Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Takie roladki z karkówki nie są trudne do przygotowania, a na talerzu prezentują się wspaniale. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu. Wypróbujcie nasz prosty przepis na zrazy z karkówki i zaskoczcie swoich domowników. 

dania mięsnekarkówka pieczonaroladkiroladki schabowePrzekąskirolady wytrawne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-9016858101.Duże plastry mięsa nacieramy roztartym z solą czosnkiem. Oprószamy pieprzem i odstawiamy. Do mięsa mielonego dodać bułkę, 1/4 pokrojonej drobno cebuli, 2-3 łyżki wody i wbić jajko. Doprawić do smaku i zarobić mięsną masę.
  • iStock-6216999302.Ogórki najlepiej małe przekroić na połowy. Paprykę pokroić na 6 słupków. Masę mięsną podzielić na 6 części. Na plastrach mięsa położyć masę mięsną, kawałek ogórka, słupek papryki. Zawinąć zrazika.
  • iStock-9377761863.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki. Dodać resztę pokrojonej cebuli. Zalać wodą, dodać kostkę mięsną i dusić do miękkości. Na koniec duszenia zrazy oprószyć mąką i wymieszać. Jeśli potrzeba podlać wodą. Doprawić do smaku.

Porady

Zrazy z karkówki - przepis

Przepis na zrazy z karkówki to jedna z tradycyjnych polskich receptur, gotowanych przez nasze mamy i babcie. Jak zrobić zrazy z karkówki? Aby przygotować roladki z karkówki wystarczy rozbić plastry mięsa i zawinąć z nie ulubione dodatki. Klasyczny przepis na zrazy zawijane z karkówki z cebulą i ogórkiem to nie jedyna opcja. W plastry mięsa mięsa można zawinąć również inne warzywa, na przykład słupki papryki czy marchewki. Ciekawym połączeniem są także zrazy z dynią. Całość dokładnie zwijamy i smażymy na patelni. Następnie, podsmażone zrazy z karczku dusimy pod przykryciem aż staną się miękkie i delikatne. Gotowe zrazy możemy podawać w towarzystwie ulubionego sosu i ziemniaków lub kaszy. 

Sos do zrazów 

Zrazy z karkówki w sosie to najpyszniejsza wersja tego dania. Dodatek aromatycznego sosu idealnie dopełnia mięso, a także powoduje, że całe danie nie jest zbyt suche. Jaki sos pasuje do zrazów? Najpopularniejszym przepisem są zrazy w sosie własnym lub zrazy w sosie pomidorowym. Innym znanym i lubianym daniem są roladki z karkówki w sosie pieczarkowym oraz zrazy w sosie grzybowym. Jeśli nie mamy dużo czasu, możemy pomóc sobie gotowym sosem i zrobić zrazy w sosie pieczeniowym lub ajwarem. Prostym i szybkim sosem do zrazów może być też mieszanka musztardy i ketchupu.

Zawijańce z karkówki - dodatki

Z czym podawać zrazy z karczku? Najczęstszym wyborem są ziemniaki lub kasza, ale z powodzeniem możemy podać ja także z ryżem, batatami lub makaronem. Jeśli jednak stawiamy na klasykę gatunku, wybierzmy kaszę gryczaną, pęczak lub perłową. Taki obiad z pewnością trafi w gusta wszystkich gości przy stole. Do zrazów fantastycznie pasują także wszelkiego rodzaju kluski i kopytka. W wersji fit, roladki z karkówki można podać w towarzystwie świeżych, pieczonych lub gotowanych warzyw. Zrazy świetnie komponują się również z surówkami, na przykład z buraczkami na ciepło, kapustą czerwoną lub kiszoną. Doskonałym dodatkiem do zrazów będzie także mizeria.

Wariacje na temat zrazów

Zrazy można przygotować na wiele sposobów, z różnych rodzajów mięs, z odmiennymi farszami i z dodatkiem różnych sosów. Możemy skusić się na zrazy wieprzowe, wołowe albo drobiowe, z kurczaka lub indyka. Mniej spotykane, ale równie pyszne są zrazy z cielęciny oraz z dziczyzny. Zawijańce różnią się także sposobem przygotowywania, można zawijać rozbite plastry mięsa lub formować roladki z mięsa mielonego. Zrazy możemy też nafaszerować serem lub owinąć boczkiemZobaczcie różne warianty smakowe w naszym zbiorze przepisów na zrazy. Znajdziecie tam między innymi na takie smakołyki jak: zrazy z pieczarkami, zrazy z grzybami i kapustą, zrazy z mozzarellą czy zrazy z suszonymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy