Karkówka pod ciastem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na zapiekanki - Karkówka pod ciastem
Mięso kroimy na małe kawałki. Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i podsmażamy mięso przez ok. 10 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Szalotki oraz czosnek obieramy i siekamy. Natkę pietruszki siekamy. Szalotkę szklimy na patelni w 2 łyżkach oliwy przez 5–8 min. Dodajemy grzyby (pokrojone, jeśli są zbyt duże) i smażymy do momentu, aż woda odparuje. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso mieszamy z grzybami. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Przygotowaną masę rozkładamy do 4 mniejszych naczyń do zapiekania.
Z ciasta wycinamy 4 krążki o średnicy nieco większej niż naczynia i przykrywamy nimi naczynia do zapiekania, na środku każdego nacinamy mały krzyżyk. Smarujemy rozmąconym żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
Pieczemy 20–25 min, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Podajemy od razu, bardzo gorące.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!