Karkówka pieczona w rękawie jest soczysta, krucha i nie za tłusta, wprost rozpływa się w ustach. To świetny pomysł na domową, zdrową wędlinę, bez konserwantów i polepszaczy smaku. Jest idealna na kanapkę, ale można ją również podać w formie pieczeni, jako danie obiadowe. Taki karczek pieczony pełen ziół i aromatu sprawdzi się zarówno na święta, jak i w zwykły dzień.
iStock
(średnia 4.41 z 196 głosów)
Marynata do karkówki pieczonej w rękawie: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z papryką, pieprzem, kminkiem (opcjonalnie), solą, majerankiem i oliwą (lub olejem rzepakowym).
Przygotowanie karkówki: mięso myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Smarujemy marynatą. Wkładamy do rękawa do pieczenia, związujemy. Tak przygotowane mięso wstawiamy na noc do lodówki (czas maceracji mięsa nie został uwzględniony w czasie przygotowania mięsa).
Pieczenie karkówki: piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Rękaw z karkówką w środku nakłuwamy igłą w 2–3 miejscach, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy godzinę i 35 minut. Po tym czasie nacinamy rękaw i pieczemy mięso jeszcze przez 15 minut, aż wierzch się zrumieni i powstanie apetyczna skórka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Porady
- Do zamarynowania karkówki można użyć ziół suszonych: po 1/2 łyżeczki suszonej mięty, szałwii, cząbru, majeranku i bazylii. Ponadto najlepszy będzie grubo mielony pieprz. Jeśli lubcie ostre potrawy i wędliny, można dodać do marynaty szczyptę pieprzu cayenne albo pół łyżeczki chili.
- Karkówka pieczona w rękawie będzie delikatna i soczysta, gdy zamarynujemy ją odpowiednio wcześniej. Najlepiej marynować mięso przez 48 godzin, a przynajmniej przez całą noc.
- Karkówkę z piekarnika można podać na ciepło np. na obiad z dodatkami oraz na zimno, jako wędlinę na kanapki. Do pieczywa sprawdzi się też dodatek chrzanu, musztardy i kiszonych ogórków.
- Najlepiej kroić pieczoną karkówkę, używając ostrego i cienkiego noża.
- Z soku powstałego w wyniku pieczenia karkówki w rękawie można przygotować pyszny sos pieczeniowy. Płyn przecedzamy do rondelka i dodajemy taką ilość wody, żeby łącznie było około 150 ml. Do szklanki dokładamy łyżkę śmietany 18% i łyżkę mąki pszennej. Dolewamy troszkę wody i mieszamy. Płyn zagotowujemy, wlewamy śmietanę z mąką i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Czas pieczenia mięsa uzależniony jest od tego, po jak duży kawałek mięsa sięgniemy. Najlepiej użyć takiego o wadze około 1500 gramów. Karkówka pieczona w rękawie o takiej masie musi być spędzić w piekarniku ok. 1,5 godziny. Przyjmuje się, że na każdy kilogram mięsa przypada 1 godzina. Przy tym trzeba pamiętać, że mięso wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkową półkę. Przy 160 stopniach karkówkę pieczemy przez 2 godziny.
Ile piec karkówkę w plastrach w rękawie? Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy mięso przez 40 minut, następnie przekręcamy rękaw na drugą stronę i pieczemy kolejne 40 minut. Karkówkę w plastrach odstawiamy na 10 minut.
Przepisów jest wiele, część z nich dotyczy karkówki pieczonej w całości, a inne pokazują jak zrobić ją w plastrach. Jedną i drugą można zrobić w rękawie, używając brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Smaczny karczek pieczony w całości można zrobić z powyższego przepisu.
A jak zrobić karkówkę w rękawie w plastrach? Karczek (około 700 gramów) myjemy w zimnej wodzie, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w plastry o grubości około 1cm. Obieramy 3 cebule i siekamy w dużą kostkę. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oleju i 10 łyżek wody. Dodajemy łyżeczkę granulowanego czosnku, majeranku, soli, papryki wędzonej, miodu oraz pół łyżeczki czarnego pieprzu. Mieszamy. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy cebulę, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany karczek przekładamy do rękawa, dokładnie zawiązujemy i wkładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Przepis można modyfikować, dodając do mięsa dodatkowo plastry marchewki i/lub ziemniaków.
Karkówka pieczona w plastrach to typowe danie obiadowe, dlatego podajemy ją w towarzystwie:
Do mięsa niemalże obowiązkowych dodatkiem jest surówka. Z karkówką dobrze komponuje się:
Pieczony karczek w plastrach po wystudzeniu możns przechowywać w lodówce nawet przez 3 dni.
Komentarze