wyjść 6–8 kotletów). Rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Boczek i ogórki kiszone: kroimy w długie paski. Jeden ogórek wystarczy pokroić wzdłuż na 4 części.
Zawijanie roladek: na rozbite kotlety z karkówki nakładamy łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy ją po ich powierzchni. Na każdy kładziemy kawałek boczku i ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką.
Smażenie: rozgrzewamy olej na głębokiej patelni. Na gorący tłuszcz kładziemy roladki z karkówki i obsmażamy je ze wszystkich stron.
Duszenie: gdy mięso jest rumiane, zmniejszamy moc palnika, dodajemy wodę, ziele angielskie i liście laurowe, sól i pieprz. Przykrywamy patelnię pokrywką. Roladki dusimy na wolnym ogniu przez 30–40 min.
Zagęszczanie sosu: w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z ok. 50 ml zimnej wody i dodajemy ją do sosu. Mieszamy do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji.
Porady
- Dobrze jest już dzień wcześniej przygotować mięso na roladki. Po rozbiciu karkówki na kotlety, doprawiamy je solą i pieprzem, smarujemy musztardą i owijamy folią (lub wkładamy do zamykanego pojemnika). Odstawiamy na noc do lodówki, aby karkówka przeszła smakiem.
- Kotlety z karkówki rozbijamy na cienkie plastry, ale w taki sposób, aby nie przerwać ścięgien.
- Do musztardy możecie dodać dużą łyżkę ketchupu (ok. 20 g) – wtedy zrazy będą trochę bardziej słodkie i lekko pomidorowe.
- Do sosu można dodać cebulę. Pokrójcie ją tak, jak lubicie – w drobną kostkę lub pióra, a następnie dodajcie do roladek na etapie obsmażania mięsa (krok 4). Jeśli zdecydowaliście się zamarynować mięso wcześniej, możecie dodać cebulę do marynaty.
- Chcielibyście zrobić pieczone roladki z karkówki? Po obsmażeniu, przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, dodajcie wodę, sól pieprz i wstawcie do piekarnika (rozgrzanego do temperatury 180°C) na 40 min.
- Kiedy roladki z karkówki są już gotowe ostrożnie wyjmijcie z nich wykałaczki.
Nasza propozycja to roladki wieprzowe z ogórkiem i boczkiem, ale możliwych kompozycji jest o wiele więcej. Poniżej sprawdzone warianty:
Nieodłącznym elementem kompozycji jest sos, który powstał w wyniku duszenia mięsa. Możecie położyć na nim roladki z karkówki, polać nim mięso lub podać obok w sosjerce. Do dania pasują także:
W podobny sposób możecie zrobić także roladki z innego mięsa:
Mięsne roladki to dania charakterystyczne dla kuchni staropolskiej. W zależności od regionu pojawiają się różne nazwy, najbardziej popularne to:
Komentarze