Karkówka z patelni

Karkówka z patelni to mięsne danie dla fanów tej części wieprzowiny. Mięso jest dobrze doprawione, a także idealne w konsystencji. Karkówka zrobiona z tego przepisu uda się zawsze i każdemu! Sekretem jest marynata - to właśnie niej karkówka smażona na patelni zawdzięcza wyjątkowy smak. Co ważne, to rarytas, który w prosty sposób można przygotować z wykorzystaniem klasycznej patelni. Zobacz, jak zrobić karkówkę na patelni. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" - najnowszy numer w sprzedaży!

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200 Sól i Pieprz Special 3/2017

dania mięsne

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
520 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 203 głosów)

Karkówka z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marynata do karkówki 1.

    Marynata do karkówki z patelni: obie musztardy włóż do miseczki, dolej 5 łyżek miodu, dodaj sosy i oliwę. Wymieszaj i dopraw pieprzem.

  • Marynata do karkówki na mokro 2.

    Karkówkę umyj pod zimną wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Karczek pokrój w plastry o grubości około 1 cm, rozbij mięso tłuczkiem do kotletów i włóż do woreczka strunowego. Dodaj wcześniej przygotowaną marynatę.

  • Marynata karkówka 3.

    Woreczek zamknij i pougniataj jego zawartość tak, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw karkówkę do lodówki na około 24 godziny.

  • Masło ziołowe 4.

    Masło wymieszaj z ziołami, miodem i przyprawami. Przełóż na folię, zrób wałek i włóż do lodówki, aby się schłodziło. 

  • Karkówka z patelni smażenie 5.

    Wlej na patelnię olej i rozgrzej. Włóż plastry mięsa na gorącą patelnię i smaż karkówkę po ok. 7 minut z obu stron.

  • Masło ziołowe 6.

    Wyjmij masło z lodówki, pokrój w plastry. Karkówkę zdejmij z patelni. Podaj karczek w towarzystwie masła, purée i domowej surówki.

Kalorie: 520

Ilość porcji: 6

Porady

  • Karkówka z patelni to danie, które należy zaplanować - przez wzgląd na dłuższe marynowanie mięsa. Czas przygotowania podany w przepisie nie uwzględnia marynowania.
  • Do zamarynowana wieprzowiny przed smażeniem polecamy dodać 3 łyżki świeżych posiekanych ziół, np. tymianku, rozmarynu, kolendry.
  • Karczek z patelni możesz podać z ulubioną surówką, mizerią, buraczkami, kiszonymi ogórkami, a także pieczonymi ziemniakami lub purée. 
  • Do rozbicia plastrów karkówki najlepiej użyć ciężkiego tłuczka do rozbijania mięsa. Wcześniej należy włożyć poszczególne plastry mięsa do torebki śniadaniowej (mięso będzie równo rozbite, nie przerwie się, a kuchnia będzie czysta). Można użyć także tzw. kotleciarki, czyli ręcznej maszynki do rozbijania kotletów. Urządzenie polecane osobom, które często robią steki, kotlety schabowe oraz kotlety z polędwiczki lub karkówki. 
  • Jeśli chcesz uzyskać smaczne danie, sięgnij po mięso dobrej jakości. Najlepiej kup kawałek mięsa u sprawdzonego sprzedawcy. Zwróć także uwagę na to, aby karkówka nie była zbyt tłusta. 
     

Notka redakcyjna

Ile smażyć karkówkę na patelni


Czas smażenia karkówki na patelni uzależniony jest od temperatury tłuszczu, na którym smażymy oraz od grubości smażonych plastrów mięsa. Tłuszcz (najlepiej użyć mieszanki oleju i masła klarowanego) powinien być dobrze rozgrzany, aby to sprawdzić można włożyć na patelnię kawałeczek mięsa, jeśli zacznie skwierczeć, tłuszcz jest dobry do smażenia karkówki, jeśli nie usłyszysz charakterystycznego odgłosu smażenia, podgrzej bardziej. Plastry pokrojone na około 1 cm grubości i rozbite tłuczkiem, powinny być smażone przez około 7 minut z każdej strony. Jeśli chcesz mieć grubsze plastry karkówki, smaż je kilka minut dłużej.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy