Karkówka pod ciastem

Ocena:

4.51 (181)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
Przepisy na zapiekanki - Karkówka pod ciastem

Składniki:

  • 50 dag karkówki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 4 gałązki posiekanej natki pietruszki
  • 50 dag mrożonych mieszanych grzybów leśnych
  • płat mrożonego ciasta francuskiego (25–30 dag)
  • żółtko

Karkówka pod ciastem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy na zapiekanki - Karkówka pod ciastem
  • Mięso kroimy na małe kawałki. Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i podsmażamy mięso przez ok. 10 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Szalotki oraz czosnek obieramy i siekamy. Natkę pietruszki siekamy. Szalotkę szklimy na patelni w 2 łyżkach oliwy przez 5–8 min. Dodajemy grzyby (pokrojone, jeśli są zbyt duże) i smażymy do momentu, aż woda odparuje. Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Mięso mieszamy z grzybami. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Przygotowaną masę rozkładamy do 4 mniejszych naczyń do zapiekania.
  • Z  ciasta wycinamy 4 krążki o średnicy nieco większej niż naczynia i przykrywamy nimi naczynia do zapiekania, na środku każdego nacinamy mały krzyżyk. Smarujemy rozmąconym żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
  • Pieczemy 20–25 min, aż ciasto stanie się złociste i  chrupiące. Podajemy od razu, bardzo gorące.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne